ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Uppföljning på gårdagens inlägg. Brohuvuden.

Kategori: Allmänt, El, Försvar, Försvarsmakten, Kraftnät, Politik, Ryssland, Säkerhetspolitik, omvärldsanalys

Jag tänkte fortsätta från ett scenario där Gotland är ockuperat av främmande makt. Vad händer nu? 
Ja antingen så stannar det där och Gotland befästs till en fast fästning knappa 9km till fastlandet. Eller så vill RU säkra upp Gotland genom att ta brohuvuden på fastlandet. 
Varför det? Räcker det inte att de kontrollerar Gotland frågar ni då. 
 
Gotlands två flygplatser ligger i Visby, ca 10mil från svenska fastlandet. Som ni kan förstå är dessa två flygplatser ihop med hamnen i Slite (som byggdes om för ryska pengar i samband med gasledningen för att kunna ta emot större fartyg) extremt viktiga för att sända in ammunition, vapen, fordon och trupp. 
Säkrar man då inte delar av Svenskt fastland kan dessa två flygplatser påverkas direkt av olika artillerisystem, för att inte nämna att NATO kan sända in förstärkningar via Arlanda, Bromma och andra större flygplatser. Gotland blir då snabbt väldigt utsatt. 
Det är dessa brohuvuden som RU skulle behöva kontrollera. Arlanda, Bromma, Södertälje hamn, Norrköping med hamn och flygplatser (med Norrköping får man även kontroll över stora mängder drivmedel). Vidare skulle man behöva ta kontroll över Öland vars norra spets bara ligger 7km från Gotlands södra udde, i och med det faller även Kalmar. 
På den gamla goda tiden hade vi i Sverige ett system med "vägbaser" och krigsbaser.
 
 
 
Det var hit flygvapnet skulle omlokalisera vid ett skymmningsläge. Det är givetvis nedlagt sedan länge, vilket betyder att vi har 4 stycken flygfält i Sverige idag, utan luftvärn. En anfallare behöver inte ens slå ut piloter och flygplan längre, det räcker med att bomba sönder landsningsbanan så är alla våra fina Gripen plan värdelösa. 
Men flottan då? Glöm inte att fartyg inte kan röra sig på Östersjön om RU sätter upp sina sjömålsrobotar på Gotland.
Dessa Brohuvuden skulle förmodligen tas i samband med invasionen av Gotland. 
Men det skulle troligen föregås av vissa förberedelser.
Till exempel strömavbrott och kommunikationsavbrott i de städer som står inför invasion.
 
Tänk tillbaka på senaste året, kan du minnas några märkliga strömavbrott? Utbrott av sjukdom? Brus eller tystnad i TV och radio? 
Den 14 oktober i år inträffade ett kraftavbrott vid sändarstationen i Göteborg.  Under drygt 25 minuter möttes TV-tittare och radiolyssnare i Göteborgsområdet av brus i radio och TV. Den reservkraft som Teracom har för Brudaremossen fungerade inte heller. 
I våras, i samband med den ryska beredskapsövningen i Kaliningrad stängdes plötsligt Sveriges Radios telefonväxlar ner ihop med flertalet andra samhällsviktiga myndigheters telekommunikation. Orsaken är fortfarande okänd.
 
Stockholm är idag väldigt sårbart ihop med flera andra större städer. Stor del av elektriciteten går igenom transformatorstationer vilka också är knutpunkter för länets elförsörjning. Här tas emot och skickas el ut till stora delar av landet. Dessa är extremt känsliga för sabotage, det finns ingen fast bevakning, larm kontrolleras slentrianmässigt och skalskyddet är oftast ett enkelt nätstängsel som kan klippas upp med en sekatör från biltema. En grupp soldater ur sabotageförbanden skulle, under loppet av några timmar, stänga ner Stockholms län helt och hållet. Med bomber som de bär med sig kan de spränga transformatorstationer, spränga broarna som leder in till Stockholm och vattenkraftverket i Uddby, med följden att Stockholms området blir utan el. I ett krisläge skulle det ta dagar, kanske veckor att reparera detta beroende på vad som händer i övriga landet. 
Det är väl inget farligt med lite strömavbrott? 
Jag ska stalta upp några saker så kanske du tänker en extra gång.
Ingen Facebook
Ingen Twitter
Ingen Paradise Hotel
Ingen mobiltelefon (sändarna går på ström, likaså måste ditt batteri laddas snart)
Ingen kortbetalning
Inga uttagsautomater (snart kommer du inte kunna köpa mer mat)
Ingen bensin (pumparna går på el)
Inget vatten (likaså här går pumparna på el)
Ingen lokaltrafik
Inga fungerande kylskåp/frysar... (Din mat kommer snart börja ruttna och förstöras, men du kan trösta dig med att om det är kallt ute är din lägenhet snart lika kall som ett kylskåp)
Jag kan tipsa om att se en filmatiserad dokumentär vid namn "American Blackout" som belyser just detta.
Som kuriosa klarar du dig i ca 3 dagar utan vatten och 21 dagar utan mat.
 
Ja du förstår vidden av problemet. När folk med värdelösa pengar på banken och priser som sticker i höjden blir strandsatta i sin stadsdel kommer snart upplopp bryta ut och plundring kommer ta vid. Polisen kommer ha fullt upp, de hade problem att handskas med en enda statsdel i Maj 2013.
Infrastrukturen skulle helt lösas upp och dödssiffor till följd av kriminalitet, svält och köld skulle snabbt skjuta i höjden.
Många skyddsrum är till på köpet obrukbara idag då hyresgäster använder dessa som förvaringsplats för uttjänta möbler och dylikt bråte, ihop med att det saknas skyddsmasker, proviant och nya filter till dessa skyddsrum.
Nedan är en kort informationsfilm från energimyndigheten som släpptes i September i år.
 
 
Jag vill belysa kraftnätens svagheter. Dels är de belägna ovanjord, dels är de väldigt känsliga för sabotage som jag skrivit tidigare i detta inlägg. 
Du behöver inte ens en bomb för att slå ut strömmen vid en kraftledning. Det enda du behöver är ett skjutvapen och vara en någorlunda god skytt. På bilden nedan är en transformatorstaion som ger en region sin ström. Innringade är säkringarna för kraftnätet. Dessa tre kan du skjuta ut (Brukar vara mellan 3-4), och på så sätt slå ut hela stationen. De är lättare att reparera än vad en hel transformatorstation skulle vara, men det tar ändå flera timmar att reparera.
 
 
Här ses en kraftnätskarta, det är lätt att bedömma vart det tar mest tid att felsöka och reparera. All el går alltid genom någon form av transformatorstation. 
 
Det får vara allt för dagens inlägg. Fundera på din egen och dina närmstas förmåga att hantera en kris, om den så är helt naturlig eller inte...

KOMMENTARER:

 • Håkan Johannesson säger:
  2014-10-21 | 18:24:25

  Mycket bra, intressant och skrämmande artikel!
  Något jag tycker alla bör läsa, inte minst våra folkvalda!

  Mvh:
  /Håkan

  Svar: Tack så mycket! Kul att du uppskattar den. Fortsätt gärna läsa och lämna reflektioner.
  Mvh
  Zynisk

Kommentera inlägget här: