ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

S-400 i skarp tjänst i MDV. 60 mils räckvidd (!?)

Kategori: Ryssland

Ryska försvarsdepartementets PR kanal "TV ZVEZDA" gick nyss ut med att två "uppsättningar" S-400 går in i skarp tjänst i S:t Petersburg området. Tyvärr förtäljer inte artikeln vad exakt två "uppsättningar" innebär. Det kan vara allt från två fordon, två grupper eller två bataljoner. Ryssland förfogar över 27 bataljoner. En bataljon består av 8 stycken robotbärare. Enligt samma källa ska de nu nå 600km istället för de förra 400km.
 
"С-400 «Триумф» – зенитная ракетная система большой и средней дальности, которая создана для уничтожения всех видов целей на расстоянии до 600 километров."
 
Översättning (ungefär): S-400 Triumph - Luftvärnsrobot för lång och medelsistans som kan slå mot alla mål på ett avstånd av 600 kilometer.
 
Detta betyder att S-400 når i närheten av Åland från S:t Petersburg och från Kaliningrad når de in en bra bit över Örebro Län. Från Gotland kan de täcka in alla omkring liggande länders huvudstäder. Inklusive Berlin. Stämmer dessa nya uppgifter ligger Gotland ännu mer strategiskt viktigt till i Östersjön i syfte att skapa en luftvärnsbubbla över norra Europa. 
 
Sverige är ett självklart förstamål vid en Ryssland/NATO konflikt vilket verkar bli alltmer troligt.

S-400 Triumph består av robotbärare och ledningssystem.
 
OBS: Adressen till TV ZVEZDA är tydligen blockerad av Blogg.se vilket gör att jag inte kan länka till den. Vill du leta upp den själv lades artikeln upp idag klockan 13:57.

Mönstret blir tydligare. Vi befinner oss i kris.

Kategori: Beredskap, Försvar, Säkerhetspolitik

Det säkerhetspolitiska läget i Sverige går väldigt snabbt utför. Läste ni mitt förra inlägg där jag sammanfattade en FOI rapport från 2014 ligger detta helt i linje med hur en anfallsplan är utformad mot Sverige. Det är alltså ingenting jag själv klurat mig fram till, utan vad en myndighet i Sverige har kommit fram till. Innan vi ser väpnat anfall är bedömningen att störningar mot infrastruktur kommer öka allt mer, detta för att stressa personal, system och reservdelslager. Men även för att invagga folk och beslutsfattare i en slags falsk trygghet.
I och med den permanenta förstärkningen på Gotland hela 1½ år innan planering visar dock på att beslutsfattarna för ett helt annat spår bakom  sina stängda dörrar. Detta måste ge upphov till oro hos befolkning och MÅSTE tas på fullaste allvar.
Det är den maximala förstärkning vi kan uppbåda utan att ta på övriga resurser i försvaret eftersom dessa 150 soldater med utrustning faller in under strategiska reserven.
Givetvis innebär inte det här att Gotland är säkrat, men det blir lite jobbigare för en rysk anfallare att ta Gotland. Det räcker inte längre att bara stänga hamnen och flygplatsen i Visby. Nu måste man slåss mot ett pansarskytte kompani.

Stridsfordon 9040. Mycket kompetent vagn som även kan slå mot lågtflygande helikoptrar med rätt ammunition. 

För att ställa problematiken på sin spets för det gotländska försvaret.
De 150 soldaterna har hem i Skövde, men ingenstans att bo på Gotland. Inga kaserner är klara och på skjutfältet har man inte fått tillstånd att bedriva verksamhet än.
Det finns inget permanent luftvärn på Gotland. Vilket i praktiken innebär att kompaniet är ”sitting-ducks” för fientligt flyg.
Här vet vi att marininfanteriet i Kaliningrad samövats ihop med både attackhelikoptrar och attackflyg, det är alltså dessa som pansarskyttekompaniet kommer möta.
Det finns heller varken sjömålsrobotar eller artilleri stationerat på Gotland idag, vilket i sin tur innebär att markförband på Gotland inte kan möta en invasionsflotta till havs heller. Där måste Marinen stödja, som saknar luftvärn på sina fartyg. Som alltså i sin tur är beroende av JAS eskort.

Vari ligger problematiken här?
Förbekämpning. Förbekämpning är Sveriges absolut största problem. Kommunikation, strömförsörjning, vattenförsörjning, skjutna befattningshavare och nyckelpersoner, sprängda broar, sprängda förråd (exempelvis plåtskjulet på Gotland där stridsvagnarna förvaras). Allt detta kommer föregå en regelrätt invasion, och det är där vi måste säkra upp vårat försvar. Med utgång från FOI rapporten har vi nu någonstans mellan timmar upp till ett år (?) på oss att stärka upp detta.
Det behöver återtas bergrum, byggas matförråd, sprida ut materiel till totalförsvaret, iordningställa skyddsrum osv.

Till min och många andras förvånad har staten gjort en kovändning och plötsligt blivit mer öppet med fientlig verksamhet riktat mot Sverige. Med tanke på hur mycket som hänt tidigare utan åtgärder från staten kan vi anta att det innebär betydligt mer än vad vi vet om. Även MSB har smugit sig ifrån 72h regeln. Där de tidigare uppmanat att ha ett litet lager för 72h står nu:

”Planera för minst 72 timmar i ett första steg. Eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för just då attraktiva varor.”  En liten "everyday carry" kan vara bra att ha med sig. Sjukvårdsmateriel och multitool kommer man långt med.

Vi pratar nu alltså veckor och månader mellan raderna. Viktigt att reflektera över.

 

Samhällsstörningar senaste veckorna (oavsett orsak stressar detta system, personal och materiel):


Upptäckt sabotage på Södertälje sjukhuset. Inslagna spikar i huvudledningar.

All kommunikation utslagen på Danderyd sjukhus. Inga ambulanser kunde verka. RAKLE

fungerade dock.

Vattenläckor ibland annat Gävle och Uppsala. I Gävle uppmanas allmänheten att koka vattnet.

Fortsatta strömavbrott. Bland annat i Norrköping där över 20.000 kunder förlorade strömmen.

Väddömasten utslagen, förklaringen är enkelt ”fiberavbrott”. Väddö drabbades även av ett strömavbrott som berörde 600 kunder.

Stora tekniska störningar i Uppsala landsting. Patienter uppmanas att vänta med att söka vård.

 

 Till detta har vi givetvis oroligheterna i utanförskapsområden och storstäderna med skjutningar, mord och bilbränder dagligdags i Sverige. Jag vill minnas att det var väldigt stort för 20 år sedan om det skedde ett mord. Nu rycker de flesta på axlarna.   

Vi börjar få ont om tid, staten behöver nu omprioritera intäkter till ett civilförsvar, krigsplanering av beredskapsmyndigheter och materiel till försvarsmakten. Pengar finns, de behöver bara tas från mindre viktiga poster till totalförsvaret.