ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Främmande makts underrättelsinhämtning

Kategori: Försvar, Försvarsmakten, Ryssland, Säkerhetspolitik, Underrättelseinhämtning

Måndag! Ny vecka och nya inlägg. Jag kände att helger skulle vara fria från bloggande, om det inte händer något särskilt.
Som rubriken säger ska jag idag skriva om främmande makts underrättelseinhämtning. Både om hur det varit och hur det är. Jag kommer inte kunna skriva om allt jag vet, likaså vet jag inte allt och kan följdaktligen inte skriva om det.
 
Det finns idag två länder som är huvudaktörer vad gäller underrättelseinhämtning mot staten. Det är Ryssland och det är Kina. Kina spionerar mer mot försvarsindustrin och det kommer jag inte att beröra så mycket eftersom det inte är något direkt hot mot vårt land. 
Ryssland bedriver krigsförberedelser, de sysslar både med öppen underrättelseinhämtning och dold. Mot personal, objekt och mot våra militära verksamheter. Det är detta jag kommer att fokusera på i dagens inlägg. 
 
Det första jag vill att ni ska reflektera över i denna text är "Vad jobbar jag (läsaren) som? Har någon kontaktat mig (läsaren) och ställt känsliga frågor?". 
 
Militärattacher är idag kända för att vara underrättelseofficerare, de bedriver så kallad öppen underrättelseinhämtning i det avseende att man känner till dem och att de inte jobbar i det dolda. De bjuds in till övningar, de analyserar, går "vilse" och pratar med soldater om taktik och strategi. När jag skriver går vilse menar jag att under besök försöker de ta sig in på avspärrade områden och ursäktar sig med att de gick vilse. Det bör man vara medveten om och helt enkelt tillse att de alltid bevakas när de utför sina uppdrag.
Det händer ofta att utländska officerare, ambassad personal eller liknande, kontaktar personer på nyckelpositioner och erbjuder dem att kanske spela golf eller liknande sporter som kan leda till lite förtroligt snack sinsemellan, om man lär känna varandra tillräckligt bra. Detta gäller inte bara de som är anställda i Försvarsmakten utan alla som är anställda i myndigheter eller företag som har insikt i Sveriges försvarsplaner eller krisplanering. 
För en invaderande fiende är det inte bara viktigt att veta vilka förband som sätts in när och vart. Att veta hur planeringen ser ut vid strömavbrott eller annan samhällsstörning är minst lika viktig. Kan du bryta nationen innan du går in med dina styrkor kanske du kan spara åtskilliga liv bland de egna leden.
 
Skärskiss över Klarabergets skyddsrum.
 
Jag vet att jag, som helt ny på försvarsblogg arenan, har fått konstiga frågor. Frågor som vill att jag ska precisera strategiska punkter och vad som skyddar dem. Jag har till och med fått frågan om det inte är lika bra att vi avsäger oss Gotland för våra soldaters skull. Det om något är sagt i subversivt syfte. Jag vet att mina vänner i Försvarsmakten vet precis vad som väntas av dem och de kommer göra allt som står i deras makt för att skydda svenskt territorium och svenska medborgare. 
När jag var försvarsanställd fick jag även vänförfrågningar på Facebook från nya konton. Ofta var de inte äldre än någon månad. Det var oftast "tjejer" som var väldigt intresserade av mitt arbete och ville att jag skulle berätta om mina kollegor eller olika övningsmoment. När jag fattade misstankar anmälde jag dem till vår säkerhetsfunktion på förbandet. 
Det har kommit fram att det här är ett sätt för främmande makts underrrättelseinhämtning. Det är tyvärr relativt effektivt också. Många berättar gladeligen om sina övningar om det kan leda till lite sexting eller någon sexig bild. Detta möjliggörs av den naivitet som idag råder. Är du misstänksam blir du paranoid och blir beskylld att ha rysskräck. Jag har gärna rysskräck om det betyder att en rysk agent inte får fram det han vill. Hur kan det för övrigt vara rysskräck om det är bevisat att de förbereder krig på svensk mark? Det är något hela Sveriges befolkning borde ha, lite hederlig rysskräck.  
Fråga dig, vilka har personen som vänner? Känner jag denna person? Vad frågar den om? Men kanske viktigast, vilket typ av språk skriver personen på? 
Självklart använder de svenska, men finns det något mönster och känns vissa ord malplacerade?
Personell underrrättelseinhämtning har även den ökat, alltså att en agent tar kontakt personligen med en anställd. Detta händer väldigt ofta under former där alkohol är inblandat, framförallt på nattklubbar. En snygg person av ditt motsatta kön som är väldigt intresserad av dig. Ni sätter er och pratar och personen leder in samtalet på försvar och därefter är diskussionen i full gång. En skicklig agent kan få ut avsevärt mycket känslig information och du trodde att hon bara tyckte du var cool.
 
SÄPO varnade för ett tag sen om krigsförberedelser mot Sverige. Hur ser en krigsförberedelse ut?
Under Kalla kriget genomfördes tester på vår infrastruktur, bland annat med tungt lastade lastbilar som jag skrivit om tidigare, genom kartläggning av personal och rutiner. 
Idag är det ungefär samma sak, det har konstaterats en ökad trafik med tunga lastbilar som till synes bara åker en sväng i landet och sen åker tillbaka. Rysk registrerade bilar parkerade i närheten av skyddsobjekt, gärna med takbox. En takbox kan rymma ganska avancerad signalspaningsutrustning. Flygkränkningar sker allt oftare, vissa simulerar till och med anfall.
 
Rysk T90 stridsvagn.
 
Mer som kan tänkas vara av värde för en invaderande styrka är givetvis framryckningsvägar för stridsfordon vid sidan av det ordinarie vägnätet. Där kan det vara av stor vikt att veta vilken typ av terräng som finns i närheten av de tilltänkta framryckningsvägarna. Är det stora träd som behöver fällas? Stenigt? Mycket branter eller liknande. 
 
Under Kalla kriget byggde Spetznaz enheter upp en gedigen mobiliseringsorganisation i Sverige. Man använde framförallt fackmedlemmar med kommunistiska sympatier. Dessa erbjöds en renovering av t.ex. sin sommarstuga, vad den nyttiga idioten inte visste var att samtidigt som renoveringen gjordes, byggdes även ett hemligt rum, som fylldes med vapen, ammunition, uniformer och proviant. Du kan googla på "vapengömma hittad stuga" så får du upp många träffar på olika påträffade gömda vapenförråd. 
Självklart blir husägaren åtalad för vapenbrott. Mycket möjligt är att de kände till detta, men lika troligt kan det vara att de inte hade en aning om vad som fanns i deras hem. På de bilder man får upp är det nästan uteslutande ryska vapen, och många i antal. 
Vad var då meningen med detta? 
Det hela är egentligen en väldigt smart taktik. Under en längre tid åker unga par, grabbgäng och turister på resa till Sverige. De gör mest som turister brukar fram till den dagen de har "go" på den operation de har fått instruktioner på. De tar sig då till närmsta mobiliseringsförråd. Tar ihjäl de som bor där (om det behövs) därefter öppnar de det hemliga förrådet och beväpnar sig för att därefter genomföra sina sabotageuppdrag. 
Vissa av er kommer tycka det är långsökt. 
Är det verkligen det, tänk er in i situationen. Du ska starta ett krig med en nation. Vad är då bättre än att redan ha förråd i det landet? Du slipper luftlandsättning, du slipper innästlande med ubåtar eller långa vandringar genom fjället. Dina soldater åker helt sonika in som vanliga turister, deras utrustning finns redan på plats. 
Dessa vapengömmor låg/ligger (jag utgår från att vissa är operativa då inte alla är hittade) en bit in i landet och i närheten av de mål som sabotagegrupperna hade.
 
Del av de vapen som hittades 2009 i ett övergivet fritidshus. Notera att alla är ryska Kalashnikov.
 
Tyvärr består media idag till stor del av nyttiga idioter. Ju mer skvallerpress det är över tidningen, eller ju mer vänsterinriktning, desto mer skriver de för att svänga opinionen. Droppen tycker jag ändå var under underrättelseoperationen i Stockholms skärgård förra veckan, där våra glada journalister berättade allt om vad våra egna styrkor gjorde och vart de var. OPSEC borde vara något alla journalister borde lära sig, alltså operationssäkerhet. Håll tyst om egna förbands rörelser, men skriv gärna om vad ni tror kan hända. 
Operationen är dock på intet sätt avslutad, det finns fortfarande markpersonal på plats som bedriver spaning vilket man kan läsa sig till på Försvarsmaktens hemsida. 
 
Tänk på:
 • Vem pratar jag med?
 • Vad frågar personen?
 • Varför frågar personen? 
 • Vad kan det resultera i att personen får veta detta? 
Du ska självklart inte gå runt och vara rädd för alla runt dig, men tänk till en extra gång. Jobbar du på en "målposition", skriv en säkerhetsrapport. Gör inte underrättelseagentens jobb lättare än det redan är.
Krigsförberedelser syftar bara till en enda sak, nämligen krig på vår mark.
 
Be safe!
 

KOMMENTARER:

 • N/A säger:
  2014-10-30 | 00:33:58

  Bidra med relevant källa på vapengömmorna i fritidshusen, bilden med uppradade AKs som funnits på aftonbladets artikel/film 2009 (som tagits bort) verkar komma från mellanöstern inte Sverige...


  Svar: Det finns både öppna och stängda källor. De öppna kan du själv googla fram vilket du uppenbarligen gjort. Kollar man vidare finns det ett flertal liknande. Jag såg inga tecken på att den skulle ha varit från mellanöstern.
  Zynisk

Kommentera inlägget här: