ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Kan vi vara nära ett krigsutbrott?

Kategori: Förberedelser, omvärldsanalys

Kan vi stå ett krigsutbrott nära?
Allt fler experter säger ja, allt från NATO generaler till presidenter och ministrar. Det är bara i Sverige som det tystas ned till förmån för ”mellomys” och felsyftade artiklar (tänker på ”Polis öppnade eld mot man” som visade sig vara en knivbeväpnad man som sköts i nödvärn).
Jag tänker här sammanfatta den MYCKET oroade utveckling som skett den senaste veckan. Så får ni själva avgöra vad ni tror.
Jag kommer fokusera på Europa, mellanöstern är inte riktigt lika intressant i vår intressesfär vad gäller krigshot. 

Den ryska krigsmateriel utställningen i september förra året. Notera skjutning under gång och markradar enheten.

Igår kunde vi läsa nyheter om en brand i ett teknikhus i Göteborg, som slagit ut hela SJ växelsystem. Det visade sig senare att även Marieholmsbron är satt ur operativt skick vad gäller öppningsfunktionen. Detta gör att inga båtar kan åka upp eller nedför Göta älv.
Konsekvenserna blir stora störningar på fartygs och järnvägstrafik till och från Göteborg.
Enligt de källor jag hört med rör det sig om sabotage. Endast komponenter som saknar reservdelar eller är svårreparerade är påverkade. Det är alltså inte en slump.
Till detta skall läggas Svenska motståndsrörelsens (SMR) plötsligt ökade aktiviteter och subversiva brev om NATO som skickats till riksdagsmän. SMR har även kopplingar till den ryska staten, precis som flera av de alternativa medier vi har i Sverige idag.
Vi kan alltså dra slutsatsen att Sverige nu är mål för utökade sabotage och påverkans operationer.
På bilder från Krim kunde man se milslånga konvojer med rysk militär materiel i riktning mot Ukraina.
På kvällen kunde man läsa på Estlands officiella NATO konto att minst 2500 fallskärmsjägarsoldater påbörjat en övning i Pskov.

Idag har man kunnat följa en kraftig ökning i radionätet, både för NATO och för de ryska styrkorna. 

På det amerikanska flygvapnets radionät kunde man höra ”Not a test, this is not a drill… attention all stations!” Följt av intensiv radiokommunikation. Det bedöms att ursprunget ligger i antingen södra Europa eller runt mellanöstern. Det ryska nätet var lika aktivt det och skickade ut en stor mängd ”flash” meddelanden runt 10:40. Även det ryska nätet för GRU, de som skickar order till agenter i Europa, har gått på högvarv under förmiddagen.

Västra militärdistriktet har denna vecka fått nya raketartillerisystem, 8 stycken URAGAN, till sina artilleriförband. Dessa påverkar inte oss i dagsläget då räckvidden ”endast” är 35km. Dock kan de påverka våra grannar, eller oss om de tas över med båt/flyg vid invasion.
De UAV system som finns i MDV skall nu uppgraderas med bland annat bildförstärkare och infraröda kamerasystem.

En rysk UAV av typ GRUSHA som finns i det västra MD. 

I MDV finns nu även det nya prickskyttegeväret ASVK som är ett prickskyttegevär i 12.7mm eller kaliber .50. I Sverige får denna kaliber endast användas för bekämpning av utrustning. Därför att det inte anses etiskt att beskjuta mjukmål med 12.7. Däremot går det bra i tung kulspruta som har samma kaliber.
Detta är något som övriga länder inte tillämpar. Dels för effektiviteten, dels för skrämselfaktorn. ”prickskytteskräck” får en helt annan innebörd när gruppchefen klyvs på mitten och du kanske inte ens hör skottet på grund av avståndet.

I mellanöstern hänger krigshotet mellan NATO landet Turkiet och Syrien allt längre ned. Det börjar egentligen med uttalande från Saudiarabien som berättar att landet tänker sätta in trupper i Syrien ihop med Turkiet för att avsätta Assad. Detta sattes i verket av Turkiet i helgen genom att artilleri beskjuta den kurdiska gerillan ihop med positioner för den Syriska armén.
Idag sköts ett sjukhus tillhörande Läkare utan gränser i brand av en rysk ballistisk robot. 14 dog och 8 läkare saknas. Emligt Läkare utan gränser officiella Twitter konto innebär detta att 40.000 invånare saknar kvalificerad sjukvård i detta område. Helt i linje med den ryska ambitionen att med hjälp av högt flyktingtryck, splittra Europas medlemsländer.
Det senare har man kunnat läsa i uttalanden från bland annat den finska försvarsministern. Då det uppdagats att ryska FSB transporterat flyktingar och illegalt släppt dem över gränsen till Finland. Finska underrättelser säger här att Ryssland har kapacitet att göra detta med upp till 1.000.000 människor.

Vad vi bör göra nu är att på det personliga planet analysera sin omvärld, vad händer i Sverige och varför.
Kallas reservister in i Ryssland tas dessa från deras civila liv och lämnar hål i det civila samhället. Detta innebär att man ämnar agera på något sätt, eller så är det bara repetitions utbildningar. 
Avslutar med lite raketartilleri. GRAD och URAGAN.

Vi har stora problem på hemmaplan.

Kategori: Flyktingkris, Subversion, omvärldsanalys

Sverige står kommande år för enorma utmaningar, både vad gäller inrikes och utrikes. Utvecklingen i vårt närområde är allt annat än betryggande och ryssarna satsar mer än någonsin på sin krigsmakt där det västra distriktet är särskilt utpekat.
Förra veckan hölls en stor ”snap drill” i västra distriktet, där syftet var att öva allt från uppsättning av mobila ledningsresurser, söka sabotageförband, skydd mot och spaning i NBC (Nuclear- Biological- Chemical) miljö. Till förflyttning in i konfliktområden.

På hemmafronten, eller kanske mer på den europeiska fronten märks länders och invånares olikheter allt mer när samhällsresurser får det allt mer ansträngt. På flera håll har det bildats grupper med invånare som gått på vad de anser vara kriminella invandrargäng. Detta måste anses ett steg mot systemkollaps som det så ofta pratas om.
Detta innebär inte att du inte kan gå till vårdcentralen eller köpa mat i butiken, vilket då är en samhällskollaps. Systemkollaps är mer ett tillstånd av vanmakt och påverkan på människors liv i negativ bemärkning. En systemkollaps kan innefatta lokal och tillfällig samhällskollaps. Där exempelvis brott som bör utredas läggs ned, tänker bland annat på Borlänge där polisen väljer att inte utreda ett mordförsök på grund av resursbrist. Polischefen härleder det till den höjda terrorhotnivån och den ansträngda flyktingvågen (http://www.dt.se/dalarna/borlange/polischefen-om-att-mordforsoket-inte-utreds-anstrangt-resursmassigt-just-nu). Innebörden blir att polisen måste prioritera vissa pågående brott och lägga ned andra utredningar.
Detta är vad som sker nu, men vad ska vi göra åt det?
Frågan är om vi kan göra något längre, med den asylrätt vi har och det politiska ledarskapet i myndigheter kommer det inte gå att ändras utan ett regeringsbeslut. Det kommer vi nog inte få se med den sittande regeringen.
Hade det varit så väl att detta var vad vi skulle tampas med och inget mer kanske vi hade kunnat hålla ut. Men officiella prognoser från migrationsverket säger 160.000 nya flyktingar i år när våren kommer. Vi vet från förra året att migrationsverket fick höja sina prognoser åtskilliga gånger från den initiala siffran på 60-80.000. 

Franska medborgargarden går på invandrare i Paris. Anledningen är samma som i Sverige. Detta är en lokal samhällskollaps.

Hittills i år har vi kunnat se medborgargarden i flera länder i Europa, men även här i Sverige. Nu ska vi inte blanda ihop ”Folkets demonstration” med det garde som rörde sig på Stockholms gator ungefär samtidigt. Gardet sades bestå av folk från fotbollsklubbarna och personer från Nordisk ungdom, uppbackade av individer från bland annat Polen. 

Nordisk ungdom har tidigare haft personer på sina demonstrationer iklädda spetznsas GORKA uniformer. Oavsett om det är skarpa uniformer eller inte, kan vi förstå åt vilket håll dessa individer vill att vi ska vända oss.
Anledningen är lätt, NATO faller under USA som är vän med Israel (sionister är inget för nazister). Vidare delas väldigt många artiklar från Ryssland direkt in i de sociala grupper de nyttjar och många av de alternativa medier vi idag har i Sverige tar uppdrag av ryska staten. Exempelvis sajten ”Nyheteridag” som annars kan ses som förhållandevis rumsren, tar öppet uppdrag av Russia Today som är ett ryskt statligt nyhetsbolag. Man pratar ibland om hybridkrigföring, detta är urtypen på det. Understödja samhällsomstörtande element med utrustning, ledning och ekonomi. 
Vi får aldrig glömma att exempelvis gruppen Vitt Ariskt Motstånd erbjöd Saddam Hussein sina tjänster mot den amerikanska koalitionen i Irak.
Jag vet att många tycker det medborgargardet gjorde var ”bra”, för att de satte ned foten och skyddade befolkningen på ett sätt som inte polisen har klarat av med rådande lagar. Men glöm aldrig bort att de inte står på den svenska statens sida. Det var inte svenska pengar inblandade och det var långt från endast svenska medborgare.

Folkets demonstration på Sergels Torg. Detta var den demonstration som planerats, inte det våldsamma medborgargarde som rörde sig vid hötorget och centralen. Fortsätter media och staten domonisera nu nästan 30% av befolkningen kan det bara sluta på ett sätt. Vi måste ta tag i problemen omgående. Även den stora delens uppfattade missnöje.

Detta är ytterligare något Sverige står inför. Tyvärr missar politiker och media orsakerna bakom. Istället för att lugna, så hetsas det. Som när Mona Sahlin eller Aftonbladet beskrev folket demonstration som rasister, nazister och extremister. Denna demonstration var annars precis vad folket ska få göra, fredlig med ett budskap. Även om budskapet var ett maktskifte, med SD som främsta val. Var det ändå inom lagens ramar. Sen har även SD fötter hos den ryska eliten. Men så länge varken media eller regering vill ta i frågan kommer folks hopplöshet kristallisera sig i antingen våld, eller att vända sig mot andra partier.
 Sker inte en förändring från åsiktskorridoren, kommer vi heller inte kunna vända vår egna branta spiral nedåt. Då har vi ett år av våld, hopplöshet och desperation framför oss.