ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Rekord från The Buzzer, nästan 20 meddelanden på en dag.

Kategori: Beredskapskontroll, Cyberangrepp, omvärldsanalys

Måndagen den 17 Oktober skickade den ryska nummersändaren ZhUOZ, populärt kallad ”The Buzzer”, ut nästan 20 meddelanden. Något som jag aldrig har varit med om under de 2 åren jag drivit den här bloggen. För kontext är Buzzer en militär nummersändare i det västra militärdistriktet som man tror står i området kring S:t Petersburg och ger order av MONOLITH (högsta prioritet) karaktär till militära enheter och beredskapsmyndigheter. Man tror inte att den ger order till utländska agenter men det går inte att utesluta. Sist Buzzer sände ett stort antal meddelanden var det både militära och civila beredskapsmyndigheter som startade sin beredskapskontroll på runt 40 miljoner involverade.

Vad man tror är The Buzzers förra placering. Bild från number-stations. 

Även den här gången har flera stora övningar startats. Bland annat involveras nästan hela Östersjömarinen och 5000 soldater vid finska gränsen. Den ryska hangarfartygsgruppen, som för övrigt består av ca 4000 sjömän, gick enligt uppgift mot Syrien men uppgav att de ämnade ha en 3 dagars flygövning utanför den norska kusten. Enligt Reuters skall delar av Östersjöflottan stärka upp i Syrien ihop med hangarfartygsgruppen. Hur som helst stänger de mer eller mindre in norra Europa med den 3 dagars flygövning det ryska hangarfartyget påbörjade igår utanför norska kusten.

Admiral Kuznetsov med SU-33 på däcket.

Vi kan förvänta oss ännu mer händelser från det ryska försvaret den närmaste tiden.

Vidare drabbades minst en myndighet av ett kraftigt datahaveri igår. Strömavbrotten som drabbar Sverige är fortsatt större och mer frekventa än vad jag upplevt tidigare. Från ett 10 tal per dag till ett tusental per dag.

Den ryska staten fortsätter bereda sin befolkning på ett kommande krig med väst och har nu skrivit ut ett dekret att bagerier, livsmedelsproduktion, säkerhetstjänster och verkstäder faller direkt under försvarsdepartementet vid händelse av kris. 

I Egypten över just nu ett tusental ryska fallskärmsjägare ihop med de egyptiska styrkorna. Spekulationerna går mycket kring de 2 MISTRAL skepp Egypten köpte av Frankrike för en tid sedan som egentligen skulle sålts till Ryssland. Kan det vara ett övertag på väg?

MISTRAL som anlänt till Egypten. Ryska medier beskriver fartyget som "ex-russian". Kan man ana viss bitterhet? 

 Regeringen fortsätter att köra på sitt vanliga spår som verkar splittra befolkningen lika mycket som den ryska propagandan gör genom att inte ta det ryska hotet på allvar och att dalta med innästlande Daesh terrorister. Jag hoppas att regeringen inser att det kokar bland delar av befolkningen och gör något åt detta innan folk mer tar lag, ordning och säkerhet i egna händer vilket givetvis skulle vara förödande för den svenska staten och rättssamhället. Görs inte detta kommer det ryskt infiltrerade Sverigedemokraterna få fortsatt starkt stöd.

Jag vet att det gått så långt att vissa anser att rysk ockupation skulle ses som en befrielse. Ni bör fråga er om det verkligen är bättre med diktatur, fängelse eller mord för åsikter och sexuell läggning, inrikes pass och i princip noll personlig frihet vad gäller ägande och ekonomi. Vidare är det ingen hemlighet att Ryssland samarbetar med islamistiska element i både Mellanöstern och Asien. De genomför även terrorbeskjutningar av civilbefolkning, tortyr och övergrepp (se Ukraina och Syrien). Svenska problem skall lösas av Sverige och svensk befolkning, inte genom rysk ockupation vilket vore förräderi att tycka. Det finns ett sätt att som medborgare lagligt få fram sin åsikt, genom demonstrationer. Nyttja det då om ni är otroligt missnöjda, inte genom att hata på sociala medier och förespråka en rysk ockupation.

Minns att det är STOR skillnad på att vara muslim och att vara islamist. Islamist är den extremistiska varianten som exempelvis Daesh tillhör.

Vladimir Putins allierade. Den islamistiska Tjetjenska president Ramzan Kadyrov.  

40.000.000 ryssar i stor civilförsvarsövning.

Kategori: Beredskapskontroll, Försvar

Ryssland håller från och med idag (4/10 - 7/10) en ”liten” övning för det ryska totalförsvaret. Det skall omfatta delar från både den civila och militära sidan. Totalt skall övningen omfatta 40.000.000 människor, 200 räddningsenheter (oklart vilka exakt) och ungefär 50.000 fordon och utrustning. Samtliga civilförsvarsförband skall övas, även de paramilitära enheter som har till uppgift att säkerställa ordningen under kris.
Som kontext kan nämnas att uppgifter gör gällande att samtliga skyddsrum iordningställts i Moskva och att väldigt många ryska medier pratat om en överhängande konflikt med väst med bland annat kärnvapen. Ett antal personer i Ryssland uppger att de aldrig kan minnas en övning av den här skalan, inte ens under sovjettiden.

På andra platser i Ryssland startar samtidigt beredskapskontroller. Bland annat robotbrigaderna i västra MD där ISKANDER-M trupperna satts i högsta beredskap och fått startorder. Denna gång skall det dock endast simuleras robotskjutning enligt pressmeddelandet. Vidare har även VDV påbörjat en övning med minst 5000 deltagande soldater och på Krim har en ny storskalig övning påbörjats. 

Rysk ISKANDER-M 

Efter lugnet kommer alltid stormen vilket så verkar vara fallet även denna gång. Efter ett par veckors tystnad från de militära styrkorna i Ryssland startar alltså denna gigantiska övning. Än så länge rapporterar endast ryska medier så som RIA-Novosti och Gazeta.ru om övningen. Även den ryska civilförsvarsmyndigheten (?) skriver att det rör sig om 40.000.000 människor i ett pressmeddelande. Häpnadsväckande att inga svenska medier än så länge rapporterat om att 40 MILJONER ryssar ingår i en övning i syfte att möta krig med väst.

PS: Jag försökte länka till ryska EMERCOM hemsida men den var givetvis förbjuden på blogg.se Vill du finna sidan får du googla på ex: EMERCOM of russia large scale drills

Sverige har drabbats av flera störningar, men dessa kan till största del härledas till de höststormar som pågått en tid. Värt att notera är dock:

* Utslagen telekommunikation i Jämtland och Härjedalen.
* ”Gulaktigt” vatten på sjukhus i Västerås.
* SVT ordförande sitter med i rysk ägt fastighetsbolag.
* SD tjänstemän med märkliga ryska kopplingar. 

Helt klart är att ryska intressen infiltrerat sin väg högt upp i svenska institutioner. Slump eller med en agenda att påverka? Med de indicier som finns tillgängliga i hand verkar det sista vara högst troligt.

 

Det rysk-amerikanska samarbetet har fallerat totalt i och med försämrat läge i Syrien. Ryssland har dragit sig ur det bilaterala plutoniumavtalet som de haft med USA och kräver nu NATO urdragande/förminskning i Europa, avbrutet samarbete med Ukraina och att sanktioner avbryts mot ryska tjänstemän.

Var observant på förändrad normalbild kring större elledningar, bergrum, ställverk eller andra viktiga platser för svensk infrastruktur och försvarsförmåga.
Särskilt viktigt blir det att rapportera in hyrbilar, personer i terrängen avvikande körningar osv.

Saxat från Försvarsmakten angående tipstelefon