ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Nedåtgående spiral i Östersjöregionen. Är du och din familj beredd?

Kategori: Beredskap, Förberedelser, Ryssland, Säkerhetspolitik

Faktiska krigshandlingar i vårt närområde kryper allt och allt närmare en verklighet, med ryska anfallsövningar (som jag skrivit om i nästan ett år) mot Sverige, allt närgångnare stridsflyg och en väldig massa militära transporter till Kaliningrad. Med dessa indikationer pekar allt på att en invasionsstyrka byggs upp i Kaliningrad. 
Men för att det skall ske en faktisk invasion ser jag just nu ett antal punkter, varav några redan uppfyllda, innan SHTF (Shit have Hit The Fan) sker. 
Dessa punkter är följande:

1. Folkförankring. 
Innan Ryssland kan tänkas genomföra ett större anfall behöver det ryska folket, eller i alla fall en majoritet, vara med på att det är nödvändigt. Detta sker just nu, och har trappats upp mer och mer den senaste tiden. 
Både rysk stats TV och stats media skruvar upp Sverige som en paranoid, ryssrädd krigshetsare. Detta gör att den ryska invånaren känner ett större och större agg mot Sverige vilket i sin tur gör att Putin kan förankra behovet av att säkra Sverige eller del av Sverige för att skydda sig mot NATOs påstådda expansion eller för att säkra ekonomiska intressen, läs gasledningen utanför Gotland.
 
Löpsedel från den ryska statsmedian Sputnik. Söker man på Sweden i sökfältet kommer i princip bara negativa artiklar upp om krigshets, raskrig och NATO medlemskap. 
 
 
Rysk stats TV i samband med segerdagen där de mer eller mindre hotar hela Europa med en Stridsvagns påhälsning.

I och med detta anser jag punk 1 som klar.
 
2. Planering - Övning - Fälttest
Trotts att planeringen genomförs tidigare än folkförankringen genomförs inte övningar och fälttest lika långt innan. Övningar sker i samband med folkförankringen för att ingjuta självförtroende och. när det gäller ryssar, en stor portion nationalism. Fälttest röjer del av den strategi man har för avsikt att nyttja, därför sker det ganska nära faktiskt genomförande. Max något år innan. 
För inte länge sedan berättade svensk media om invasions övningar av ryska östersjömarinen, i samband med detta snurrade den ryska trollapparaten igång för att dementera och desorientera. Vilket i sin tur pekar på sanningen i att det faktiskt var invasionsövningar som genomförts. I själva verket har invasionsövningar genomförts i alla fall sedan förra våren då jag började min OSINT övervakning av de ryska förehavandena. De har blivit större, snabbare och komplexare för varjegång. Nu är ofta hela krigsapparaten engagerad, från Flottan, till flyget och de strategiska resurserna i form av ICBM (InterContinentalBallisticMissile, oftast kärnvapen robotar) och stabsfunktioner. Alla delar måste även vara samövade. Här kan man jämföra med Sverige där de flesta soldater idag aldrig har tränat ihop med annat vapenslag, eller ens kompani än sitt eget. Undantaget några dagar per år.
En av Rysslands mest kända kärnvapenbärare, TOPOL-M 
Vad som menas med fälttest är att på plats genomföra mindre eller större sabotageoperationer för att testa reaktionstid, händelseförlopp och konsekvenser. Vi kommer troligen aldrig få veta exakt vad som skett eller varför. Den största andelen är förhoppningsvis helt naturliga. Men med tanke på att många störningar i samhället sker i allt tätare intervaller och drabbar just den typ av infrastruktur och funktioner en främmande makt skulle vilja påverka, pekar mot att långt ifrån allt är naturligt. 
I förra veckan drabbades en mindre kommun av akut magsjuka, och orsakades av en bakterie som heter Koliforma. Bakterien har kommit in i dricksvattnet och var mycket effektiv. det bor ca 1500 personer i kommunen och på bara några dagar hade över 400 enkätsvar kommit in till kommunen där människor beskrev sina symptom. Jag gissar på att det fanns ett visst mörkertal. Att tillsätta en magsjuke bakterie i dricksvatten är exakt en sådan sak en sabotageoperatör skulle kunna tänkas göra för att slå ut ett område i syfte att skapa oreda och kaos. Människor kan inte gå till jobbet, vilket drabbar alla samhällsfunktioner på den orten. 
 
Strömavbrott verkar även det ha fått en ny topp. Idag drabbades 11500 kunder av strömavbrott i Tensta efter "rökutveckling" i ett ställverk. Det kan givetvis vara ett kabelbrott som skett på grund av ett misstag eller en gnagare (?), men faktum är att just ställverk är ett hett mål för sabotageoperatörer då de distribuerar el till stora områden och oftast är svårlagade vid större påverkan. Skulle ett anfall genomföras i närtid kommer troligen stamnätet på något sätt påverkas. De stora elledningarna som löper genom hela Sverige. 
Punkt 2 genomförs över tiden fram till dagen D.
 
3. Resurser
För att kunna genomföra ett anfall måste givetvis resurser för uppdraget finnas på plats, i alla fall väsentlig materiel. Detta verkar även detta vara genomfört.
För några veckor sedan twittrade en NATO användare att Kaliningrad kunde liknas vid England dagarna innan Dagen D invasionen. Såpass mycket materiel och personal finns på plats, 
Varje vecka kan man även läsa om militära transportplan som flyger via finska viken till Kaliningrad. Det kan givetvis vara så att de inte har tillstånd att flyga landvägen, men mer troligt är att de är lastade med känslig utrustning och de vill inte riskera att de behöver landa i ett mål land med planet fullt av utrustning eller liknande. 
Bland annat är det IL-76 som flyger mycket till Kaliningrad just nu. 
Bedömingen är att även resurserna för ett tagande av svensk mark finns på plats.
 
4. Genomförande
Sista punkten är förstås ett genomförande. Här föregås troligen invasionen av både stora samhällsstörningar, så som strömavbrott och sjukdomsfall och kanske till och med upplopp i förorterna där läget redan är spänt. Detta bör ske dygnet innan för att kasta in samhället i en handlingsförlamning. Därefter kommer luftlandsättningarna, och timmarna efter det landstigningsbåtarna.

I och med att Ryssland skall rösta om att ogiltigförklara de Baltiska staternas självständighet ökar risken ytterligare för att vi i närtid har ett krig som rasar antingen hos oss eller i våran omedelbara närhet.
 
 
Sverige har idag ingen plan för mobilisering, vi har inga beredskapslager, vare sig militära eller civila. Vare sig vad gäller mat, vatten eller drivmedel. Våra oljelager idag är inte beredskapslager, främst av tre enkla punkter.
1. De är ovan jord.
2. 1/3 är baserat utomlands (!)
3. De ingår redan i produktionscykeln. 
Beredskapslager skall vara öronmärkta för sjukvård, livsmedels distribution/produktion och till försvar och räddningstjäst.
 
Av omvärldsläget att döma blir en väpnad konflikt, där våldet är riktat mot oss, mer och mer trolig. 
Därför: Hur är du och din familj förberedda?
 
Det finns 3 väldigt viktiga grundpelare i en människas omedelbara överlevnad
1. Vatten
2. Värme
3. Mat
Detta är MÅSTEN för dig och din familj. Betänk att det som finns i frysen förstörs och är oätligt efter max 1 dygn. Är det precis i samband med eran storhandelsdag finns heller inget i era skafferier. Det måste finnas ett baslager av varor som kan förvaras länge. Ni bör ha mat och vatten för i alla fall ett par dagar. 
Dela, sprid och förstärk. Om några månader kan det vara försent, och känns det jobbigt? Fundera då på varför ni har en försäkring på exempelvis hemmet. Varför har ni inte en livförsäkring som garanterat betalar sig? För det är vad prepping handlar om. Att vara förberedd och ha en försäkring för överlevnad.
 

KOMMENTARER:

 • The bigE säger:
  2015-06-30 | 22:53:48

  Vi är med andra ord i krig innan jul?

  Svar: Om ryssarna vill det kan vi vara det i alla fall. Enligt min bedömning.
  Zynisk

 • anders säger:
  2015-07-05 | 11:17:43

  Hur har MSB förberett ett sådant scenario?

  Har de förberett något alls?

  Tom skogsbränder får skötas av privatpersoner med tankvagnar med vatten och annat improviserat.
  Det vore bättre med en frivillig milis med civil och militär förankring. Med samarbete istället för central styrning.

 • anders säger:
  2015-08-02 | 10:33:34

  MSB har på sin hemsida mestadels artiklar om Pride-parader och mallar för att göra egna riskbedömningar.
  https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/27285.pdf
  Jag hittar ingen sammanställd information på VAD MSB VERKLIGEN GÖR för att säkerställa olika funktioner. Bara bedömningar av olika scenarion. Det kan jag göra istället. Skicka pengarna hit.

  Myndigheterna i sig själva verkar två sina händer. Läs texten och försök räkna ut vad deras roll är vid en kris. Frågan är ju, vart går skattepengarna?
  https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet

 • Fullpreppad säger:
  2015-08-18 | 07:21:54

  MSB, regering, riksdag eller vad du vill kommer inte att hjälpa ett skvatt vid SHTF, bara att se till så man skyddar sina vänner och familj så gott det går.
  Preppa allt vad tygen håller, ammo, mat, vatten och sjukvårdsartiklar är guld värt när Ryssen står för dörren.

Kommentera inlägget här: