ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Vad finns på andra sidan Östersjön?

Kategori: Försvar, Ryssland, omvärldsanalys

Idag ska jag skriva lite om varför just Ryssland ses som en aggressivare part och en möjlig angripare. Bortsett från vad jag skrivit om i tidigare inlägg om svensk geostrategisk placering och ökade underrättelseinhämtningar mot Sverige. 
Den ryska Östersjöflottan är idag baserad i Kaliningrad tillsammans med 5 marinflyg divisioner och 9 bataljoner blandat med Infanteri och Kustförsvar. 
 
När Sovjet föll, föll även Kaliningrad i glömska och förföll. Varven höll rostiga vrak och de få soldater som fanns kvar ägnade sig åt svarta börs handel och vodka konsumtion. 
2005, ett år efter Putins andra mandat period, började Ryssland återigen satsa på den glömda flottbasen. Städerna renoverades och köpcentrum byggdes. Invånarna i Kaliningrad kände sig återigen ett med det ryska moderlandet och stoltheten att vara en militär delstat. 
I samband med restaureringen av landsdelen började även en omfattande krigsförmåga att byggas upp. 
Fyra år senare hölls den första stora landstigningsövningen igen, Zapad 2009, som betyder Väst 2009.
 
 
               
 Zapad 2013
 
Som ni kan se på youtube klippet övas här landstigning, det som är intressant är att ställa det till vårt eget försvar och våra egna övningar. 
Under min tid i Försvarsmakten har inte jag eller mina kollegor som jag pratat med, samövat med flyg och pansar, definitivt aldrig under ett anfalls moment. Jag har faktiskt inte ens fått lära mig hur jag kallar in ett enkelt flyganfall eller granatkastareld. Det borde vara något alla gruppchefer får lära sig, eftersom vi inte har många eldledare idag. 
Hur som helst, ryssarna berättade inte nämnvärt mycket om den här övningen vilket självklart rörde upp endel känslor i grannländerna. Jag har aldrig hört talas om försvar via landstigning i alla fall. Under övningen övades insats mot NATO, där NATOs robotsköld var primärmål. Ryssland har tidigare sagt att robotskölden kan vara ett legitimt mål för taktiska kärnvapen. 
Landstigningar och kärnvapenanfall övas inte av ett land som inte kan tänka sig att sätta in sin krigsmakt i just detta syfte. Det man övar på, det blir man bra på. Vi i Sverige övar mest strid från stridsställning (försvar) och strid i anfallsmålet, vilket ungefär betyder att återta terräng. Vi övar inte på att gå in i andra länder för att slå ner dess krigsmakt. 
 
Senaste åren har Svarta havsflottan avdelat just landstigningstonnage till Östersjöflottan vilket lett till att det nu finns 6 stycken stora landstigningsfartyg i Kaliningrad. Som understöd finns flera robotkryssare, fegatter, korvetter och tunga slagskepp. För att inte nämna de jakt och attackflyg som finns stationerade i Kaliningrad. 
 
Marininfanteriet i Kaliningrad visade i våras att de kunde mobiliseras snabbt och lika snabbt lastas på sina fartyg. Hemma i Sverige följdes det inte ens i svensk media, skrämmande.
Vad ska då stoppa dessa på sin väg mot första anhalten, Gotland? 
Hemvärnet, ett fåtal individer med sina vapen i kasuner. De som har hand om nycklarna kommer bli utslagna av sabotageförband innan de kan låsa ut soldaternas vapen. Vad ska de göra sen? Man sänker inga skepp med raukar och gotlandsruss. 
 
Marininfanteriet under stormning. 
 
Är man intresserad över en sammanställning över Östersjöflottan finns en någorlunda tillförlitlig på Wikipedia: 
Baltic Fleet
 
Med den senaste tidens ökade aggressivitet från Ryssland behöver vi idag verkligen satsa på ett utökat försvar, de styrkor som finns i Kaliningrad är de styrkor som vi får se som våra huvudmotståndare ihop med det VDV fallskärmsjägarförband som är avdelat till Östersjöflottan i Vitryssland. 
 
     
Har du någonsin sett något liknande för svenska förband? Den sjungande officeren är en rysk kändis. 
 
Till sist, det har nyligen blommat upp frågetecken kring mitt namnval av "Zynisk" då det kan liknas vid en stor försvarsbloggare vid namn Cynismer. Jag ber om ursäkt för detta, men anser att Zynisk och Cynismer är tillräckligt långt ifrån varandra för att jag inte ska stänga ner denna blogg (vilket skulle krävas för att ändra namn). Cynismer skriver en riktigt bra blogg och jag hoppas att detta inte skall bli ett problem utan att han ska se mig som en bloggkollega med samma mål som han själv.
Namnet Zynisk tog jag för längesedan då jag startade upp mitt twitterkonto, på den tiden hade jag inte en tanke på att börja blogga. Jag tog mitt twitternamn till bloggen för att det var smidigt med samma namn.

Lämna gärna kommentarer om dina egna tankar och åsikter.

KOMMENTARER:

 • Peter säger:
  2014-11-18 | 00:36:25

  " Jag har aldrig hört talas om försvar via landstigning i alla fall."

  Skulle väl vara ett återerövrande av Kaliningrad i deras fall möjligtvis. Men ja, det används nog främst offensivt.

  Svar: Det är min analys också. Det borde vara trupperna i "moderlandet" som övar landstigning för ett återtagande i så fall. Inte Kaliningrad förbanden själva.
  Zynisk

Kommentera inlägget här: