ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Allt som vanligt... farliga tankar!

Kategori: Beredskapskontroll, Ryssland

Nu kör vi…. Igen. Ryssland trycker upp en stor mängd enheter i ”full” stridsberedskap mellan den 25 augusti till den 31 augusti. Det gäller hittills följande enheter:

* Militärdistrikt VÄST, SÖDRA och CENTRALA
* Samtligt flyg
* Samtliga luftburna trupper
* Krigsindustrier (!)
* Norra flottan
* Minst 5000 reservister i Stavropol 

Ryska infanterister under beredskapskontrollens första dag. 

Mönstret känns igen från föregående beredskapskontroll, denna är dock betydligt mindre i dagsläget än de 1.000.000-3.000.000 deltagare som då skulle mobiliseras. Denna gång sticker dock krigsindustrier ut som en ny deltagare. Vilka industrier som det syftas på är oklart, om det gäller vapenindustrier eller industrier som ställs om från civil produktion till militär produktion vet vi inte än.
Ytterligare en faktor som inte varit påtalad tidigare är att Kaliningrad skall förstärkas med infanterister via sjövägen. Anledningen är oklar men skulle kunna bero på att en större mängd soldater skall transporteras eller att man vill använda de civila fartyg som flottan förfogar över.

Under veckorna som gått har den ryska krigsmaskinen flyttat stora mängder trupp till det västra och södra militärdistriktet. Officiellt har detta skett för att möta det ”Ukrainska hotet” som den ryska propaganda apparaten snurrat ihop. Sagda apparat har jobbat på högvarv de senaste veckorna där även Sverige figurerat som huvudperson. Då som värnlös rysk lydstat som måste skyddas mot de onda NATO planen. Givetvis är detta absurt och en tydlig fingervisning om vart den ryska intressesfären pekar åt. OM det blir krig, kommer norra Europa spela en central roll i kriget.

Förtydling från Liveuamap.com över områden som försatts i beredskap.

Den 24 augusti skickade den ryska nummersändaren ”Squeaky Wheel” ut 5 meddelanden av ”MONOLITH” klass. Det är den högst prioriterade klassen av 5 möjliga. Vad de gav order om är omöjligt att veta, om man inte jobbar på en underrättelseorganisation. Värt att notera är dock att den mycket omfattande beredskapskontrollen inleddes dagen efter.

Porsi kraftstation där en explosion skedde den 24 augusti. Foto från Vattenfall.
 
Elektriker som arbetat mycket med de svenska stamnäten kommenterar explosionen. 

I Ryssland, den 24 augusti, rapporterade FSB (ryska säkerhetstjänsten) att en bomb hittats och desarmerats utanför utrikesdepartementets talesperson Zacharovas lägenhet. Ska vi gissa på att detta kommer användas som en Casus Belli och skyllas på en västerländsk underättelsetjänst?

Idag, 26 augusti, genomförde den ryska generalstabschefen Valery Gerasimov ett besök hos den turkiska motsvarigheten. Vad som avhandlades där vet vi inte, men troligen disskuterades i huvudsak tre ämnen:
1. Den turkiska insatsen i Syrien för att slå ner den kurdiska YPG styrkan. (Inte IS som vissa tror)
2. Rysk tillgång till NATO flygfältet i Inclirk som turkiska utrikesdepartementet flaggat för.
3. Rysk-Turkisk allians..

Valery Gerasimov
 
 
Maria Zacharova

 

SAMMANFATTNINGSVIS

På det hela ökar den ryska militära aktiviteten, och den är riktad mot den västra flanken med Ukraina i söder och Sverige i norr. Turkiet är ett stort oros moment och det ryktas om att Tyskland och England drar tillbaka sina styrkor från landet.
Sverige är hårt ansatt av rysk påverkan och en stor insats gör för att belysa vikten för ryska befolkningen att Sverige är ett legitimt mål.
Rysk truppuppbyggnad sker ökande och bedöms snart nå en ”Tipping-point” där enda vägen fram är antingen genom offensiv eller att skära ned och upplösa ansamlingarna med trupp och materiel.

 

Ses på flygdagarna imorgon!       

KOMMENTARER:

 • Knight säger:
  2016-08-26 | 22:57:08

  Kan du ge källa på:
  "Sverige är hårt ansatt av rysk påverkan och en stor insats gör för att belysa vikten för ryska befolkningen att Sverige är ett legitimt mål. "

  Hade varit intressant att slänga i huvudet på folk som är naiva.

  Svar: Fanns ett skärmklipp på ryska utrikesdepartementets tweets på twitter. Sök sweden i ryska medier annars. Ex nyheteridag tar uppdrag från Russia Today. Vilket Chang själv varit öppen med. SÄPO varnar för det, likaså en hel del artiklar i ex DN och SvD.
  Zynisk

Kommentera inlägget här: