ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Ny beredskapskontroll runt Östersjön?

Kategori: Beredskapskontroll, MDV, Turkiet

Tidigare idag rapporterade SIGINT (SIGnalINTelligence alltså personer som via radio lyssnar på, ofta militära kanaler) att det var intensiv radiotrafik bestående av ”flash” meddelanden på det ryska radionätet. Ett flash meddelande är av högsta prioritet och är oftast reserverade för stridskontakt och mycket viktiga verkställande ordrar.
Till en början var anledningen oklar. Men senare under dagen har information dykt upp som visar att minst pansarförbanden i området kring Östersjön beordrats upp i ”beredskapskontroll”. Även denna gång verkar det omfatta personal ur alla krigsplacerings kategorier. Omfattningen rent personellt och materiellt är fortfarande oklart men kommer förhoppningsvis klarna allt eftersom. Informationen på ryska försvarsdepartementets hemsida är mycket knapphändig.

 Mekaniserade förband ur västra militärdistriktet.

Intressant att kontrollen omfattar just Östersjöområdet och inte Krim/södra MD där NATO håller flott övningar ihop med Ukraina. Dock genomför Ryssland en egen flottövning, men den verkar inte lika komplex som den beredskapskontroll som just nu sker i västra MD. Min bedömning är att Östersjön är mer prioriterad för militära påtryckningar än svarta havet. Det kan i sin tur ha något med de samtal Putin och Erdogan haft. Det kan rimligtvis inte undgått någon att Turkiet verkar vända sig från NATO och mot Ryssland. Vissa bedömare tror att den ryska viljan innefattar ett nytt Sovjetunionen där de södra delarna innefattar Turkiet och Grekland och de norra innefattar Ukraina och hela Baltikum. Stämmer detta överlåter man troligen större delen av de södra delarna till Turkiet och senare Grekland (som i dagsläget båda är NATO länder). Grekland har än så länge inte uttryckt någon vilja att lämna NATO så som Turkiet har gjort.

 Ryska robotkryssaren Tatarstan. Kaspiska flottans flaggskepp.

Ett axplock av senaste dagarnas turkiska uttalanden innefattar ”NATO behöver inte bestå för alltid”, ”Den nation (USA) som bistår Gülan (påstådd kuppledare) ligger vi i krig med”, ”USA har konspirerat att döda Erdogan”. Turkiet höll även den amerikanska NATO basen i Inclirk som gisslan m,ed sina 1500 anställda och med ett antal kärnvapen baserade på basen. Kravet för att släppa basen var att Gülan skulle utlämnas till Turkiet. USA har från början sagt att de går med på detta OM Turkiet uppvisar de bevis som ligger till grund för anklagelserna. Detta har alltså inte skett än. I Turkiet har ~40.000 offentligt anställda fått sparken sedan ”kuppförsöket”. Mer och mer tyder på att Erdogan själv iscensatt kuppen för att stärka sin egen maktposition. Väldigt mycket är oklart, men händelserna i Turkiet senaste dagarna talar sitt egna språk. Hur det än var, var det inte de demokratiska elementen som vann.
Sammanställning av de utrensade offentligt anställda hittills.

Turkiet förfogar över NATOs 2;a största armé och det är självklart att NATO skulle lida ett enormt stort resurstapp om Turkiet byter sida. Vilket är allt annat än otänkbart idag.
På RUMINT (RUMorINTelligence, underättelser som bygger på vad som hörts) sidan pratas om att ett tiotal fartyg saknas från den Turkiska flottan, detta har inte kunnat bevisas än. Främst för att Turkiet just nu är väldigt rörigt och slutet med statlig propaganda i alla kanaler. Men det är värt att ha i åtanke. Hur som helst är Turkiet mer eller mindre en islamistisk diktatur sedan en vecka tillbaka. Min bedömning är att INGEN bör åka till Turkiet på semester förens det antingen har lugnat sig och blivit demokratiskt igen (otroligt) eller helt välja andra resmål. Framförallt av säkerhetsskäl. Vill man stödja en islamistisk diktatur som tillät 18-åriga värnpliktiga att få halsen avskuren av folkmassor så är det upp till dem. Vad jag anser om de personerna är kanske ingen svårighet att lista ut.   
 

Amerikansk militärexpert om den turkiska kuppen och de felaktigheter som verkar finnas.

Avslutar med några klassiska svenska citat:
Ryssland drar sig österut.
Östersjön är säkrare än på länge.
Ryssland övar från en låg nivå.

KOMMENTARER:

 • Pia säger:
  2016-07-20 | 16:01:12
  Bloggadress: http://hornstull.nu

  Så häftiga bilder!

 • Roger Klang säger:
  2016-07-20 | 17:34:54
  Bloggadress: http://dettyskakriget.com/

  "Turkiet förfogar över NATOs 2;a största armé och det är självklart att NATO skulle lida ett enormt stort resurstapp om Turkiet byter sida." Zynisk

  I teorin ja. I verkligheten så är de en resursslukare i händelse av en storkonflikt och en svikare i händelse av en konflikt på annat håll än Turkiet. Turkiet gör det som är bra för Turkiet, varken mer eller mindre. I verkligheten så klarar vi andra oss mycket bättre utan Turkiet. Det som kan utvecklas till ett hot däremot är om Turkiet lierar sig med Ryssland istället. USA - Ta hem era kärnvapen från Turkiet!!! Annars har snart IS och rouge nations dem i sina händer. Ondskan, skurkstaterna och kvinnoförtryckarna står snart enade.

 • Linus säger:
  2016-07-20 | 20:24:55

  Är man konspiratoriskt lagd om man misstänker att kuppförsöket var en falseflag av ryssarna?

Kommentera inlägget här: