ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Ryskadvent, vad har hänt?

Kategori: Beredskap, Försvar, Ryssland

Den senaste tiden har benämts "ryskadvent". Av samma anledning som "ryskapåsken" fick sitt namn, genom allvarliga och betydande händelser i vårt närommråde. Skillnaden mellan de båda är att ryskapåsken framförallt hade en enda incident, medan den ryska adventen har dragits ut över hela december och hela tiden ökar i allvar. 

Jag ska försöka beskriva och förklara om de viktigaste incidenterna i detta inlägg.
 
FLYGINCIDENTER
Under december har ett stort antal flygincidenter inträffat. Allt från nära krockar med civilt flyg, till stora flygföretag som rört sig i vårt närområde. 
För några veckor sedan anordnade den ryska Östersjöflottan ihop med ryska flygvapnet flera stora "övningar" i Östersjön. Vid ett tillfälle var så mycket som 32 flygplan uppe ihop med ett stort antal fartyg. Flygplanen bestod av transportflygplan, kärnvapenbombflyg och jakt- attackflyg. 
Det konstaterades även ett stort antal transportflyg som flög mellan Ryssland och Kaliningrad, som både var "maskade" som civila flyg och med avslagna transpondrar. Dessa flögs ihop med minst en rote jaktflyg och gissningsvis fraktades personal och materiel till Kaliningrad. Min gissning då var att det handlade om en fallskärmsjägar uppbyggnad, detta vet vi fortfarande inte idag, vad vi däremot vet är att två brigader ISKANDER-M transporterades till Kaliningrad. 
ISKANDER-M är en ersättare av det gamla SCUD systemet. ISKANDER-M är betydligt träffsäkrare och kan därmed bära ett flertal olika laster. Bland annat kärnstridsspetsar.
 
ISKANDER-M robotplattform. Räckvidd 400km. Detta betyder att Gotland täcks in av ett flertal ISKANDER-M plattformar. 
 
Genom en enorm trupp uppbyggnad är tanken att använda Kaliningrad som en befäst landmassa som språngbräda in i Europa är därmed ställt bortom all rimlig tvivel. 
 
NATO gick förra veckan upp 21 gånger mot ryskt flyg, där 80 flygplan blev identifierade. Normala flygningar sker med ett eller två flygplan, men med dessa siffror kan med klarhet avgöras att det varit betydligt fler flygplan än så.
De flesta av flygplanen som identifierades var Iljushin-76 transportflygplan med jakteskort. Il-76 används bland annat för att släppa fallskärmsjägare.
  
 
KÄRNVAPEN
Kärnvapen har allt mer blivit en central del i de ryska krigsdoktrinerna. Som skrevs har nu ISKANDER-M tillförts Kaliningrad, men det är inte bara här kärnvapen förmåga tillförts. 
Igår gick ryska utrikesministern ut med att kärnvapen kan stationeras på Krim halvön. Jag utgår därmed från att det redan har stationerats.
 
Jämför rysk utrikesminister med svensk. De talar om kärnvapen utplacering i annekterat område, vi pratar om att det kanske inte är så farligt att ryska flyg flyger "osynligt" och nästan kolliderar med civilt flyg. 
 
Under december stationerades även ett antal kärnvapen plattformar i centrala Moskva, ihop med ett nät av luftvärnsrobotar med tillhörande ledningscentraler. 
Intressant att notera är också Rysslands tankegångar att återinföra de ikoniska kärnvapentågen igen från Kalla kriget tiden.
I samma anda ligger kryssningsroboten Kalibr. En plattform som lastas i en till synes civil container, som kan lastas på egentligen allt som kan bära en container: lastbilar, fraktfartyg och tåg. Tänk ett flertal TIR lastbilar lastade med fyra kryssningsrobotar var med 30mil räckvidd.  
 
Kryssningsrobot systemet Kalibr. 
 
SABOTAGE
Under de senaste två veckorna har stora störningar i infrastruktur upplevts i alla delar av landet som på något sätt har ett strategiskt värde i händelse av ofred. 
Svensk media refererar till en hackerattack mot ett spelföretag, de som är mer klartänkta kan lägga ihop ett plus ett. Det har varit en riktad attack för att slå ut myndigheters kommunikationer, att civilpersoner drabbats har bara varit en bieffekt. Attacken är konstaterad att vara hemmahörande i Ryssland. I samband med att telefoni har slagits ut har även strömmen slagits ut på ett flertal ställen i landet, bland annat på Gotland och i Stockholm. Ihop med detta har även tågtrafiken utsatts för sabotage av ledningar.
I norra Stockholm konstaterades även att dricksvattnet var infekterat med parasiter.
Senast idag har 400 myndigheter, kommuner, landsting och stor företags telefoner slagits ut ihop med Finlands 2G och 3G nät. 
Tänker man ett steg längre vore det naturligt att Sveriges närmsta "allierade" kommunikationer skulle slås ut vid en attack då myndigheterna kommer förlora sin normala kommunikationsväg, känner jag Sverige rätt övas inte "krigskommunikation" särskilt flitigt vilket medför stora svårigheter vid ett skarpt läge.
 
Ser man på det hela i en spalt:
-Vatten förgiftat
-El utslagen
-Kommunikation utslagen                                           ALLT INOM NÅGRA DAGAR
-Tågtrafik stoppad
Kan man lätt dra sig till slutsatsen att en sabotageoperation har övats skarp mot Sveriges hela infrastruktur. Det händer för mycket samtidigt för att inte dra öronen åt sig.
 
SUBVERSION
NATO och (hör och häpna) Aftonbladet (denne har visserligen bara rapporterat om Kina) har denna månad rapporterat om "Nättroll".
Ett Nättroll är egentligen en psyops krigare, betalad av staten för att bedriva subversion och propaganda på sociala medier och bloggar i syfte att smutskasta försvarsbloggare och vända opinionen till att se Putin som den "gode" och väst världen som en agitator.
Ryssland ser nämligen försvars och säkerhetsbloggare med lite mer läsare som en del av svensk psyops krigföring då vi försöker beskriva och berätta om vad som händer runt omkring oss och vad det kan innebära för Sverige.
Psyops står för psychologicaloperations. Alltså en informationskrigare. Där ryska Psyops står för ett negativt informationsflöde mot väst och våra egna försöker dementera vad som skrivs. Tyvärr är svensk media av gammal hävd "pro-ryska" vilket medför att mycket information utelämnas och mycket plats ges åt ryska bortförklaringar vid allvarliga incidenter. Det rapporterar hellre om vad som händer 600 mil ifrån oss istället för vad som händer precis utanför vårt territorium. 
Varje morgon lyssnar jag på P3, inte en gång har de tagit upp den ryska aggressionen. Mer än hånfullt kommentera rysskräcken hos svenskarna idag. Sen följt upp med hur hemska vi är som börjar ställa krav på migration och att vi ska vara öppnare. Nyttiga idioter eller psyops?
Jag har själv haft märkliga kommentarer på denna blogg, de flesta släpper jag ändå igenom. Lite för att inte kunna anklagas för att censurera kommentarsflödet. Även om det har behövts vissa gånger, framförallt när texten är direkt översatt med hjälp av Google Translate och med länkar till skumma sidor, de publiceras inte. Framförallt med tanke på att länkarna kan vara skadlig kod.
 
Detta ihop med att CIA blev "outat" av det Amerikanska styret. Vilket har lett till en enorm förtroendekris inom NATO, det har gått så långt att Frankrike har pratat om att dra sig ur samarbetet. 
Det har även lett till slitningar inom det redan sargade USA. Ett svagt USA kan leda till truppurdragning ur Europa och ett sönderfallande NATO. 
Självklart visste redan de flesta NATO länderna om hur terrorister förhörts för att få fram information, de har egna mycket kompetenta underrättelsetjänster. Men när det kommit fram i ljuset har länderna tvingats ta avstånd från USA och CIA för att visa sig "välvilliga". Avslöjandet kunde inte kommit mer olägligt, eller lägligt beroende på vilken sida man står på i den gryende konflikten.
 
Se ett steg längre, ta ett kliv ifrån vanliga medier och ta reda på mer om vad som händer omkring oss. Sverige utsätts för sabotageoperationer och cyberkrigföring ihop med informationskrigsföring. Alla är en del i det nya säkerhetsläget, kan den du pratar med, skriver med vara en del av den ryska informationsapparaten eller är personen bara okunnig? Gäller det sista kan du argumentera och föra en dialog med personen, gäller det första vänd ryggen och gå därifrån.
 
Vi börjar närma oss julledigheterna, rysk aktivitet trappas upp medan svensk trappas ned... Glad ryskadvent!
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Peter Lundman säger:
  2014-12-16 | 14:12:39

  Ett väl valt twitterflöde ger den informationen man behöver. Man kan (tyvärr) inte lita på AB, expressen och SVT då de ger, enligt mig, en ensidig bild av det säkerhetspolitiska läget som råder. Trots det så hänvisar många i min närhet till dessa källor och säger "äh, du bara överdriver. Rysshatare där" när jag försöker förklara att det är dags att ta eget ansvar och förbereda sig på en eventuellt dyster framtid.
  Vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med detta mer än att jag håller med dig till fullo och mina nära och kära är väl förberedda. Hoppas din blogg når ut till mer än ABs läsare en dag. Innan det är för sent =)
  /Peter

  Svar: Tack! Kul att du gillar den! Bra att vi är ett par stycken som vill nå ut till våran omgivning.
  Zynisk

 • Lord Braska säger:
  2014-12-16 | 15:34:30

  Då är frågan, när smäller det? Midsommaren 2015? Våren 2016?

  Svar: Man kan inte vänta hur länge som helst när man dragit igång den typen av öppen förberedelse som nu görs, då ges ju mållandet till till förberedelser.
  Zynisk

 • Erik Artéus säger:
  2014-12-16 | 17:22:23

  Sen kan man ju diskutera hur intelligenta USA agerat genom att godkänna tortyr och därmed öppnat upp sig själva för den sortens blotta som offentliggörandet av rapporten innebär.
  Vissa av i varje fall ABs artiklar och ledare i ämnet har i varje fall jag funnit relativt seriösa och trovärdiga även om de som du skriver ofta ger onödigt mycket utrymme till oemotsagda bortförklaringar.
  Själv växte jag upp i Fårösund under 80 & 90-talet och det är minst sagt tragiskt att alla de utmärkta pjäserna vars muller flera gånger i veckan var ett betryggande inslag under den perioden nu står i museieparken vid Tingstäde fästning.

 • Garn säger:
  2014-12-16 | 18:15:06

  Källhänvisning om parasiter i dricksvattnet efterfrågas?

 • Garn säger:
  2014-12-16 | 18:15:07

  Källhänvisning om parasiter i dricksvattnet efterfrågas?

 • Berg säger:
  2014-12-16 | 18:28:32

  Garn:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6045253&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Lord Braska: Antagligen 25'e Dec om man ska fråga Wilderäng. :)

 • Boop säger:
  2014-12-16 | 19:50:55

  Nyårsnatten. Ett jävla liv skulle det bli. :P

 • meh.blo.gg säger:
  2014-12-18 | 08:32:17
  Bloggadress: http://meh.blo.gg/

  Känns lite konspiration över det, har det varit fler flygolyckor nu i december än normalt sett menar du?

  Svar: Betydligt.
  Zynisk

 • Kaptenen säger:
  2014-12-22 | 00:29:38

  Klart oroande med tanke på den "låga nivån": https://www.youtube.com/watch?v=mbUU_9bOcnM&feature=player_detailpage

  Svar: Det är det verkligen. Märkligt att vanlig media knappt andas om problemen i vårt närområde.
  Zynisk

 • John säger:
  2014-12-22 | 01:06:44

  En intressant tanke... Zynisk, du skulle ju kunna vara anställd av ett natoland som psyopskrigare :) Men hellre natopsyops än rysspsyops om du frågar mig. God jul!

  Svar: Haha! Om det varit så väl att jag fick betalt för min blogg... Kul dock att bloggen blev så stor. Startade bara som en hobby. God jul!
  Zynisk

 • c.grp4 säger:
  2014-12-22 | 09:46:34

  Jag säger som Göran Frisk.- vi måste börja rusta nu bäst hade det varit om vi börjat redan i igår./ Jag tror inte att våra journalistkår förstår hur stor och avancerad en sådan övning är, så länge dem övar utanför vårt vatten så är den inte aggressiv eftersom alla har rätt att öva.
  Vi får sucka tillsammans.
  Jag delar vidare så även min svärmor får något att tänka på, nu så här vid julfrids tider.
  Kanske ingen bra ide att önska er en god jul!

 • Jocke säger:
  2014-12-22 | 11:52:52

  Om förgiftat vatten är det i hallstavik som länken hänvisar. Spricker hela hotbilden. Varför i helvete skulle ryssarna förgifta vattnet i halstavik för.??? Bara för att öva?? Snälla kan du lämna lite källhänvisningar till denna artikel.

  Svar: P4 Stockholm. Parasit förgiftning. Händer oftast inte utan att det tillsätts. Ja för övning och analys av reaktion/beredskap.
  Zynisk

 • Anonym säger:
  2014-12-22 | 17:14:32

  Saknar omnämnandet av de två senaste explosionerna i Malmö och den efterföljande i Stockholm under rubriken "sabotage".

 • Johanna säger:
  2014-12-22 | 18:36:57

  Den mest allvarliga händelsen under denna period måste väl ändå vara explosionen i ställverket i Svedala?

  Ingen slump att det är just härifrån svensk export-el distribueras till kablar mot Tyskland. Fortfarande har inte någon som helst information kring det inträffade kommunicerats.

 • Robex Lundgren säger:
  2015-01-31 | 12:40:06
  Bloggadress: http://ghgumman.blogg.se/

  vacker blogg

Kommentera inlägget här: