ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Putins nästa mål, Baltikum?

Kategori: Ryssland, Subversion, Ukraina

I och med att vapenvilan skrevs under i Ukraina samt att nya avtal skrivs på släpper allmänhetens intresse för Ukraina. "Det är ju löst, vapenvilan har ju trätt i kraft" heter det bland många.
Detta stämmer givetvis inte, efter att vapenvilan trädde i kraft togs Debaltseve, som är en strategiskt viktig järnvägsknutpunkt i Ukraina. Där fanns förr cirka 8000 Ukrainska soldater. Efter förlusten rapporterades om ca 180 dödade och 90 tillfångatagna. Medans den Ukrainska armen skulle ha tagit död på 900 ur den Ryska armén (i Sverige kallade pro-ryska separtister). 
I själva verket lär den omringade Ukrainska armén tagit betydligt större förluster med tanke på flera dagars artilleribeskjutning och lågt stridsvärde. Officiella förlustsiffor i Ukraina ligger på strax över 5000 man, medans Tyska underrättelsetjänsten berättade om snarare 50.000 man. Poängen är att ryssarna INTE förlorar kriget som man annars kan vilseledas till att tro. Tror man det kommer ryssarna fortsätta sitt krig som varje dag riskerar att eskalera. 
Anledningen till att Ukraina inte förklarar officiellt krig mot Ryssland är förmodligen för att det öppnar upp för krigslagarna även i Ryssland och ryssarna kan sätta upp hela sin armé på över 2 miljoner man. Ihop med flyg, pansar divisioner, sabotageoperationer mot hela Ukraina och strategiska robotar. Givetvis skulle Ukraina förlora ett sådant slag när de står ensamma. Utgången i det hela är att nu förlorar de en del mark, vid krigsförklaring kanske de förlorar hela Ukraina. De köper sig med andra ord bara tid och hoppas på att omvärlden levererar hjälp. Vilket troligen inte kommer hända, vem vågar riskera att starta ett 3e världskrig?
 
Rött är Ryska områden. Orange är troliga intresseområden för att skapa "korridorer" till egna områden och för att behärska dessa. Krigsförberedelser och subversionsoperationer tyder på att dessa är målområden. 
Mörkrött är lydstaten Vitryssland som kommer användas som bas enligt militära experter i Baltikum.

I takt med att ryssarna vinner land i Ukraina förlorar EU alltmer inflytande över sina medlemsländer. Stora aktörer så som Tyskland, Frankrike och England blir alltmer slutna mot EU då de har interna problem med Islamsk extremist. Vilket leder till att högerpartierna vinner mark. Dessa partier är allihop EU fientliga och gör vad som helst för att EU skall falla sönder. Detta leder till att i frågor som rör EU/Ryssland relationer röstar de för Ryssland i många fall. Nu är de inte stora än så länge i EU parlamentet, men de kan bli så stora att enskilda medlemsländer lämnar unionen, eller att man fokuserar mer på de interna problemen istället för yttre hot. Intressant att notera är att de sovjetiska militärdoktrinerna innehöll inledande terroroperationer mot huvudstäder i Europa för att få länder att försvagas. 
I södra Europa har vi nu framförallt två länder som kan slå in en kil i EU. Nämligen Cypern och Grekland. Som båda två vänder sig mot Ryssland och erbjuder krigsbaser och ekonomiska samarbeten. Detta kan givetvis leda till ett samanfall i södra Europa och ekonomiska problem i länder som lånat ut pengar till exempelvis Grekland, som hotar med att vägra att återbetala dessa lån. 
 
Vi har redan sett påverkansoperationer i Baltikum i och med den självutnämnda folkrepublikerna som allihop gränsar till antingen Vitryssland eller till Ryssland, ritar man ut dem på en karta får man en bred korridor mellan Ryssland och Kaliningrad. Likaså är situationen med Transnistirien och Krim-Rysslad. Där Mariupol är en nyckelstad väster om Krim och Odessa öster om, båda dessa städer är särskilt utsatta för antingen terrordåd eller direkta attacker.
Oroande är att även Kharkiv är särskilt utsatt, det kan vara indikationer på att även hela Ukraina kan vara ett delmål i att återskapa en rysk union så som Sovjetunionen en gång var.
 
Enligt ukrainska soldater har nu en invasionsstyrka sammlats i närheten av hamnstaden Mariupol. Det skall enligt uppgift bestå av 58.000 infanterister och över 200 stridsvagnar. Sätts denna styrka in kommer Ukraina tvingas att förklara krig, och krisen kommer bli mycket verklig i övriga delar av Europa. Ukraina kommer att offras i hopp om att det stannar där. Vilket troligen inte kommer ske. 
 
Ryska soldater utanför en Ukrainsk gränspostering, notera att de har full stridsutrustning påtagen. Visar på hur spänt läget är mellan de båda länderna.
 
Väljer Ryssland att ta korridoren skall man ändock inte tro att det kommer stanna vid det. Även om vissa säkert kommer tycka att avträdande från landmassa kommer vara det bästa före blodsspillan på soldater. För att vara riktigt säker på att fortsätta hålla korridorerna kommer landet som ockuperats tvingas till underkastelse och på så sätt bli en lydstat i det ryska unionen.
Det enda sättet att stoppa Ryssland är genom ett kraftfullt militärt agerande. De måste slås tillbaka, till sitt eget land. De skall ALDRIG ha rätt att besätta delar, så som de gjort i Ukraina. 
 
Det finns många olika sätt som invasionen av Ukraina kan fortgå på, dels genom att det fortsätter som tidigare. Ett inofficiellt krig som dränerar Ukraina på soldater och resurser, ett officiellt krig som kommer leda till att hela rysslands krigsmakt sätts in, eller så samlas EU och sätter in stora mängder fredsbevarande trupp i Ukraina som gör att Ryssland riskerar krig med större delen av hela Europa. Det kan verka tillräckligt avskräckande. 
Ukraina är idag så begränsat i sin krigsmakt som inte får de resurser de behöver att Ryssland skulle kunna tvinga Ukraina att kraftsamla på ett ställe och därmed blotta sig någon annanstans. Så som kraftsamlingen mot Mariupol. Ukraina tvingas kraftsamla där och under tiden bygger ryssarna upp en annan styrka i närheten av Kharkiv. Därefter kan de gå mot Kiev, så som man så ofta hört de ryska soldaterna säga på filmer från Donetsk under året.
Ukraina behöver inte bara vapen, de behöver också manskap. Att bara få nya vapen kommer hjälpa lite. Dels behöver de övas på, dels har de redan vapen själva. Om än dock något gamla. Som sagt är det numerär de saknar. 
 
Blir Krimkorridoren verklighet ser det av allt att döma ut som att Baltikum kommer bli ett nästa mål. Det görs lättast genom att initialt ta Gotland och delar av Sverige för att säkra den västra flanken innan man går in i NATO länderna. Förberedelserna är redan avklarade, frågan är bara om och när de kommer sättas i verket. 
 
 

Det eskalerar i vårt närområde.

Kategori: Försvar, Ryssland, Subversion

De senaste veckorna har Ryssland ökat sin aktivitet i vårt närområde, på flera sätt så som intensifierat PSYOPS, stora övningar och vad som kan tolkas som sabotage förberedelser.
 
ÖVNINGAR
Östersjömarinen har övat mobilisering och landstignings/luftlandsättnings operationer flera gånger under kort tid. Senast avlystes även delar av luftrummet, denna gång för att man sköt skarpa skott med luftvärns robotar. På samma sätt kan luftrummet avlysas för att skapa handlingsfrihet vid en eventuell skarp insats med landstigningsorganisationen. 
Under den senaste stora övningen sattes hela Östersjöförmågan i beredskap, HELA flottstyrkan på över 50 fartyg, flygvapen, infanteri, pansar och även de strategiska robotsystemen. Ryssarna var invasionsberedda bara några timmar efter mobiliseringsordern gick ut. Sett det i ett samband med hur svensk beredskap ser ut idag. Det första som ska möta denna massiva insats är våra obeväpnade incident Gripen. Utgången av det mötet är inte svårt att lista sig fram till. 
På samma sätt kommer troligen ett anfall mot svensk mark inledas. Via en massiv övning eftersom "det har de ju gjort flera gånger nu, vi bryr oss inte om dem". 
En ny förmåga som övats av luftlandsättnings och transportflygplanet Il-76 är bombning (!) och landningar bakom fiendes linjer. Anledningen till detta kan vara för att antingen släppa IR fyrar som ska leda in fallskärmsjägare, förbekämpning av fasta positioner och därefter luftlandsättning eller övertagande av redan befintliga landningsbanor. Eller allt i en kombination.
 
En Il-76 lastas med bomb
 
Fördelen med att skapa en normalbild gentemot ett tilltänkt mål är att efter ett tag börjar ansvariga släppa på garden. 
Det händer ju ändå hela tiden.
Det är när detta "mindset" infinner sig som det börjar bli riktigt farligt. Eftersom anfallaren här uppnått det han vill för att genomföra en invasion med överraskningsmoment trots att det läckt ut att de mobiliserat alla sina styrkor. Än så länge har inte Sverige så mycket som höjt sin beredskap, vilket betyder att om något skulle hända skulle vi stå med byxorna nere vid fotknölarna. 
För de som ska försvara oss kan det bli väldigt problematiskt beroende på vilken typ av sabotageoperationer som satts i verket. De med kassunnycklar och koder kanske inte ens dyker upp på jobbet. Eller så sprängs kassungatan i luften. Problemet med att vi inte har ett kuppförsvar längre innefattar även att känslig personal inte längre får ha sina vapen hemma. Med vissa undantag. 
 
SKAPANDE AV NORMALBILD OCH SABOTAGETESTER
Vi har flera gånger bara i år fått omfattande strömavbrott, mycket kan tillstyrkas snö och vind. Men inte allt. Som exempel slogs Fellingbomasten ut på Gotland och hela Sveriges Radios nät var utslaget i ca 15 minuter på grund av ett strömbortfall. Det resulterade inte i mer än några få meningar på Sveriges Radios hemsida. Just ett sådant mål är exakt vad Spetznas förband skulle inrikta sig på. 
Vidare slogs stadsnätet på Hammarön i Värmland ut av en kråka (?) som hamnat på en transformatorstation. Det låter väldigt märkligt att en kråka skulle kunna göra det, och att det i så fall inte händer varje dag. 
I Hammarö fanns förr Försvarets sjukvårdscentrum och skulle förse hela försvaret med hälso- och sjukvårdsförband. Det omlokaliserades dock 2004, men ryssarna har förr inte trott på att någon kan vara så korkat att de lägger ned allt som är kärnan i ett försvar. Hur som helst har Hammarö tidigare varit ett mål. Planerna kan mycket väl finnas kvar utifall att. 
 
Fellingbomasten. Mycket viktig för Gotlands kommunikation och därmed civilförsvar. 
Förra veckan inträffade en rad "mystiska kraftiga smällar" i närheten av FRAs anläggning på Ekerö. Polisen berättade för media att det troligen var fyrverkeri. Oavsett kan tanken vara att det smäller i området då och då, så att när det väl smäller på riktigt bryr sig inte polisen om anmälaren med argumentet "han ringer så ofta om smällar". 
Flera myndighets instanser däribland polisstationer och regeringen har tagit emot "pulverbrev" som innehållt allt från mjöl till diskmedel. Är det en organiserad operation som föranlett brevutskicken kan det vara för att skapa en normalbild på postmottagningen på respektive mottagare. Precis som med alla andra normalbilder "händer det hela tiden, kasta den i soporna bara". Är det då ett biologiskt ämne kan smitta snabbt spridas och slå ut instansen som det har skickats till. 
Det viktiga är att aldrig släppa på beredskapen. 
 
SUBVERSION OCH PROPAGANDA
På Twitter har TV4s före detta lokala kontorskonton i bland annat Uppsala och Norrköping blivit "övertagna" efter att ha avregistrerats. Där det sedan börjat twittrats på ryska. Med tusentals följare som retweetat och spridit informationen har Ryssland här fått igång en otrolig propaganda apparat med ett av Sveriges största TV kanalers namn. Detta är givetvis mycket allvarligt och visar att man inte alltid kan lita på vad som skrivs av tillsynes svenska aktörer. Är våra media spridare ett mål finns stor anledning att tänka sig att våra mer vänsterinriktade tidningar har ryska agenter som skribenter. Ett exempel på det är Åsa Lindeborg på Aftonbladet (som fått öknamnet Aftonpravdan) skrivit ett extremt ryssvänligt inlägg om Röda Armén. Hon fick direkt mothugg av flera stora aktörer inom både media och privata bloggsfären. 
Som jag skrev om i mitt förra inlägg har Lettland fått en utbrytar republik, som sprids på Facebook. Idag har samtliga Balt länder fått egna republiker som vill tillhöra Ryssland. Precis på samma sätt som konflikten i Ukraina startade. Visst kan det vara "busstreck" men det förefaller sig otroligt då alla vill tillhöra Ryssland. Det hade varit annat om de tänkt sig vara självständiga, såsom skämtet "Republiken Norrland". 
Tittar man på de tre "republikerna" som förklarat sig villiga till utbrytning ser man att alla bildar en korridor till enklaven i Kaliningrad. 
Detta kan vara bra att hålla ett öga på, om det eskalerar är en invasion av Sverige troligast nära förestående. Frågan är om vi hinner se det komma. 
 
VITRYSSLAND
På bilder från Ukraina-Ryssland kriget kan man nu se vitryska VDV soldater som slåss ihop med de ryska styrkorna. Detta bekräftar vad jag sagt hela tiden. Vitryssland är en lydstat till Ryssland och kommer aldrig sätta in trupp mot Ryssland. När Vitrysslands president säger att han kommer mota bort alla, även Ryssland är det egentligen en väl regisserad propaganda apparat för att Ryssland tillsynes ska stå själva. På så sätt ökar Rysslands handelsfrihet. De enda som vinner på att inte säga att det är krig och att de verkar stå själva är just ryssarna själva. 
 
 Vitrysk VDV soldat i Ukraina taget 2014. Mer och mer bildbevis av vitryska soldater läcker fram på twitter och Vkontakte (ryska facebook).
 
Förr hade vitryssarna en VDV division som var avsatta till just operationer i Östersjön. Att tro att det fortfarande är så är inte helt orimligt. 
Det ger mer trovärdighet till att utbrytar republikerna i de Baltiska staterna kommer eskalera, eftersom de då står med ryggen mot en allierad. Precis som Donbass och Luhansk republikerna (som fortfarande är Ukraina oavsett vad någon annan säger, precis som Krim).
 
Jag rekommenderar er att skaffa ett konto på twitter eller läsa oberoende och undersökande journalister som http://conflictreport.info/ för att inte missa att det är ett krig, eftersom om man bara läser och hör vad svenska medier säger kan man tro att det inte är så allvarligt för oss och att vi mer bör oroa oss för vad som händer i mellanöstern. Jag är av den åsikten att händelser som kan påverka vår nationella suveränitet är att prioritera framför något annat. Görs inte detta kan rysk propaganda påverka fritt. Sverige lade ner Styrelsen för PsykologisktFörsvar (SPF) 2008 och ersatte den med MSB som endast sysslar med krishantering och visst civilförsvar. Men inte psykologiskt försvar. Sveriges enda försvar mot det är vi bloggare.