ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Alltmer hotfullt i öster

Kategori: Försvar, Ryssland, Säkerhetspolitik, omvärldsanalys

Idag kommer jag skriva om hur säkerhetsläget i Ukraina kan påverka oss.
Under helgen har krisen i Ukraina alltmer intensifierats. Enligt reportrar i Ukraina har Ryssland flyttat fram förband in i Ukraina och framför allt in i städerna Donetsk och Luhansk. Bilder och rapporter har strömmat in att fyra stycken stridsgrupper bestående av (uppskattat) 24.000 infanterister, 110 stridsvagnar, 250 stridsfordon, 500 lastbilar och 80 artilleri pjäser.
 
Raketartilleri i Luhansk. Inte något den vanlige rebellen får tag i.
 
I helgen genomfördes valen till självständighet i Donbass regionen (östra Ukraina), JA sidan fick så högt som 100.1% (!) i vissa provinser. 
Valen förkastades givetvis av de flesta länderna men godkändes av Ryssland. Konsekvensen blir att Ryssland går in i Ukraina med stödet för att det nya landet har begärt det. Enligt Ryssland är inte längre Donbass regionen Ukrainskt. 
I samband med valen har även de mobila kärnvapenförbanden satts i beredskap under förevändningen att det är en beredskapsövning. Det man faktiskt gör vid en beredskapsövning är att man försätter hela förbandet i stridsberedskap för att kontrollera att det faktiskt funkar som det är tänkt. En perfekt täckmantel om man vill sätta ett förband i stridsberedskap men kalla det för något annat. En klassisk rysk Maskirovka.
 
En Maskivrovka är ett ryskt namn för en speciell militär strategi. Det kan mest liknas vid det svenska ordet skenmanöver. Du säger en sak, menar en annan och gör en tredje. Som vid annekteringen av Krim, för vi får inte glömma att Ryssland redan tagit kontroll över en del i Ukraina. Där lovade ryssarna dyrt och heligt att de absolut inte befann sig på den strategiska halvön, vilket sedan visade sig vara ren lögn. Annekteringen hade föregåtts av sabotageförbands operationer. 
Låter lite likt scenariot i Donbass va? Uttrycket strategiskt viktigt landsområde, finns det någon annan sådan man kan tänka sig?
 
Många svenskar idag, eller till och med många västländer, är helt väsensfrämmande för användningen av kärnvapen. De finns bara där som en mörk skugga. Vad många inte vet är att Ryssland faktiskt har kärnvapen insatser inskrivna i sina militärdoktriner. 
 
Tupol-M rysk interkontinental robot, den är alltså kärnvapenbestyckad.
 
Ovan syns en av deltagarna i den ryska mobila kärnvapenarsenalen. Just denna har en räckvidd på ca 1000 mil. 
 
Ungefärlig räckvidd på en Tupol-M baseradd i cirkelns mitt.
 
Ju mer krisen växer i Ukraina, ju närmare ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina vi kommer. Ju allvarligare blir situationen i Sverige. Ju längre västerut den ryska armén skulle röra sig i Ukraina dessto större problem skulle NATO kunna bli för den ryska expansionen. Polen, som är ett grannland till Ukraina har redan börjat höja sin beredskap. Polen är ett NATO land som åtnjuter NATOs fulla stöd. Har ni läst tillräckligt långt tillbaka vet ni min analys av att pacificera NATO i Baltikum. För att sammanfatta det hela:
Äger du Gotland äger du både Östersjön och luftrummet över Baltikum och för att säkra Gotland behöver strategiska punkter (brohuvuden) i Sverige säkras.
I detta avseende är det även intressant att veta att de ryska svävarna, har intensifierat sina skjutövningar med 140mm kanoner och 30mm automatkanoner. Dessa används vid förbekämpning av kust där marininfanteriet skall landstiga.
Jag läste nyss att det nya "styret" i Donbass har skickat ut inkallelse ordrar till de boende i regionen, mobiliseringsordrar som hänvisar till den ryska konstitutionen. 
Vidare har även de ukrainska vägspärrarna mot Donbass stött på förnyat motstånd i form av rysk trupp. Två checkpoints har fått ultimatum ställda och en är under beskjutning. Som ni förstår förvärras situationen för varje timme som går. Som twittraren @stateofukraine säger, det som händer nu (i Ukraina) står mellan den ryska armén och ett mobiliserat ukrainskt samhälle. Det han menar är att det inte längre är Ukraina som slåss mot rebeller utan att Ukraina står mot ryska reguljära trupper.
 
Danmark har förstärkt sin incidentrote och de har NATO i ryggen. Sverige som står själva sitter fortfarande med i princip obeväpnad incidentjakt. Som det ser ut nu är Sverige det enda landet i väst som inte tar Ryssland på det allvar de borde tas på. Den enda som vinner på det är Putin.
För att spä på allvaret ytterligare, Obama har beslutat att de Amerikanska styrkorna i Europa sakta ska dras tillbaka. NATO kommer bestå, men försvagat i Europa mot vad det är nu. Trots att Krim annekteringen skedde för 8 månader sedan. 
Hur reagerar vår egna regering?
Säg nu inte att de skjuter till pengar, de skattehöjningar som drabbar Försvarsmakten vad gäller anställande av unga blir så högt att försvaret i verkligheten får mindre pengar än nu i alla fall. Vi behöver större numerär. Nya vapen, fler vapen och modernare utrustning. 
 
Krigsförberedelserna mot Sverige består.

KOMMENTARER:

 • The Enforcer säger:
  2014-11-03 | 19:02:36

  Om Sverige skulle bli militärt angripet inom en snar framtid och man i efterhand kan fastställa att nedmonteringen av det Svenska försvaret har gjort skadorna värre än om man fortsatt haft samma kapacitet som på tex 80 talet, bör man då ställa folk som har tagit dessa beslut inför rätta? Politiker frågar sig vart pengarna till upprustning utav försvaret skall komma ifrån, Sida har en årsbudget på ca 38 miljarder kr, om vi då bestämmer oss för att dom kommande 5 åren så har vi inte råd att skänka bort 38 miljarder, och lägger dessa 190 miljarder på att rusta upp försvaret istället.

  http://www.sida.se/Svenska/Om-oss/Budget/

  Svar: Det är nog omöjligt att dra upp i rätten. Men ansvariga kan man tycka att de ska hållas. De borde ha lite mer omvärldsperspektiv än vad de har uppvisat hittills...
  Zynisk

 • Patric säger:
  2014-11-26 | 11:31:36
  Bloggadress: http://sisuchef.blogspot.se

  Räckvidden 1000-1500mil, är kraftigt delvist på kartan, räcker ju en bra bit över hela norra halvklotet. Tackarannars för en schyst blogg!!!

Kommentera inlägget här: