ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Casus Belli - NATO och Ukraina legitima ryska mål.

Kategori: Ukraina, omvärldsanalys

Casus Belli, krigsorsak eller krigshändelse är just det som just nu sker på det ockuperade Krim i Ukraina.
Har ni missat vad som hänt, vilket vore fullt förståeligt om ni bara läser svenska medier, kommer här en liten summering.

Igår kväll började ryska medier rapportera om en ”terrorist” operation som dödat 2 ryska soldater, genomförd av ukrainska specialförband. Putin hängde fort på och lovade EU och USA att Ryssland skulle svara på detta, hur det skulle besvaras nämndes inte.
Samtidigt informerade ryska medier om att myndigheterna på Krim såg detta som en ukrainsk krigsförklaring. Vilket de givetvis fått i order om från Putin att säga. TV Zvezda (ryska arméns tv-kanal), försvarsdepartementet och utrikesdepartementet hängde fort på och citerade att det kunde anses vara krigshändelse. Några timmar senare annonserades en ny beredskapskontroll i västra militärdistriktet, ryska flottstyrkor utgick från sina baser och av allt att döma snurrade den ryska krigsmakten igång på nästan alla växlar. Turkiet annonserade även ut att ett militärt samarbete upprättas ihop med Ryssland. Enligt artikeln skulle detta gälla underrättelseutbyte. Det verkar som NATO förlorar sin näst största armé till Ryssland i och med detta.Rysk sjömålsrobot av typen BASTION. Räckvidd mellan 12-30mil.


Idag har följande skett, ISKANDER brigader verkar ha flyttats till Krim ihop med BASTION antifartygs robotar. Svarta havsflottan har fått i uppgift att påbörja en ”övning”. TASS (rysk statsmedia) rapporterar om att Amerikanska myndigheter skall ha planerat anfallet på Krim, vilket ger den ryska staten Casus Belli gentemot NATO. Enligt vissa medier i Turkiet förbereder sig Turkiet nu att lämna NATO alliansen.
Putin har även kallat samman Rysslands säkerhetsråd för att diskutera vad som nu skall ske i och med detta, förmodligen är redan allt bestämt och detta skulle kunna vara ett sätt att sammankalla en slags krigsregering under förespegling att diskutera terrorism. En slags maskirovka (skenmanöver, desinformation) som ryssarna är experter på.

Det har tidigare skett trupprörelser och incidenter som skulle kunnat innebära anfall mot grannländer, senast den enorma beredskaps/mobilisering som skedde. Men jag är hellre beredd en gång för mycket, än en gång för lite vilket skulle kunna bli ödesdigert.

Än så länge är trupprörelser svåra att kartlägga, men det har cirkulerat mycket rapporter om både stora militära konvojer i Donbas och på Krim. Beredskapskontrollerna medger truppförflyttningar som ”normalbild”, vilket det både kan vara och kanske inte är. Som alltid krävs det extra vaksamhet, eftersom NATO har målats upp som en ”mastermind” bakom den påstådda attacken kan en offensiv in i Ukraina följas upp med invasion av Sverige från Kaliningrad. Jag vidmakthåller min analys att NATO tvingas till passivitet i Östersjön om Sverige besätts fort. Vilket rimligtvis skulle kunna inledas inom 6h från startorder. I samband med detta är min bedömning att flera viktiga samhällsfunktioner störs ut. Exempelvis internet och strömförsörjning (som skedde i Dalarna(el) och Jämtland(fibernätet) igår) Idag var Lindesberg utan ström, anmärkningsvärt strategiska områden som blir drabbade.
Ryska säkerhetstjänsten FSB stod för inhämtandet av den påstådda ukrainska ledaren.
 
Den gripne ”terror” ledaren verkar av allt att döma ha blivit kidnappad av ryska operatörer på Ukrainsk mark. Han är känd som en stor patriot och är utmärkt för Ryssland att lägga ansvar på. Starka kopplingar till Ukraina och ukrainska staten stärker Casus Belli ytterligare. Känns det orimligt att Ryssland skulle kidnappa någon över gränsen? Då vill jag påminna om Nadia Savchenko som greps av ryska förband i östra Ukraina, eller den mer black-ops inspirerade kidnappningen av den estländska underrättelse officeren Eston Kohver som greps 8km in på estniskt territorium.

KOMMENTARER:

 • Roger Klang säger:
  2016-08-11 | 14:49:28
  Bloggadress: http://dettyskakriget.com/

  Det ser mörkt ut. Det värsta är att Putin inte ser någon anledning att frukta ett USA vare sig under Trump eller under Clinton. Han har bara knappt haft respekt för USA under Obama, om ens det. Fejkade kärnvapenangrepp mot USA talar för att han saknar respekt för USA på Rysslands planhalva östra Europa och USA:s egna kärnland. Det finns många som har anledning att hata Putin. I vilket fall som helst så är mannen ond.

 • Fredrik säger:
  2017-02-19 | 20:07:52

  Bra skrivet, men mycket särskrivningar som gör det svårläst stundtals.

Kommentera inlägget här: