ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Kontakt

Kategori: Allmänt

Zynisk.blogg har nu en egen mailadress:

zynisk.blogg@gmail.com

Vill ni berätta något, fråga något eller av annan anledning komma i kontakt är det välkommet att skriva ett mail.

Angreppen mot Sverige fortsätter att mörkas

Kategori: Beredskap, Cyberangrepp, Flyg, Kraftnät

Minns ni den där "solstormen" som slog ut den svenska luftövervakningen den 4e november förra året?
Det visar sig att det troligen inte alls varit en solstorm (big surprise), utan ett cyberangrepp.
Men enligt svensk sedvana skyller man istället på en solstorm. Varför kan man fråga?
Den enda förklaringen jag kan hitta är att man vill undvika oro. Normalt säger man att man inte vill att fienden ska få veta hur deras operation har påverkat. Men detta stod i alla nyhetsmedier, även internationellt, istället för att berätta hur det låg till säger man att det beror på en solstorm som legat just precis på rätt frekvens och bara drabbat Sverige.
Det säger sig självt att det låter mörkläggning lång väg.
Nu har dock medier i Norge berättat att Sverige skickat ut varning till NATO där vi underrättat alliansen om att vi stod under ett allvarligt cyberangrepp som slagit ut vår luftövervakningskapacitet. Signalen skall ha härstammat från en relativt nybyggd signalanläggning i Kaliningrad.

Civil flygradar

Enligt NASA fanns en solstormsvarning, dock utfärdad för den 2-3 november, med en peak på ”måttlig” och sjunkande under den 4e november. Måttlig nivå utfärdas någon gång i månaden i Sverige och ger inte upphov till mer än norrsken (om man har tur) och störningar på vissa amatörradio kanaler.
När den norske journalisten Ketil Stormark kontaktar departementen i respektive land som, enligt svenskt uttalande, skall ha drabbats är det ingen som vill kommentera. FRA säger dock att denna typen av anfall är ett växande problem i Sverige.

Det finns alltså väldigt mycket som pekar på att den svenska regeringen vill hålla befolkningen i den ”trygga” skuggan av verkligheten. Återigen slås jag av tanken på att regeringen får ta emot inofficiella påtryckningar och hot från Ryssland.

Det är inte bara luftövervakningen som störts ut, även sjöövervakningen har fått utstå störningar under förra året. Det är ingen hemlighet att det är Ryssland som är huvudantagonisten, det säger även SÄPO i sin årsrapport.
Jag är av den åsikten att vi vinner INGET på att hålla den egna befolkningen i mörkret kring vad vi utsätts för. Så länge det inte rör egna operationer skall det fram i ljuset, hur skall annars befolkningen kunna granska det de ser med kritiska ögon. I dagsläget ses Ryssland som en föregångare av många. Både av vänster-vänstern som ser Ryssland som ideologisk allierad och av höger-högern som tycker att Ryssland är den enda som motverkar IS och som ser Putin som en auktoritär ledare att se upp till. Höger-högern är här missinformerad kring Rysslands förehavanden kring IS, bara ett fåtal bomber har släppts över IS utan har istället träffat civila städer, sjukhus (fullt medvetet) och allmänna motståndare mot Assad.

Livsmedelslager idag, slutar transporterna att gå dagligen tömms ett sådant på 2-3 dagar. Om det alls går att hämta varor till butikerna.

Det gläder mig att fler personer känner ett ansvar för sin egen säkerhet och hängivit sig åt MSB:s rekommendation om 72h beredskap. Allt är bättre än inget, men kom ihåg att om vi ser krig som en stor risk räcker inte 72h för samhället att återhämta sig på. Kika igenom tidsschemat under jag skrev i detta inlägg (http://zynisk.blogg.se/2015/march/krigsforberedelser-mot-skandinavien.html). Nu vet vi att Sverige återigen skall återta sitt nedlagda civilförsvar. Men enligt Livsmedelsverket kommer vi inte återta matlager i Sverige därför Jag tror inte att det går att gå tillbaks till som det var för trettio år sedan, utan vi är i den värld vi är. Och då måste vi agera utifrån det, säger Karl Arne Karlsson, beredskapsplanerare på länsstyrelsen” (SVT 3e Mars -16).
Vi kommer alltså inte återta de lager vi hade förr därför att, som jag tolkar det från artikeln, vi har en annan situation idag där man handlar mer globalt. Det skrämmande är att de är medvetna om ett krigshot men inte är beredda att planera efter det. Planen verkar istället ligga på att krisen kommer ligga lokalt.

Vi vet alltså med all säkerhet att cyberangrepp kan slå ut vår möjlighet för territorieövervakning, banktjänster, telefoni/data och strömförsörjning. Därför är det extra intressant att känna till de två kraftiga explosioner som skett i dels ett vattenkraftverk utanför Arvika (10 april -16) samt ett ställverk utanför Eda (11 april -16). Båda skall ha skett efter allvarliga elfel. Troligt är att även detta skett via cyberangrepp som slagit ut säkerhetsfunktionerna och därefter överbelastat systemen. National geographic har gjort en dokumentär/filmatisering om just denna typen av cyberangrepp som är mycket sevärd: http://channel.nationalgeographic.com/american-blackout/