ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Varför skulle Ryssland anfalla Sverige?

Kategori: Allmänt, Försvar, Politik, Ryssland, Säkerhetspolitik, omvärldsanalys

Varför skulle Ryssland anfalla Sverige? En frågeställning jag läser nästan dagligen i olika medier. 
Jag ska här försöka återge min version av motiv. 

Sätt er in i ett försämrat läge, ponera att Ryssland vill säkra sin västra och södra front, eller helt enkelt känner sig hotat av NATO som börjar öva allt mer i de baltiska länderna. Hur pacifiserar man bäst NATO är då frågan? 
NATO har i princip alltid förlitat sig till luftherravälde, att anfalla och spana från baser en bit in i värdlandet. 
Stänger Ryssland luftrummet för de baltiska staterna på ett totalt sett kan inte längre NATO flyg lyfta eller verka på ett funktionellt sätt, stänger man till på köpet av stora delar av Östersjön kan heller inte ytfartyg användas för proviant, ammunitions eller reservdels leveranser om man även placerar ut sjömålsrobotar (vissa med räckvidd upp till 24 mil).
Hur skulle detta då gå till?

Vi behöver bara titta på den ballistiska statistik vi känner till om exempelvis Rysslands S-400 luftvärnsrobotar (räckvidd 40mil), och sjömålsroboten P-270 (räckvidd 24mil) så kan vi snabbt konstatera att i princip hela östersjön blir ett ryskt innanhav i den bemärkelsen att inget skulle kunna röra sig ovan ytan utan att riskera en robotattack. På bilden nedan ses luftvärnsroboten S-400 räckvidd, P-270 sjömålsrobot skulle räcka till strax innan Jönköping och en bra bit in i Lettland.

 
Är det då verkligen så osannolikt att Sverige skulle ses som ett strategiskt viktigt mål? 
Genom att ta Gotland, skulle NATO bli handlingsförlamade i öst Europa och därmed kan Ryssland operera säkert utan att riskera ett fullskaligt krig med NATO i inledningsfasen. 
 
Men NATO skulle hjälpa Sverige om det blir krig!
Då ställer jag motfrågan, varför? Hur?
Det tar ca 8 timmar för ett ryskt landstingsföretag att nå Gotland. Innan Sverige har hunnit reagera har troligen ryssarna kommit halvvägs, om Sverige alls skulle reagera. Det är säkert bara ytterligare en övning... 
Idag täcks redan Gotland av S-400 luftvärnsrobotar, de stackars hemvärnssoldaterna skulle alltså stå på marken utan reguljära förband för understöd, 8 tomma stridsvagnar och en totalt överlägsen fiende mot sig. När det går upp för Sverige att ryssen faktiskt tänker landstiga denna gång har varken försvar eller hemvärn hunnit mobiliseras. Gotland skulle falla på några timmar. 
Men NATO då?! 
NATO skulle säkert höjt sin beredskap redan när marininfanteriet började ilastas i Kaliningrad, men Sverige är inte med i NATO och värdlandsavtalet med NATO börjar gälla först 2016 OM riksdagen röstar JA för förslaget. 
Ett invaderat land har ansvar att skydda sin egen kust, NATO kan inte förlitas på. Dessutom har NATO upprepade gånger sagt att de inte kommer starta ett storkrig med Ryssland för Sveriges skull.
 
Ryssarna har senaste åren flyttat fram landstigningstonnage och stridsenheter till Kaliningrad. De har övat landstigning i skärgårdsmiljö och ökat underättelseinhämtningen mot Sverige. 
Senaste året har oförklarliga strömavbrott, telekommunikationsstörningar och "skugg"konton på sociala medier ökat markant. Dessa skuggkonton har ofta profilbilder på snygga tjejer och blir vänner med nästan uteslutande anställda i försvarsmakten och är väldigt intresserade av deras anställning. Allt detta kan direkt ses som krigsförberedelser. Även om ingen vill ta ordet i sin mun, och även om krig inte är överhängande får man inte blunda för vad som pågår. 
 
Sverige är ett viktigt land i Östersjön, och ett strategiskt viktigt land för att pacifisera NATO i Nordkalotten. Nu ser jag risken för en total invasion som väldigt ringa. Men risken för att Gotland skall bli ryskt är inte alls särskilt otrolig. 
Håll ögon öppna, var öppna i sinnet. Analysera din omvärld, var kritisk och tänk ett steg längre. 
Återkommer med mer analyser och tankar.
 
 

KOMMENTARER:

 • xc säger:
  2014-12-17 | 09:16:38

  Har du stjärntecknet Lejonet? :)

  Svar: :) Hälsa NSA
  Zynisk

 • Anonym säger:
  2016-01-17 | 00:51:54

  Hej jag undrar om det kommer bli krig

  Svar: Hej! Det finns mycket som tyder på att risken för krig är överhängande, framförallt i Norra Europa.
  Men det är omöjligt att säga om eller när det i så fall brister ut. Vissa säger att det redan har börjat med en ny sorts krigföring som kallas hybridkrigföring.
  Zynisk

Kommentera inlägget här: