ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Välkommen till landet Rutschkana.

Kategori: Säkerhetspolitik, Terrorism

Plötsligt händer det väldigt mycket, väldigt fort. Det kan inte bara tillskrivas IS, eller Daesh som jag tänker kalla dem denna gång. Daesh är ett arabiskt ord som ska betyda fotsula, vilket är MYCKET kränkande mot just IS. Det passar mig bra.
Även Ryssland spelar ett fulspel där de ger med ena handen och flyttar fram trupper i Ukraina med den andra. De testskjuter nu ICBM robotar och övriga strategiska vapensystem. Dock så kommer detta inlägg främst handla om terrorhot.

Nu när jag  är inne på IS spåret tar jag det som knappast gått någon förbi, nämligen den höjda terrorhotsklassificeringen till nivå 4/5. Detta betyder att det föreligger ett HÖGT hot mot vårt samhälle. Det är den högsta nivån som någonsin aktiverats i Sverige och gäller hela riket. Tittar man på vad terrorister brukar slå mot är det områden där det samlas mycket folk såsom centralstationer, universitet, köpcentrum och alla former av publikevenemang. Vidare är även områden för rikets ledning och säkerhet extra utsatta, såsom polisstationer och myndighetskontor.
Städer som tidigare upplevt problem med så kallade NoGo-zoner eller red zones bedöms vara extra riskfyllda av personal inom polis och myndigheter jag pratat med om detta. 
Exempel på dessa städer är: STOCKHOLM, ÖREBRO, MALMÖ, GÖTEBORG, NORRKÖPING och LINKÖPING. Men finns förstås risk i alla större städer, nu har de flesta städer ett område som benäms som "mindre bra". 
Myndigheterna säger att vi inte ska känna oro, men vi ombeds vara vaksamma. 
Jag tycker jag har en väldigt bra liknelse på detta, ponera följande: 
Ryssland går mot Gotland med hela sin Östersjöflotta, de har precis klivit över den svenska territorialgränsen. Stora delar av Sverige ligger strömlöst och det är svårt att få någon information. Men den lilla information som kommer ut är Anders Ygeman som säger att vi ej skall känna oro. Löfven har inte hörts av på en vecka... 


Daesh under en segerrusig fordonskonvoj. Får Daesh fotfäste i Sverige kommer de sprida sig från lokala områden till större geografiska lägen.
 
Idag meddelade Migrationsverket att de slutar ge flyktingar bostäder vid ankomst. De är helt enkelt slut. Det räckte inte fram till mitten av december som först var sagt, man kan undra vem de har som analytiker vad gäller resurser på Migrationsverket. 
Nu kommer barnfamiljer prioriteras helt självklart. Men det utelämnar de unga ensamkommande män, som är de som främst ligger i riskzonen för att radikaliseras och upptas i de gäng som florerar kring de upptagningsområden som de anländer kring. 
SÄPO gick idag ut med att det finns över 1000 Daesh "veteraner", varav endast 300 som man har någorlunda koll på, i Sverige, som man känner till. 1000 stycken, med tanke på de vapen som finns i omlopp kan man förstå att detta är ett ENORMT säkerhetshot. Frågan är om inte Nivå 4 är underdimensionerat. 
En av de största utmaningarna är att det i dagsläget inte är olagligt att tillhöra Daesh. Man kan inte döma en individ för vad en grupp gör.
 
I samband med det förhöjda terrorhotläget utarmas polisens resurser än mer, frågan är hur gränskontrollerna nu upprätthålls. Problemet med gränskontrollerna är att det inte finns någon konsekvens av att inte kunna kontrolleras. Migrationsverket sade att cirka 4/10 har en giltig ID handling. Men så länge de söker asyl släpps de in. Därefter åliggs det varje flykting att uppge en sannolik historia om vem denne är. Observera sannolik. Detta är vad Migrationsverket själva säger.
"Hej jag heter Omar och har varit bonde i Syrien" Sannolik? Ja troligen. Kontentan är att vi måste få kontroll på de som ämnar ta sig in i landet, oavsett om de ska passera eller söka asyl så MÅSTE vi veta vad det är för person.
Varje månad avviker tusentals personer från Migrationsverkets boenden. Vart de tar vägen går bara att spekulera i. Om bara 10 i veckan ansluter sig till ett gäng likt Daesh har vi nu problem.
Sverige har aldrig behövt tampas med denna typ av problematik förut, aldrig under denna omfattning. Vi saknar personal, lagstöd och logistik kring att hantera problematiken.
 
Idag gick Försvarsmakten upp i förhöjd beredskap, vilket är anmärkningsvärt om det gäller hela Försvarsmakten. 
Försvaret får idag stötta polisen vid terrorism vad gäller materiel och logistisk. Endast SOG får sättas in vid operationer. Det finns därav två anledningar att Försvarsmakten höjt sin beredskap:
1. De förväntar sig en attack mot den egna organisationen.
2. De ser med oro på Rysslands ökade aggression i Ukraina och ser ett ökat hot mot Sverige i samband med civil oro.
Det kan jämföras lite med att Ryssland satte in sitt luftvärn i Syrien innan övriga förband sattes in, mot en uttalad fiende utan luftvärnskapacitet. 
Mål-medel-metod.
Även Försvarsmakten har höjt sin beredskap, trots att majoriteten inte får nyttjas i terrorism bekämpning. De skall däremot hävda Sveriges territoriella suvärenitet.
Jag ämnar bryta här och skriva ett nytt inlägg imorgon om det ytterst allvarliga läget i Ukraina.

KOMMENTARER:

  • Roger Klang säger:
    2015-11-19 | 21:02:46
    Bloggadress: http://dettyskakriget.com

    Jag läste att de prioriterade ensamkommande flyktingbarn. Flyktingbarn, är inte det ett skämt? Det rör sig om vuxna män, det vet varje människa.

Kommentera inlägget här: