ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Tydligare tendenser för ett annalkande krig i Europa

Kategori: Flyg, Försvar, Försvarsmakten, Säkerhetspolitik

 
Den senaste veckan har rysk militär aktivitet skjutit alltmer i höjden i vårt närområde. Samtidigt har den ryska närvaron i Ukraina intensifierats. Tendenserna att vi har en storskalig konflikt allt närmare oss själva blir bara större och större. 
Konflikten som just nu pågår i Ukraina där striderna framför allt står kring Donetsk, kan ses som ett redan fullskaligt krig, met finns fortfarande många frågetecken.
Varför står fronterna mer eller mindre stilla?
Varför är det bara mindre enheter som verkar slåss?
Varför är rysk personal blandad med separtister?
En teori jag har grundar sig i den amerikanska konflikten i Grenada och delvis även i Panama. Där amerikanarna skaffade sig soldater med "fronterfarenhet" genom att låta soldaterna befinna sig i aktiv tjänst under en kort tid för att därefter byta ut frontsoldaterna mot nya. På detta sätt stridstestades marinkåren sammtidigt som befäl och soldater skaffade sig stridserfarenhet inför ett hotande krig mot Sovjetunionen. 
Detta skulle kunna förklara varför det inte är större stridigheter i Ukraina. Ryssland har minst sagt kapacitet att genomföra en ockupation betydligt snabbare och med mindre förluster. Men det kanske inte är Ukraina som kommer vara huvudmål inom en nära framtid, eller så passar man på att stridstesta sina nya system. 
 
Det står bortom all rimlig tvivel att Ryssland INTE skulle ha några stridande enheter i Ukraina, men det förefaller vara olika tyngre enheter och infanteribefäl som leder de pro-ryska styrkorna. De tyngre styrkorna verkar bestå av framförallt olika artillerisystem och pansarenheter. Det kan tyckas långsökt, men faktum är att det har gjorts förr utav i alla fall USA. 
Det faktum att konflikten mer eller mindre står stilla med två fronter med konfirmerad rysk militär närvaro och förnekelsen från rysk sida förstärker ändå mina misstankar. 
Det är ett förhållandevis smart sätt att få stridserfarenhet OM man har tänkt sig att så småningom gå vidare i landet eller någon annanstans. Det är egentligen samma som att svensk personal befinner sig i utlandstjänst, bara med en aggressivare målsättning.
 
Rysk MLRS (Multiple Launch Rocket System) i Ukraina. Ett sådant raketartilleri kräver en hel del utbildning och är givetvis ingenting man får tag på i närmsta järnhandel.
 
I rysk inrikes och säkerhetspolitik ser jag framför allt 4 stora anledningar till att tro att ett krig är nära förestående.
1. Ny stridsledningscentral byggd för krigsregeringen.
2. Ökade sammanträdanden med krigsregeringen.
3. 14% höjning av "försvars" budgeten nästa år från en redan väldigt hög budget.
4. Mer och mer krigsförberedelser i Sverige, och ökad aggression mot andra stater.
 
Jag är inte ensam om att tro detta heller, de baltiska staternas ledare säger att ett krig är nära förestående. Allan Widman (FP) i försvarsutskotten kallar nuvarande läge i Europa för förkrigstid.
Säkerhetspolisen i Sverige har nu även kunnat lägga märke till ökat intresse för våra svenska djuphamnar. Hamnar som kan ta större fartyg, till exempel trupptransporter. Bland annat kartläggs vart stegar o.dyl finns. Anledningen till detta är för att sabotageförband ska kunna briefas innan uppdrag om vart de lättast tar sig upp ur vattnet vid en operation mot hamnen.
Vi kan alltså konstatera att krigsförberedelserna fortgår och intensifieras vid viktiga invasionspunkter, eller brohuvuden som jag tidigare benämt dem.
 
Pampushamnen i Norrköping med ett djupgående av 14.5 m enligt OSINT (Open Source INTelligence). Cirklarna till höger är stora drivmedelscisterner. Strategiskt viktigt?
 
Under helgen och även vidare idag har ryska flygvapnet genomfört stora mängder flygningar med allt från transportflyg till kärnvapenbärande bombflyg.
Idag trappades flygningarna även upp och kom att innefatta ett stort antal företag med bland annat kärnvapen bäraren TU-95 och ett flertal jaktflygplan samt troliga transportflyg för fallskärmstrupp. Den sista är inte bekräftad då uppgifterna går isär något.
Det skrämmande är att det inte skulle ha tagit mer än 20 minuter för flygföretaget att dra in över Gotland och släppa sin last. Att maskera en invasion genom att kalla det för övning är det bästa sättet att starta invasion på. Det var precis så de annekterade Krim om ni minns de ryska övningarna som hölls i samband med invasionen? 
 
Nu har de testat svensk jakt, vilken reaktion de kan förvänta sig genom att flyga med den mängden flygplan i vårt närområde?
Under helgen genomfördes även vad som verkar ha varit en luftlandsättningsövning i Kaliningrad, syftet tycks ha varit luftlandsättning i främmande terräng med ett för rekogniserat område. 
Man har även åter öppnat nedlagda flygplatser i Kaliningrad som har besatts med nya flygplan och trupp. Framförallt verkar det vara luftlandsättningskapacitet som det har fokuserats på. 
 
Idag stationerades även ett antal kärnvapenplattformar i centrala Moskva.
 
För att göra skäl för mitt bloggnamn, passa på att besöka Gotland. Det är troligen inte svenskt särskilt länge till...
 

KOMMENTARER:

 • Lord Braska säger:
  2014-12-08 | 23:03:16

  Vad är nära förestående? 1-2 år?

  Svar: Nutid -1 år tycker jag nog snarare.
  Zynisk

 • Ulf Claesson säger:
  2014-12-11 | 19:28:52

  Om bara EU/NATO har is i magen, så kan ett krig undvikas. Vi har tillräckligt med hot från muslimer, utan att ryssarna ska behöva provoceras till krig pga EU:s och NATO:s infantila planer på att få med HELA forna östblocket i just EU/NATO. Är det BARA idioter som styr nu för tiden?

Kommentera inlägget här: