ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

2 timmar från samhällskollaps

Kategori: Beredskap, Förberedelser

I och med helgens storm känns det som vissa punkter är väldigt viktiga att belysa. Framförallt vad som skedde i Spånga-Tensta. 
Under 2 timmar mellan ca 2000-2200 var 12260 hushåll utan ström i Stockholms förorten Tensta. Under dessa två timmar gick polisorganisationen på knä tack vare ett stort antal bråk, inbrott och attacker med kraftiga laserpekare. 
Inbrotten riktade sig mot apotek och livsmedels butiker. Vi ser alltså plundring efter 2 timmar. Den kraftiga laser som poliser belystes med är av den gröna varianten som bara efter ett kort ögonblicks exponering mot hornhinnan kan ge bestående skador.
 
Kravallpoliser i Aten blir belysta med grön laser.
 
Detta betyder att efter 2 timmar utan ström närmar vi oss en samhällskollaps i vissa orter, som vid längre avbrott kan sprida sig till närliggande kommuner och orter. 
Tidigare har man kunnat läsa på MSB hemsida att de räknar med 3-4 dygn innan liknande händer. Vilket nu i praktiken visat sig vara fel. 
Efter 3 dygn kommer vi ha en ohållbar situation där personal ur räddnings/säkerhetstjänst kanske inte ens går till jobbet, medan de som gör det är alldeles för få för att fungera normalt utan dessa kommer krävas för bevakning och ordningshållning kring viktiga samhällsfunktioner. 
Rent praktiskt betyder detta att det är av yttersta vikt för din och din familjs säkerhet att ni klarar er MINST de 72h som MSB förespråkar, utan att behöva lämna erat hem. Framförallt om ni bor i eller kring ett av dessa områden. 
Nu har vi ett samhällsklimat i Sverige där vi har två hotande faktorer:
 
1. Växande utanförskapsområden där fler och fler människor utan någon egentlig framtid fylls på där de riskerar att dels radikaliseras, dels ta till brott för att säkra sin egen tillvaro ihop med övriga i samma situation.

2. Ryssland som med sin krigsretorik pushar Europa allt närmare ett krig, där norra Europa lätt säkras genom att man besätter hela eller delar av Sverige.
 
Här frågar väldigt ofta folk "Varför skulle Ryssland vilja ta Sverige, vi har inget de vill ha"
Sammanfattar varför här.

* Möjlighet att stänga luftrummet över norra Europa med S-400. Detta betyder att inget NATO flyg kan verka över Östersjön, Norge, Baltikum eller Danmark.
* Möjlighet att stänga Östersjön för båtburen trafik. Betyder att hjälp ej kan nå Baltikum via kusten och att Finland blir helt isolerat.
* Stora naturtillgångar, framförallt vad gäller högkvalitativt uran. Som vi själva skulle använda vid tillverkning av egna kärnvapen.
* Minimala resurser för själva erövringen. Då vi inte har ett försvar dimensionerat för invasionsförsvar med stora förmågeglapp kan Sverige erövras utan större blodsspillan. Även vid förbekämpning av infrastruktur kan man få Sverige att snabbt bli kaotiskt då vi i dagsläget saknar ett civilförsvar. 

Cirka räckvidd (400km) för 4 stycken S-400 system utplacerade i Sverige och ett söder om S:t Petersburg. Observera att hela Baltikum är täckt, större delar av Norge och att Finland kommer ha svårt att få till resurser.
 
Om Sverige skulle drabbas av omfattande social oro, med ett samhälle som är på bristningsgränsen finns stor risk att Ryssland utnyttjar detta, om de ser ett krig med NATO som nära förestående. Vilket de verkar göra i och med nedskjutningen av en Su-24 utfört av Turkiska flygvapnet.

Ett lager för 72h tar egentligen ingen plats, beroende på hur många personer ni är. Du får plats med det mesta i en enkel flyttlåda vad gäller mat. Bor du på landet är det lättare att få tag på vatten om du inte preppar detta, men betänk att allt vatten ute inte är tjänligt. Ligger det större gårdar i närheten kan vattnet vara förorenat. Det bästa du kan göra är att ha vatten förvarat i dunkar. Ställ dem svalt och mörkt så håller de i 6 månader. 
Tänk på att det skall räcka till matlagning och dryck. Runt 3-4 liter per person och dag, när det gäller vatten är det bättre att ha för mycket än för lite. 
Vi klarar oss 3 veckor utan mat, men bara 3 dygn utan vatten.
Maten finns många olika sätt att lösa, från konserver från ICA, till frystorkade måltider och självhushållning. Det senare är betydligt mer avancerat och kräver en helt annan livsstil. Exempelvis att du har lite mark att odla på och lite boskap. Vilket inte är realistiskt för många.
Absoluta minimum krav vad gäller mat är 500kcal. Men detta försätter kroppen i ett svältstadium vilket du inte kommer att klara hur länge som helst. 
Vad du bör sikta på är 1500-2000kcal per dag/person. Det kan även vara kul att ha lite olika måltider, för att variera kosten och minska tristessen. 
Övrigt som choklad, kaffe, thé och konserverad frukt ger moralboost vilket kan vara väldigt viktigt för att få upp humöret lite efter något dygn. 
Många saker finns redan hemma, men tänk på att det räknas inte om du inte alltid har extra resurser. Sker krisen när din 5kg säck med pasta är nere på sista kilot. Då har du inte den varan.
därför är det bästa att ha preppen för sig, undan övrig mat och hålla koll på när det skall bytas ut och då ta in det i skafferiet. Men inte innan nytt är införskaffat.
Här ett exempel på hur en prepp kan se ut. Utrustning kan även användas i friluftsliv om du har ett sådant intresse. Allt dokumenteras för att inget skall missas och varje år genomförs en inventering.

I övrigt är det ytterst viktigt att du faktiskt kan laga mat i ett stormkök, att du vet hur du klarar dig i skogen i något dygn, att du kan laga ett hål i dina kläder, vet hur du kan göra upp eld utan tändstickor osv. Praktisk kunskap skall aldrig ersättas av teoretisk. Vissa saker skall du ha gjort innan det "är på riktigt".

Alla vägar leder till krig.

Kategori: Beredskap, Ukraina

I Ukraina har kriget återigen blossat upp. Detta inleddes samma dag som dåden i Paris, vilket betyder att Ryssland återigen har utnyttjat ett terrordåd i Europa för att eskalera i just Ukraina. 
Denna gång ger Ryssland skenet av att genom solidaritet med Europa anfalla IS. Men detta är naturligtvis inte riktigt sant. 
Endast ett fåtal räder har gått mot de IS kontrollerade områden som finns. Istället har fortsatt många sortier hamnat på rebeller som FSA. Läser man ryska nyheter tillskrivs det ofta att bombräderna har träffat terroristerna, viktigt att notera är att Ryssland även ser de rebeller som verkar för demokrati i Syrien som terrorister då de ligger i krig med Assad regimen. Assad är för övrigt skyldig till ungefär lika mycket civila dödsoffer som IS. 
Ryssland erbjöd väst att bilda en koalition mot IS, om väst upphörde med allt stöd till rebellerna och ser Assad som legitimt styre. Detta kan förstås inte väst acceptera av det enkla faktum som jag beskrev. Det är som att välja mellan pest eller kolera.

Rysk TU-95 BEAR släpper en kryssningsrobot över Syrien. Notera att det ser ut som roboten är "blurrad".
 
 
I Ukraina verkar nu de ryska trupperna inleda en offensiv. På de twitterkonton som är kopplade till Donbas kan man utläsa stora truppformationer, drivmedelsbrist för civilbefolkning och ett stort antal höga ryska officerare som nu finns på plats. De ryska arméläger som agerat som trupp uppsamlingsplats är tömda och av de ögonvittnen som finns i östra Ukraina finns nu dessa enheter på plats nära kontaktgränsen. Vidare blir Ukrainska byar och fortifikationer dagligen beskjutna av allt från eldhandvapen till raketartilleri.
Den civila oro och den sönderfallning som sker av Europa just nu är bara till gagn för Ryssland vid händelse av krig.
I och med den svenska flatheten vad gäller att erbjuda Frankrike stöd i enlighet med Lissabonfördraget har vi satt oss själva i en mycket dålig sits. Om Sverige bara erbjuder utbildning med 35 soldater, kan vi verkligen förvänta oss en större militär insats från andra medlemsländer för att säkra Sveriges gränser? Förmodligen inte. Skulle det ske, som exempelvis våra grannländer har varnat för, bli innbördes konflikter i Sverige. Då kan vi räkna med att Ryssland skulle ta tillfället i akt och besätta i alla fall Gotland.

På väldigt kort tid har Ryssland övat samtliga strategiska vapenplattformar. De har skjutit nattskott med ISKANDER, avfyrat en TOPOL och varjedag nyttjas det strategiska bombflyget och de sjögående plattformarna som finns tillgängliga. Detta är givetvis mycket oroande att de stridskrafter som kan verka mot oss, och finns i vårt närområde nu får stridserfarenhet. 
Många experter har redan påkallat att risken för krig är överhängande. Den blir nu mer och mer påtaglig för varje dag som går. 
Till detta kommer risken för interna konflikter innom EU. Både mellan medlemsstater och mellan grupper innom länderna.
Förra veckan gick EU ordförande ut med att risken för krig mellan länder i Europa är överhängande. Ryssland är ytterst skickliga i den strategi de tycks valt att gå.
 
Militär utrustning hittas varje dag på "fel" sida konfliktzonen i Ukraina. Tillhörande ryska infiltratörer. Denna bild är tagen av den Ukrainska säkerhetstjänsten SBU.
 
Sammantaget tycks vi gå mot en tid av konflikter, konflikter som mycket troligt även kommer engagera Sverige. Jag vill därför ytterligare en gång trycka på vikten av en egen beredskap. Tänk på att mat tar slut i butiker och lager efter 3 dagar. Finns inte kontanter hemma kommer du inte kunna handla. Plundringar kommer förekomma. 
Detta måste du ha planer för. Sätt dig med familjen och kontrollera området, vilka riskzoner finns? Vart kan man hitta vatten? Hur mycket mat bedömmer vi att vi behöver ha lagrat? Hur ska vi hålla värmen innför vintern? Hur löser vi sjukdoms och skadeutfall? 
Anser du att det är dyrt, betänk då varför du betalar på en hemförsäkring eller dylikt. Att ha ett eget lager kan ses på samma sätt, bara det att det är garanterad utbetalning om något skulle ske.

Välkommen till landet Rutschkana.

Kategori: Säkerhetspolitik, Terrorism

Plötsligt händer det väldigt mycket, väldigt fort. Det kan inte bara tillskrivas IS, eller Daesh som jag tänker kalla dem denna gång. Daesh är ett arabiskt ord som ska betyda fotsula, vilket är MYCKET kränkande mot just IS. Det passar mig bra.
Även Ryssland spelar ett fulspel där de ger med ena handen och flyttar fram trupper i Ukraina med den andra. De testskjuter nu ICBM robotar och övriga strategiska vapensystem. Dock så kommer detta inlägg främst handla om terrorhot.

Nu när jag  är inne på IS spåret tar jag det som knappast gått någon förbi, nämligen den höjda terrorhotsklassificeringen till nivå 4/5. Detta betyder att det föreligger ett HÖGT hot mot vårt samhälle. Det är den högsta nivån som någonsin aktiverats i Sverige och gäller hela riket. Tittar man på vad terrorister brukar slå mot är det områden där det samlas mycket folk såsom centralstationer, universitet, köpcentrum och alla former av publikevenemang. Vidare är även områden för rikets ledning och säkerhet extra utsatta, såsom polisstationer och myndighetskontor.
Städer som tidigare upplevt problem med så kallade NoGo-zoner eller red zones bedöms vara extra riskfyllda av personal inom polis och myndigheter jag pratat med om detta. 
Exempel på dessa städer är: STOCKHOLM, ÖREBRO, MALMÖ, GÖTEBORG, NORRKÖPING och LINKÖPING. Men finns förstås risk i alla större städer, nu har de flesta städer ett område som benäms som "mindre bra". 
Myndigheterna säger att vi inte ska känna oro, men vi ombeds vara vaksamma. 
Jag tycker jag har en väldigt bra liknelse på detta, ponera följande: 
Ryssland går mot Gotland med hela sin Östersjöflotta, de har precis klivit över den svenska territorialgränsen. Stora delar av Sverige ligger strömlöst och det är svårt att få någon information. Men den lilla information som kommer ut är Anders Ygeman som säger att vi ej skall känna oro. Löfven har inte hörts av på en vecka... 


Daesh under en segerrusig fordonskonvoj. Får Daesh fotfäste i Sverige kommer de sprida sig från lokala områden till större geografiska lägen.
 
Idag meddelade Migrationsverket att de slutar ge flyktingar bostäder vid ankomst. De är helt enkelt slut. Det räckte inte fram till mitten av december som först var sagt, man kan undra vem de har som analytiker vad gäller resurser på Migrationsverket. 
Nu kommer barnfamiljer prioriteras helt självklart. Men det utelämnar de unga ensamkommande män, som är de som främst ligger i riskzonen för att radikaliseras och upptas i de gäng som florerar kring de upptagningsområden som de anländer kring. 
SÄPO gick idag ut med att det finns över 1000 Daesh "veteraner", varav endast 300 som man har någorlunda koll på, i Sverige, som man känner till. 1000 stycken, med tanke på de vapen som finns i omlopp kan man förstå att detta är ett ENORMT säkerhetshot. Frågan är om inte Nivå 4 är underdimensionerat. 
En av de största utmaningarna är att det i dagsläget inte är olagligt att tillhöra Daesh. Man kan inte döma en individ för vad en grupp gör.
 
I samband med det förhöjda terrorhotläget utarmas polisens resurser än mer, frågan är hur gränskontrollerna nu upprätthålls. Problemet med gränskontrollerna är att det inte finns någon konsekvens av att inte kunna kontrolleras. Migrationsverket sade att cirka 4/10 har en giltig ID handling. Men så länge de söker asyl släpps de in. Därefter åliggs det varje flykting att uppge en sannolik historia om vem denne är. Observera sannolik. Detta är vad Migrationsverket själva säger.
"Hej jag heter Omar och har varit bonde i Syrien" Sannolik? Ja troligen. Kontentan är att vi måste få kontroll på de som ämnar ta sig in i landet, oavsett om de ska passera eller söka asyl så MÅSTE vi veta vad det är för person.
Varje månad avviker tusentals personer från Migrationsverkets boenden. Vart de tar vägen går bara att spekulera i. Om bara 10 i veckan ansluter sig till ett gäng likt Daesh har vi nu problem.
Sverige har aldrig behövt tampas med denna typ av problematik förut, aldrig under denna omfattning. Vi saknar personal, lagstöd och logistik kring att hantera problematiken.
 
Idag gick Försvarsmakten upp i förhöjd beredskap, vilket är anmärkningsvärt om det gäller hela Försvarsmakten. 
Försvaret får idag stötta polisen vid terrorism vad gäller materiel och logistisk. Endast SOG får sättas in vid operationer. Det finns därav två anledningar att Försvarsmakten höjt sin beredskap:
1. De förväntar sig en attack mot den egna organisationen.
2. De ser med oro på Rysslands ökade aggression i Ukraina och ser ett ökat hot mot Sverige i samband med civil oro.
Det kan jämföras lite med att Ryssland satte in sitt luftvärn i Syrien innan övriga förband sattes in, mot en uttalad fiende utan luftvärnskapacitet. 
Mål-medel-metod.
Även Försvarsmakten har höjt sin beredskap, trots att majoriteten inte får nyttjas i terrorism bekämpning. De skall däremot hävda Sveriges territoriella suvärenitet.
Jag ämnar bryta här och skriva ett nytt inlägg imorgon om det ytterst allvarliga läget i Ukraina.