ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Sverige är redan i ett osynligt krig.

Kategori: Cyberangrepp, MDV, omvärldsanalys

Som Överbefälhavaren skrev för en vecka sedan i en ganska obemärkt artikel, vi är redan i krig, i cyberrymden. Med denna mening bekräftade ÖB det jag sagt under en längre tid nu, många av de avbrott som skett till följd av IT störningar är en annan stat som avsändare. Tidigare har vi kunnat ta del av uppgifter att servrarna som agerar värd åt IT soldaterna som anfaller sverige är belagda i Ryssland. Det är ofta så stora mängder data att det i princip kräver den ryska statens inblandning. Främst är det Kina och Ryssland som är Sveriges huvudsakliga fiender, där Ryssland är fiende nummer ett. De bedriver ett betydligt aggressivare hybridkrig mot Sverige än vad Kina gör som främst är inriktat på industrispionage. 
På en större övning med försvaret hade ett kompani dagligen flertalet intrångsförsök från Ryssland på sina servrar. 

Ryska Spetsnaz. På fältet bär inte GRU delarna tecken på sina uniformer. Det är därför omöjligt att få fram bevis för operationer även om man lyckas ta en tillfånga. De kan tala, men det förnekas av ryska staten. Deras uniformer går att köpa på internet. Som alltid handlar underrättelse arbete om att lägga pussel.

Det är enorma mängder, både lyckade anfall och försök som aldrig kommer folket tillkänna, mer än om man jobbar inom myndigheten som påverkas och sitter på rätt position. Annars kanske all information blir ett internt mail som beklagar störningarna i det interna IT systemet för tillfället.
Det ligger en stark kultur inom svensk myndighet att man aldrig får berätta om det som påverkar arbetet negativt, konsekvensen blir att plutoner sinsemellan kan missa risker för att de inte talar med varandra. Säkerhetsavdelningar missar pusselbitar, högkvarteret tror att det inte är någon större fara, svenska folket fortsätter sova sin Törnrosa sömn kring allt som heter hot. 

   Det gäller inte bara militärt, det gäller även SÄPO:s arbete. När en åtgärd har slutförts finns ingen anledning att fortsätta sölja detta för övriga. Ett solklart exempel är SÄPO:s uppgifter kring Palme mordet som legat hemligt i nästan 10 år. Under den tiden har vissa vetat mycket väl vad som skett, medan de officiella kanalerna inte haft en aning om att det fanns avgörande bevis sekretess stämplade. Istället dömde man kanske en helt oskyldig person för mordet. Jag anser att man skall berätta om händelser som man känner till.
   I veckan hade vi Sveriges radio som idiotförklarade hela försvarsmakten i och med gamla uppgifter som avskrivits för ett år sedan, plötsligt fick ny livskraft genom anonym källa. Det första var att ett av de över 20 bevis man hade var ett ubåtsljud som tillhörde eventuellt en svensk ubåt (eventuellt var ordet som användes) och därför avskrevs det. Sveriges radio gick därefter ut med att ubåten skulle ha varit av tyskt ursprung, vilket tillbakavisades av Tyska marinen. Det hela är i sig befängt, varför skulle ett land med i princip dubbla alliansavtal (NATO + EU) vilja smyga in i svensk skärgård utan att tillkännage detta? Vill de ha en ubåtsjaktsövning räcker det att de frågar. Jag kvarstår vid att det var en rysk ubåt, detta stärks av de fynd som gjordes i skärgården med ryskt ursprung som var ämnade för navigering i mörker.

Tysk klass 206 ubåt. Tyskland har inte använt något med kyriliska tecken på i alla fall 20 år.

 

Under sommaren planerar den ryska Östersjöflottan inte mindre än 20 övningar där både flyg, marin och trupp skall delta i landstigningsövningar. Den ryska aktiviteten är fortsatt hög i Östersjön och påverkanskampanjer är även de fortsatt höga mot Sverige. I rysk media kan man med all önskvärd tydlighet se att det är just Östersjön som är det stora aktörsområdet där det kommer smälla vd en konfrontation. Som jag sagt tidigare är ryssarnas enda chans att först ta Sverige innan NATO kan förstärka upp. Lite som herren på täppan. Äg Sverige, Äg Östersjön och Baltikum. Det enda vi kan slå tillbaka med är öppenhet och tydlighet, inte att som Försvarsmakten gjorde nu i veckan för att kontra Sveriges radio desinformation, att hänvisa till sekretess. Det fanns redan offentliggjorda handlingar som kunde kontrat Sveriges radios propaganda.

Delar ur östersjömarinen övar landstigningar. 

Nadia Savchenko, den ukrainska helikopterpiloten som släpptes ur ryskt fängelse för en kort tid sedan, gick i veckan ut med anledningen till att Ryssland inte trycker på i östra Ukraina och verkligen sätter in allt. Jag anser hennes analys som fullt rimlig. Genom ett utdraget krig som mer och mer frestar på den Ukrainska opinionen och de styrkor som kämpar vid fronten, kan målet vara att Ukraina skall falla utan ett storskaligt krig som skulle kosta Ryssland mer än vad de skulle klara om de vill fortsätta kriget in i Baltikum och mot NATO. Ukraina utreder just nu en grupp överlevande frivilliga soldater som besvarade beskjutning av sina ställningar. Detta har lett till ett ökat missnöje bland de frivilliga och skulle de backa ur faller fronten fort. Ukraina borde utreda den ryska beskjutningen istället för de frivilliga som led förluster. Faller Ukraina införlivas de fort i Ryssland som då har sin västra gräns mot Polen och Rumänien (där AEGIS, robotförsvar, är stationerad). Vitryssland är redan som vi vet en lydstat till Ryssland och det ger Baltikum ensamt med ryggen mot havet. Polen skulle bli tvunget att bereda sitt eget försvar och skulle vara mycket begränsat i sitt stöd till Baltikum. Polen har annars varit balternas stora hopp.

 

EDIT:
Fick precis informationen att ryska presidenten beordrat de väpnade styrkorna i högsta beredskap för en av de ökända "beredskapskontrollerna". Försvarsminister Shoigu har instruerats att informera utländska attachéer om beredskapskontrollen samma tid som den startade. Kontrollen kommer fortgå till den 22 Juni och infattar även mobiliseringen av reservister.

Öva med din utrustning. Övning ger träning!

Kategori: Prepping, Överlevnad

Idag kommer jag skriva om överlevnad och vikten av att du kan hantera din utrustning praktiskt och inte bara i teorin. Jag vet att många har bra utrustning till hands vad gäller att leva ”off-grid” alltså i en strömlös situation men jag vet även att många inte har övat med sin utrustning under fältförhållanden. Detta innebär att svårigheter som uppstår i fält blir första gången du stöter på dem och detta under en skarp situation. Det är givetvis inte att rekommendera, visste du till exempel att du kan koka vatten i en PET flaska om det skulle behövas?

Undertecknad kokar vatten i en PET-flaska. Utfällningar av plast är långt underordnat överlevnad. Detta är en teknik som alla överlevnadsinstruktörer lär ut. Du klarar dig 3 dagar utan vatten. Det är mycket viktigt att lågorna endast "touchar" flaskan. 

Vad gäller vatten är regeln ”better safe than sorry” i min mening. Att få diarréer på grund av dåligt vatten är något av det värsta som kan hända i en situation. Rena därför alltid vatten när du kan. Genom antingen kokning, filtrering eller kemisk rening (exempelvis med Puritabs). Är vattnet grumligt kan du filtrera bort den värsta smutsen med ett klädesplagg innan du renar det. Du får inte ett klart vatten men smuts är ofarligt. Föredra alltid vatten som rör på sig framför stillastående vatten då den biologiska tillväxten är mycket högre i stilla vatten. Jag säger nu inte att det inte går att dricka vatten direkt, men eftersom du inte ser på vattnet om det lever parasiter i det tar jag hellre det säkra före det osäkra.

Ett Sawyer mini-filter är mycket smidigt och räcker till 400.000L vatten. 

Du kan konstruera ett primitivt vattenfilter med en burk (exempelvis tom läskburk). Den fyller du med Vitmossa->torv/träkol->sten. I den ordningen med vitmossan i botten. Detta renar från kemiska ämnen. Därefter kokar du vattnet för att döda mikroorganismer.

Att ha gjort detta några gånger innan det är en skarp situation vare sig det är krigsutbrott, strömavbrott eller att bilen har stannat på en avlägsen skogsväg, är givetvis av yttersta vikt. Du ska inte lära dig när det gäller, du ska kunna när den situationen kommer. 

Vad gäller föda i terrängen är växter det lättaste sättet att få mat, jakt och fällkonst är mycket svårt om du inte har rätt utrustning med dig från börja eller är mycket säker på dina kunskaper. Även om du är expert och har med dig ett vapen betyder inte det att det kommer finnas villebråd på den plats du hamnar på. Lär dig därför de vanligaste plantorna och vilka delar som går att nyttja. Överväg att skaffa ett fickminne som beskriver dessa.
   De absolut vanligaste att finna är Björk (löv, ung bark), Gran (skott), alla typer av vass (rotstock/skott), Hundkäx (rot från plantor som ännu ej blommat) och Maskros (hela växten). Vissa av dessa växter kräver urlakning och lång kokning. Glöm ej att ta tillvara kokvattnet då kolhydrater ibland lakas ur vid lång koktid. Andra växter kan användas vid sjukvård. Vitmossa har viss antibakteriella egenskaper och kan användas vid omslag av sårskador. Vitmossa lagrar även vatten som kan utvinnas genom att man kramar om mossan. Detta vatten är fullt drickbart men som vanligt föredras en reningsprocess. Älggräs och blomskotten på Sälg är febernedsättande.

Vill du steka något men saknar en panna funkar en platt sten alldeles utmärkt som man antingen bygger upp med stenar där du har en förbränningskammare under eller lägger direkt på glöden.

Stekning av kött på en varm sten. 
 
 
Kokning av björklöv, till vänster i bild ses Biolite Kettlecharge som ger 10W vid vattenkokning.

Du kan även använda tjocka lager björklöv/asplöv för att ångkoka. 

Tänk på att det är förbjudet att jaga med fällor under fredstid men det hindrar dig inte från att sätta upp fällor och montera ned dem i övningssyfte. 

Saknar du linor kan du tillverka dessa av granrötter, björkrötter eller brännässlor. Kärl kan tillverkas av näver och saknar du bestick kan dessa tillverkas av träbitar.

Sked tillverkad med kniv och yxa. För att gröpa ur använde jag glödande kol och skrapade därefter bort kolen. Denna procedur upprepades till jag var nöjd med tjockleken på skeden. 
Ej att föredra vid överlevnad och kort vistelse. Denna konstruktion tar åtskilliga timmar att genomföra. 

Viktig lärdom är att det kostar på stora mängder energi att tillverka ett skydd. Är du ensam kan du behöva överlägga med dig själv att bygga bitvis och vad som verkligen behövs för natten. Ett tak kanske är underordnat medans ”sängen” alltid kommer vara viktig. Det kanske inte regnar, men markkylan kommer alltid finnas där. Kan du ha en tarp (liten presenning) sparar det oändligt mycket tid. 

Till sist förespråkar jag en liten nödryggsäck i bilen där allt finns som kan täcka de tre basbehoven MAT, VATTEN, VÄRME.

Exempel på innehåll kan vara:
Kniv
Tändstål
Vatten
kokkärl
Plastsäck
Rep
Sjukvårdsutrustning
Mat för ett dygn

Övrigt som passar just dig och dina kunskaper.