ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Spioner spioner spioner....

Kategori: Försvarsmakten, Underrättelseinhämtning

Jag ska börja med två bilder som beskriver lite av dagens inlägg.
 
Hur folk tror att en spion ser ut....
 
Hur en spion verkligen ser ut. Ryska spionen Anna Chapman opererade i USA. Hennes nätverk avslöjades 2010 av FBI och uppdagade ett helt nätverk med sleepers, det vill säga inplanterade spioner som agerar som vilken person som helst. 
 
Ryssland använde under Sovjettiden stora nätverk med spioner och agenter i olika länder, framförallt i Sverige och USA, som sågs som en huvudfiende. Sverige sågs som en möjlighet att stänga Baltikum och delar av Nordkalotten liksom en framskjuten robotstrategisk bas.
Efter sovjets fall trodde omvärlden att Ryssland skulle bli en del av det demokratiska systemet och var kanske påväg att bli det under en tid. Under 2000 talet har dock mer och mer tytt på att den gamla sovjet tiden är mer och mer påväg tillbaka. 
Anna Chapman levde i USA som mäklare och bodde på Manhattan, hennes verkliga uppgift var att agera som "Honeycomb" eller lockbete. Hon såg till att nästla sig in hos högt uppsatta statstjänstemän som deras flickvän eller älskarinna, därefter såg hon till att de under förälskelsens rus berättade mängder av känslig information som hon sedan delgav sin chef via en krypterad dator.
 
I samband med att detta nätverk uppdagades, avslöjades även flera så kallade "sleeper agents". En sleeper är en agent, eller helst två som "flyttar" till mållandet som vanliga immigranter. De har vanliga jobb och lever ett lyckligt liv ihop i någon förort. 
De verkar vara det perfekta paret utifrån. Vad som inte syns är att allt är fingerat av underrättelsetjänsten i deras hemland. Det kan till och med ingå att skaffa barn ihop. Snacka om att göra allt för sitt land... 
De lever ett vanligt liv, men med intervaller mottar de nya order och utrustning från den underrättelseofficer de lyder under. 
I denna förorts villa i New Jersey, bodde två sleepers från Sovjetunionen. De greps 2010 av FBI.
 
Om USA och Sverige har legat på topp av Sovjets spionmål, vad finns då som säger att detta inte händer här just nu? Som SÄPO sa i april, den personella underrättelseinhämtningen har ökat markant sedan Ukrainakrisen.
 
Det finns två typer av spionverksamhet.
Den legala som bedrivs av diplomater och militärattachéer.
Den illegala som bedrivs av underrättelseofficerare, spioner och agenter.
 
Den legala har vi minimerat i Sverige gentemot Ryssland genom att stoppa militärt samarbete, vad vi inte verkar ha tänkt på är att Vitryssland fortfarande har ett samarbete med Sverige. I våras såg jag två officerare från vitryska VDV i matsalen på Livgardet. De är avdelade till Östersjöflottan och är tänkta att operera i Norden vid krig. 
Ryssland och Vitryssland är idag i princip samma land. Vad som mer är oroande är Serbiens (vilka även de ingår i det militära svenska samarbetet) gemensamma övningar med Ryssland. Självklart får Ryssland öva med vilka de vill, men när de uttalar ett återskapande av Warsawa pakten och uppvisar ett alltmer aggressivt beteende finns grund för oro.

Är det några som genomfört utlandstjänst i Kosovo här och läser? Visste ni att era personuppgifter och anhöriglistor är utlämnade till en känd Jugoslavisk kombatant?
Så är det, den juridiska staben beslutade att svenska soldater inte åtnjuter något sekretessskydd som till exempel poliser gör. 
Det möjliggjorde att en anonym person hämtade ut samtliga anställda på Livgardets, personuppgifter nu i våras. 
Det kan tyckas paradoxalt att våra svenska soldater uppmanas till försiktighet på sociala medier och att på stan berätta eller visa att de är soldater medans det bara är att gå till närmsta regemente och få alla uppgifter utlämnade. Det är kanske inte just personuppgifterna som är värst, utan att till den utlämnade listan även hörde lön och befattning. Som tidigare nämnts är heller inte anhöriglistor sekretessbelagda.
 
Idag blir så kallade mellanhänder alltmer vanliga i spioneri syfte. Det är ofta vanliga människor som blir värvade av en "Master spy", som ger dem direktiv och förutsättningar. Detta sker inte sällan under utpressning. 
Det kan vara en person som ber en affärsbekant att få en guidad tur på ex. SAAB. Den affärsbekanta kan få erbjudande om både pengar och andra förmåner om han kan ta in honom på hemliga eller känsliga områden. Kanske till och med visa något hemligt dokument. Det kan även finnas en förespegling om att bli ansvarig för en blivande storförsäljning om personen representerar ett stort företag. Tänk hur karriären skulle fullkomligt explodera om du ensam såg till att driva in storkontrakt till ditt företag. Vem bryr sig då om det inte gått helt rätt till...?
 
Helt kort om luftkränkningar.
Idag avslöjade SvD att svenskt luftrum blivit kränkt av franskt flyg. Det är viktigt att ställa sig frågan om varför, vilket syfte har det skett i? 
Frankrike tillhör ett av de länder Sverige har ett politiskt och till viss del militärt sammarbete med (Mali). Att se denna kränkning som någon slags provokation tror jag är fel. Det är stor skillnad mot om ett samarbetsland flyger in i vårt luftrum mot om exempelvis Ryssland gör det som har en helt annan agenda än NATO landet Frankrike. Det är inte franska krigsförberedelser SÄPO pratar om. 
Därför rycker jag mer eller mindre på axlarna, nu säger jag inte för den delen att det är okej. Det är det verkligen inte, det är respektlöst och väldigt dåligt av fransmännen att inte respektera vårt luftrum OM de har kränkt luftrummet utan svensk vetskap men jag ser inte lika allvarligt på det som om Ryssland hade gjort det igen. 
Vidare vill jag trycka på vikten av en beväpnad incident. En incidentjakts huvuduppgift är att kunna identifiera och avvisa främmande makts flyg, men de skall även kunna verka enligt IKFN. Att då inte utrusta våran incident med minst motsvarande system som de förväntas gå upp mot tycker jag är beklämmande. Vi skickar ju inte in våra poliser utan vapen eller våra soldater med bara pistol under patruller.
 
Bild tagen från ett svenskt FRA plan på ett ryskt jaktplan som visar upp hela sin arsenal för att hota den svenska besättningen i internationellt luftrum. Det är denna typ av beväpning våra JAS ska gå upp för att avvisa, verktygslådan är ganska tom på svensk sida.
 
 

KOMMENTARER:

  • Erik Eriksson säger:
    2014-11-18 | 08:57:51

    Jag tror du har en viktig poäng när du särskiljer Rysslands kränkningar av vårt luftrum från Frankrike. Det är inte ovanligt att man efter slutförd patrullering råkar snedda över grannens luftrum. Det är av samma anledning Svenskt stridsflyg råkat kränka Danmark. Visst, det är oskickligt men det har absolut ingenting med de ryska provokationerna att göra. I ryska försvarsdoktrin framgår med all önsvärd tydlighet att de ska ta kust för att exempelvis kunna säkra sin gasledning i östersjön. Planerar man för att ta ett annat lands territorium så ingår provokationer för att utröna motståndet.
    Om någon skulle få för sig att ett NATO-land skulle ha samma agenda, behöver man nog be om att få sin hjärna donerad till läkarvetenskapen.

Kommentera inlägget här: