ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Ryska trupper i Ukraina. Det brukar kallas för något va...?

Kategori: Försvar, Ryssland, Säkerhetspolitik, Ukraina

Det är nu bortom all rimlig tvivel att Ryssland nu har inlett en invasion av Ukraina med reguljära förband. Dock något begränsad då flyg och strategiska robotar inte har satts in än. 
De senaste dagarna har det dock strömmat in bilder, filmer och ögonvittnesuppgifter om ryska arméns inträde i Ukraina. Den kända motståndssymbolen Donetsk flygplats har fallit i ryska händer och flera "gränsposteringar" mot det DNR kontrollerade området har överrullats av stora mängder stridsvagnar och stridsfordon. Checkpoint 31 föll på bara några minuter, så fort att de ukrainska styrkorna inte hann få med sig sina stridsfordon eller annan utrustning. 
Vidare verkar ryssarna ha använt nervgas i det slutgiltiga anfallet mot Donetsk flygplats. Detta med tanke på den rapport från flera källor, däribland OSCE om ett antal soldater som alla drabbats av illamående, huvudvärk och muskelkramper. Typiska tecken på nervgasförgiftning. Bilder strax innan attacken från DNR sidan visade även skyddsmasker framtagna med apterade filter. 
Bilden skall vara från flygplatsen strax innan den förmodade nervgas attacken.

Jag har även tittat en hel del på den i Donetsk baserade live webkameran som har varit riktad mot flygplatsen i Donetsk, men i samband med att den ukrainska premiärministern gick ut med att tusentals ryska soldater hade passerat gränsen in i Ukraina, stängdes kameran plötsligt ner. 

Ju mer trycket ökar i Ukraina, desto större risk löper Sverige att utsättas för militära operationer. Förklaras krig mot Ukraina/Ryssland kan NATO tvingas agera i grannländerna. Skulle så ske, att en konflikt med NATO ligger nära är ett kuppanfall nästan säkert mot Sverige. 
Ett sådant anfall kommer i sådana fall ske innan en NATO-konflikt är nära förestående. Eftersom det inte går att säkra luft och hav i Östersjön och Baltikum när det är för sent. 
 
Än så länge har inte Ryssland förklarat krig mot Ukraina, likaså har givetvis inte Ukraina gjort detsamma. Poroshenko har dock uttalat möjligheten för en krigsförklaring. 
Vidare har nyheter nått från Rysslands inland att värnpliktiga tvingats skriva på kontrakt. Vilket betyder att Ryssland själva ser en större konflikt inärtife. En konflikt i storlek med krig i Europa. Ryssarna har säkrat militära och ekonomiska allianser under 2014, vilket betyder att de inte kommer stå ensamma. Vare sig militärt eller ekonomiskt.
 
Blått är NATO länder, RÖTT är viktiga punkter/allierade med Ryssland. Orange är vad jag ser som oudvikligt viktigt att kontrollera för att säkra luft och hav i Östersjön och Baltikum. Det röda strecket i mitten av Ukraina är Transnistirien. En republik från sovjet, där ryska armén fortfarande är stationerad. Nu även mobiliserade.
 
På kartan ovan ses vilka länder som är mest utsatta genom att inte ingå i någon allians. Finland är militärt starkare än vad Sverige är, men genom att stänga Finlands hav och luftrum både i norr och söder kommer Finland behöva lägga sina resurser på att se om sig själva. Sverige står utan en nämnvärd försvarsförmåga och för att säkra Gotland på ett bestående sätt behöver det omedelbara området runt om besättas. 
Görs inte detta kommer ett NATO medlemskap snabbt bli folkförankrat i Sverige och stora flygplatser kommer stå till NATOs befogenhet.
Min mening är att flygfält, broar, hamnar och annan infrastruktur kommer förstöras eller besättas vid ett kupanfall. Vid ett sådant scenario kommer ström och vatten försvinna i veckor eller månader. 
 
Rysk artilleri eld träffar ett bostadsområde precis framför en (f.d) live kamera i Donetsk.

Som ni ser på kartan finns redan ett antal NATO länder runt Ukraina, men de kommer vara skyddade av varandra, men genom att ta delar av Sverige kommer NATO länderna runt Östersjön tappa initiativförmåga och därmed kanske till och med falla. NATO har redan skurits ned avsevärt och är inte längre den slagkraftiga styrka den en gång hade. Bara i år skall 15 baser stängas ned i Europa. USA anser det inte längre ligga deras intresse att skydda Europa verkar det som. 
För att säkra sin västra flank MÅSTE nästan Ryssland ta någon form av plattform i Östersjön och det finns bara ett reellt alternativ. Nämligen Gotland. 

En extremt viktig del som ofta glöms bort är att det tar väldigt lång tid för ett land att mobilisera. Enheter måste finnas, det måste finnas en organisation och planering för mobilisering och det måste finnas tid för utbildning. Detta är något som Ryssland har gjort ostört i över ett år, med kulmen 2014. Ryssland ligger alltså MINST ett år framför övriga Europeiska länder vad gäller samövning och faktisk trupp. 

Vad som står på ett papper och hur verkligheten ser ut är långt, långt ifrån verklighet.
  
VARNING HÖGT LJUD! Ryskt raketartilleri avfyras inifrån Donetsk city. Någonstans i mitten av videon kommer en separtist in i bild där han säger "Detta är för eran fred".
Jag har i princip slutat läsa svenska medier. Eftersom jag anser att fokus borde ligga på kriget som rasar i vår närhet. Vad som händer i Mellanöstern är för mig ganska ointressant i jämförelse. Det har nämligen inte samma inverkan på vår nationella säkerhet. Är du intresserad av kriget i Ukraina rekommenderar jag http://conflictreport.info/ som är en oberoende nyhetssajt som är väldigt fokuserad på kriget. Med både bilder, analyser och videoklipp.

Jag påminner om att Ryssland har genomfört krigsförberedelser i Sverige under hela 2014, nu är snart ett öppet krig rasande i vårt närområde. Vad dessa kan ge för konsekvenser är lätt att se. Oavsett om du är anställd i Försvaret eller inte bör du se till att det finns en krislåda hemma, för din familj. Desto längre och öppnare konflikten blir, desto större risk löper Sverige att utsättas för militära påtryckningsmedel. 
 

KOMMENTARER:

 • Lord Braska säger:
  2015-01-24 | 10:37:17

  Men den stora frågan är ju som sagt NÄR kommer det att dyka upp gröna små gubbar? Midsommaren eller julafton detta år?

  Svar: Tror det kan gå väldigt fort. Min egna beredskap ligger på ca 1 dygn. En militär order kan gå ut och verkställas när som helst som betyder en extrem eskalering. Räcker förmodligen med en krigsförklaring från endera land för att det ska kunna sprida sig till oss.
  Zynisk

 • Seastone säger:
  2015-01-24 | 17:42:14

  Frågan är hur snabbt motståndsrörelser kommer sättas upp i Sverige i händelse av konflikt.

  Svar: Det kommer nog vara väldigt olika. Med tanke på vapenlagar i Sverige har nog mest bönder vapen idag, de lär knappast starta gerilla fickor i landet. I no-go zonerna kommer snarare befolkningen vända sig mot staten. I landsbygden lär motståndsfickor mer t roligt upprättas än inne istan.
  Zynisk

 • Patrik L säger:
  2015-01-25 | 01:44:59

  Transnistrien ligger inte i Ukraina utan i östra Moldavien. Det ligger mellan floden Dniester och Ukrainska gränsen.

 • Kullen säger:
  2015-01-25 | 02:26:46

  Och där på dom 50 sekunderna vissades mer eld kraft än hela svenska armén...

 • kalle säger:
  2015-01-25 | 12:32:49

  Zynisk jag bor inte på landet men jag kan säga att det finns minst 20 vapen. På min gata. En jägare får ha mer en ett vapen och han bor nog inte bara på landet.

  Svar: 7-8 stycken va? Min poäng är att staden fort kommer tappa struktur. Kan vara bra att kunna skydda sig mot plundrare.
  Zynisk

 • tommy säger:
  2015-01-25 | 17:11:11
  Bloggadress: http://investerasmart.blogg.se

  försvar i sverige det var det roligaste jag läst på länge...

 • ♀ THE REVOLT ♀ säger:
  2015-01-26 | 14:21:30
  Bloggadress: http://TheRevolt.blogg.se

  Vilken intressant blogg :o Första gången jag kikar in faktiskt. Gillar tanken med bloggen!

  Svar: Tack! Försöker skriva MINST två inlägg varje månad. Helst ett i veckan. Men det beror lite på omvärlden och mitt personliga behov att skriva av mig.
  Zynisk

 • Gusa säger:
  2015-01-26 | 16:44:31

  När man ser det lastbilsmonterade (billiga) raketartilleriet så tänker man - Ryssland har erfarenhet av krig. När man ser Sveriges rikspjäs - eller om det nu är två om en Valmet lättpansrad Kanon-dumper (eller vad det nu heter) har hunnit levereras - ja vad tänker man då ?

  Svar: Som vi dessutom endast har 4 stycken av. Utan luftvärn i närheten utav...
  Zynisk

Kommentera inlägget här: