ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Zynisk blir officiell och ryska MDV är klart största distriktet.

Kategori: Försvar, MDV

Som många av er vet har jag gått och blivit officiell. Anledningen är flera.
*Jag har fått ett så stort antal följare att jag har mer att vinna på att vara öppen med vem jag är än tvärtom.
*Det ger legitimitet till mina analyser.
*Förhoppningsvis kan journalister eller andra som använt mina alster kontakta mig för att bolla frågor lättare. Tanken är att det är lättare att prata med en person än en blogg.
Med det debattklimat som råder i Sverige där anonyma klassas som troll oavsett vad de har för budskap väljer jag därför att gå den officiella vägen framför fortsatt anonymitet.

Kortfattat om vem i hela friden jag är.
Jag heter alltså Mattias Kannerstål, fyller snart 29 år. Jag har jobbat ~6år i försvarsmakten plus ett år som värnpliktig, vilket ger ungefär 7 års aktiv tjänst. Jag har studerat statsvetenskap, juridik, utredning, historia och ryska på universitetet. Vidare är jag även utbildad vildmarksguide och fjällsäkerhetsguide. Vilket kan ses på den Instagram som bloggen har med samma namn @zynisk.
Jag har förstått att jag slår sönder mångas bild av vem jag är, som trott jag varit minst 40+. Men tji fick ni! Jag kommer fortsätta skriva mina analyser med information från OSINT källor, alltså information man kan hitta på öppna källor. Jag hoppas ni fortsatt kommer läsa vad jag skriver!

Nu till vad bloggen egentligen handlar om.
Ambal, det ryska civila transportfartyget som skeppade över ISKANDER robotar för en tid sedan har fortsatt gått mellan den hamnen de gjorde då och järnvägskajen i Baltiysk. Notervärt är att hon har sällskap av systerfartyget ”Baltiysk” som går en identisk rutt i skytteltrafik. Som alltid behöver det inte vara kopplat till militär verksamhet men med tanke på tidigare förehavanden, att hon går via alternativa lastningsområden och att järnvägstrupperna i MDV övat är det helt klart notervärt.
De civila fartygen är kopplade till ryska flottan vilket gör alla civila fartyg till potentiella aktörer i militära operationer.
Efter förra årets truppförflyttningar består nu MDV av mer än 50% av de ryska väpnade styrkorna. Detta enligt Litauens NATO talesperson. Med den truppuppbyggnaden kan vi förstå att det är norra Europa där det ryska krigsplanerna är fokuserade. Hade det varit Ukraina eller södra Europa hade givetvis MDSödra/MDCentrala varit de största militärdistrikten.
Som synes på grafen från Lettlands utrikesdepartement är det ryska västra militärdistriktet klart större än alla de andra ryska distriktet sammanlagt.
Ryska styrkor har rapporterat om en förbättring av artilleriet med 40% tack vare användandet av UAVer som eldledarens ögon. Med tanke på alla rapporter om främmande makts UAVer i Sverige är det givetvis intressant. De flesta tänker UAV som en amerikansk Predator som är stor som en Cessna. Men det finns UAVer som kan skjutas ut från en lastbil, eller till och med som bärs i ryggsäcken av specialförbandens operatörer. Våra baltiska grannar har gett eldtillstånd på UAVer vid militära områden. Det kanske skulle vara något för oss att skriva in våra insatsregler i Sverige.
Just nu pågår en stor beredskapskontroll i MDV med minst 10.000 soldater och 2000 fordon. Både militära och civila enheter skall vara inblandade.

Trump administrationens förehavanden är fortsatt stormiga där uppgifter om ryska kontakter dyker upp titt som tätt. Senast var det Michael Flynn, som idag avgick, som ska ha diskuterat lättnader av de ryska sanktionerna. Frågan är om Trump kommer fortsätta se med blida ögon på Putin eller om det kommer ändras. Vi kan helt klart avgöra att administrationen är mycket kluven i frågan Putin. Än så länge har inga trupp urdragningar skett i Europa. Trotts att inga länder än ”payed us back” som Trump uttryckt sig. Vi kan bara hoppas att att NATO fortsätter stärka upp trotts Trumps vallöften.

KOMMENTARER:

 • elina säger:
  2017-02-14 | 12:04:36
  Bloggadress: http://blogg.iniskogen.se/

  Välkommen "ut". Extra plus för ditt vildmarksintresse/utbildning.
  Hälsar en pensionär som uppskattar din blogg.

  Svar: Tack! Det känns bra än så länge. Friluftsintresset är i princip min livsstil efter att jag slutade i försvarsmakten.
  Zynisk

 • Eva säger:
  2017-02-14 | 18:34:42

  Uppfriskande med alla som kliver ut ur skuggorna! :)

  Keep up the good work!

  Svar: Tack!
  Zynisk

 • Eric Berg säger:
  2017-02-14 | 19:15:47

  Hej Mattias,

  Har du läst denna artikel om "Putin's real long game"? http://www.politico.com/magazine/story/2017/01/putins-real-long-game-214589

  I denna artikel framgår det att ryssarna enda syfte med sina handlingar är att orsaka kaos i sin nära omvärld för att på så sätt säkra moderlandet. Rent praktiskt innebär det då t ex att de inte kommer Invandera Ukraina, utan istället vill försätta landet i ett konstant tillstånd av lågintensivt krig där kaos och misär råder, vilket de ser som mer fördelaktigt än att Ukraina närmar sig EU/NATO mer. Detta gäller då så klart även alla oss andra i västvärlden på längre sikt. Och än så länge går vi rakt in i deras fälla.

  Svar: Den har jag inte läst, men det låter som en rimlig teori. Min bedömning är ändå att man vid en brytpunkt kommer rulla in med militär trupp. När länderna försvagats tillräckligt mycket. Framförallt starka länder som Frankrike och Tyskland, eller Ukraina för den delen. Bryter man försvarsviljan kan man spara mycket eget blod.
  Zynisk

 • Konc säger:
  2017-02-14 | 23:07:42

  Av ren nyfikenhet, vad innebär det att vara vildmarksguide?

  Svar: Jag har gått en utbildning som gör mig lämplig att hålla i kurser vad gäller friluftsliv, naturupplevelser och överlevnad. Kort sammanfattat.
  Zynisk

 • Alf säger:
  2017-02-16 | 19:17:35

  Hej! Tack för en intressant blogg.

  Guds välsignelse.

  Mvh Alf

 • THERESA säger:
  2017-05-25 | 10:21:59

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) Kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

Kommentera inlägget här: