ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Krig i Europa. Vi övar för att möta ett hot av bonderebeller

Kategori: Försvar, Försvarsmakten, Soldat, Säkerhetspolitik

Under den långa tid jag har övat olika typer av strid i Försvarsmakten har jag än så länge aldrig mötts av en kvalificerad motståndare, då har jag ändå varit anställd i någon form i 7 år, 4 år i yrkesförsvaret.
 
Man övar vad man ska möta, visst kan jag då förstå att motståndaren aldrig varit mer än en grupp, dåligt beväpnade och utan kommunikation. Ingen förstärkning eller understöd. 
Det är ändå den motståndare som oftast uppträtt i Afganistan, som varit vårt insatsområde. 
På senare år har en ny motståndare börjat ta form, Ryssland har återigen blivit en krigsaktör i Europa. Många varnade redan 2008 i samband med Georgien kriget att vi hade ett nytt säkerhetsläge i vårat närområde. 
Någonstans fanns en politisk ovilja att se detta. "Äsch, tagga ner med rysskräcken, de är ofarliga" är en standard mening i PK sverige, eller kanske man ska mynta ett annat uttryck för det. PolitisktKorrektFörsvarsbehov - PKF.
 
Ändå är det rysskräck när vissa hävdar att vi kanske borde öva på ett annat sätt igen. Det är dock fullt förståeligt att oinsatta politiker inte inser att läget försämras, det är bara tragiskt att det inte lyssnades på de som hade koll. Här har även HKV en delskuld, som istället för att slå på trummorna väljer att tiga. För en "vapenskramlare" blir inte befordad när hela HKV styrs av politiska beslut och direktiv.
 
Ryska stridsvagnar under Georgienkriget 2008
 
Idag är Afganistaninsatsen avslutad, Maliinsatsen påbörjas officiellt i januari och skall enligt avtal som finns just nu pågå under 2015. Samtidigt hotas svenskt territorium. Krigsförberedelser mot Sverige, flygkränkningar, uppbyggnad av Östersjö flottan i Kaliningrad och undervattenskränkningar i Stockholms skärgård.
Försvarsmakten rapporterade i helgen att undervattenskränkningen var en miniubåt med klass 2+ i sannolikhet. För att få klass 1 måste en ubåt i princip ha känts på av personal alternativt måste flera sensorsystem ha registrerat klara och tydliga sonarbilder och undervattensljud.
Här kan det vara viktigt att påminna om att det är ryska specialförband som använder sig av miniubåtar, det är med andra ord en klass 2+ att vi har/haft ryska sabotageförband på svensk mark. 
Jag har hört att vissa tycker det kan vara så, de har varit här förr och det blev inget krig. Tänk då på en sak. Sovjetunionen föll, du kan inte föra krig om hela landet går i konkurs. Visst är rysk ekonomi inte ledande idag, men långt ifrån att gå under.
 
Jag hoppas att vi får se fler övningar av den typ som genomfördes i Stockholm nu i helgen. Med förhoppningen att de kommer ske på en högre nivå. Vi kan inte längre öva mot en dåligt utrustad bonde från bergen. Vi har idag en fiende som ligger långt över oss, personellt, materiellt och utbildningsmässigt. 
Ryska soldater är idag mer samövade en svenska, de genomför stora och komplexa övningar varje år. De klarar allt detta själva. Sverige genomfört samverkansövningar, men i mycket mindre skala och i år har NBGs slutövning prioriterats istället för den typen av övning som JC13 var.
 
Det här är något som borde framföras från HKV mot förbanden. En nytänk om motståndare behöver inte kosta pengar. Vi får helt enkelt "make do with what we got". Tills vi får mer pengar eller tills det är försent.
De som ska åka till Mali får öva under missionsutbildningen, men huvudfiende borde ses som en kvalificerad motståndare.

Ryska soldater under övningen Kavkaz 2012. 

Som synes, ryska soldater har samma typ av utrustning som de svenska soldaterna. Alla har inte fått den nya uppsättningen än, men de flesta har nu helt nya uniformer och vapensystem. Som i Sverige, ju mer specialutbildad desto mer prioriterad med ny utrustning. 
 
Rysslands president Vladimir Putin, som för övrigt är f.d KGB agent, bekräftade i helgen att ryska förband deltar i strider i Ukraina, men som frivilliga. Han är duktig på Maskirovka, det måste man ändå erkänna. 
OSCE twittrade under dagen om soldater, stridsvagnar, lastbilar och artilleripjäser som välde in i östra Ukraina, de saknade dock registreringsplåtar och märken på uniformerna. Något som känns igen från Krim?
Kommentera inlägget här: