ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

40.000.000 ryssar i stor civilförsvarsövning.

Kategori: Beredskapskontroll, Försvar

Ryssland håller från och med idag (4/10 - 7/10) en ”liten” övning för det ryska totalförsvaret. Det skall omfatta delar från både den civila och militära sidan. Totalt skall övningen omfatta 40.000.000 människor, 200 räddningsenheter (oklart vilka exakt) och ungefär 50.000 fordon och utrustning. Samtliga civilförsvarsförband skall övas, även de paramilitära enheter som har till uppgift att säkerställa ordningen under kris.
Som kontext kan nämnas att uppgifter gör gällande att samtliga skyddsrum iordningställts i Moskva och att väldigt många ryska medier pratat om en överhängande konflikt med väst med bland annat kärnvapen. Ett antal personer i Ryssland uppger att de aldrig kan minnas en övning av den här skalan, inte ens under sovjettiden.

På andra platser i Ryssland startar samtidigt beredskapskontroller. Bland annat robotbrigaderna i västra MD där ISKANDER-M trupperna satts i högsta beredskap och fått startorder. Denna gång skall det dock endast simuleras robotskjutning enligt pressmeddelandet. Vidare har även VDV påbörjat en övning med minst 5000 deltagande soldater och på Krim har en ny storskalig övning påbörjats. 

Rysk ISKANDER-M 

Efter lugnet kommer alltid stormen vilket så verkar vara fallet även denna gång. Efter ett par veckors tystnad från de militära styrkorna i Ryssland startar alltså denna gigantiska övning. Än så länge rapporterar endast ryska medier så som RIA-Novosti och Gazeta.ru om övningen. Även den ryska civilförsvarsmyndigheten (?) skriver att det rör sig om 40.000.000 människor i ett pressmeddelande. Häpnadsväckande att inga svenska medier än så länge rapporterat om att 40 MILJONER ryssar ingår i en övning i syfte att möta krig med väst.

PS: Jag försökte länka till ryska EMERCOM hemsida men den var givetvis förbjuden på blogg.se Vill du finna sidan får du googla på ex: EMERCOM of russia large scale drills

Sverige har drabbats av flera störningar, men dessa kan till största del härledas till de höststormar som pågått en tid. Värt att notera är dock:

* Utslagen telekommunikation i Jämtland och Härjedalen.
* ”Gulaktigt” vatten på sjukhus i Västerås.
* SVT ordförande sitter med i rysk ägt fastighetsbolag.
* SD tjänstemän med märkliga ryska kopplingar. 

Helt klart är att ryska intressen infiltrerat sin väg högt upp i svenska institutioner. Slump eller med en agenda att påverka? Med de indicier som finns tillgängliga i hand verkar det sista vara högst troligt.

 

Det rysk-amerikanska samarbetet har fallerat totalt i och med försämrat läge i Syrien. Ryssland har dragit sig ur det bilaterala plutoniumavtalet som de haft med USA och kräver nu NATO urdragande/förminskning i Europa, avbrutet samarbete med Ukraina och att sanktioner avbryts mot ryska tjänstemän.

Var observant på förändrad normalbild kring större elledningar, bergrum, ställverk eller andra viktiga platser för svensk infrastruktur och försvarsförmåga.
Särskilt viktigt blir det att rapportera in hyrbilar, personer i terrängen avvikande körningar osv.

Saxat från Försvarsmakten angående tipstelefon

 

Kommentera inlägget här: