ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Höj din personliga beredskap!

Kategori: Beredskap, Förberedelser

Senaste månaden har blivit allt mer hotfull och jag känner nu att jag är riktigt orolig för framtiden. Detta på grund av flera saker som både skrivits om i media, och vissa saker som inte skrivits om men som har vandrat från mun till mun i olika myndigheter. Många statsanställda som sitter på information börjar känna sig olustiga vid att hemlighålla saker som påverkar egentligen hela Sveriges befolkning. Jag har tidigare sagt att jag inte står för "en svensk tiger" gentemot den egna befolkningen. Händelser som påverkar vår säkerhet, skall inte hemlighållas. Däremot egna åtgärder eller operationer skall vara hemliga. 
Vissa av de saker jag idag beskriver är vad jag hört från tjänstemän inom olika myndigheter som alla säger samma saker.

Europa
Inom Europa har vi NATO som fördelar om sina resurser till framförallt de baltiska staterna, eftersom de ser en rysk krigshandling som nära förestående. Detta är ingenting NATO gör för att eskalera situationen, utan för att medlemsländerna kräver det för sin säkerhet. Det bidrar förstås till att Putin känner sig mer tvingad att genomföra en operation. Ju mer NATO förband det finns vid gränsen desto mer behöver Ryssland ta fronten från Östersjön. Allt för att tvinga NATO att bli pacifierat i Baltikum. Genom att stänga både hav, luft och stora delar av landvägen blir det svårt för NATO att operera. 
I Ukraina har nu oroligheterna ökat avsevärt den senaste månaden. Ammunitionslager har tömts och fördelats på trupperna vid fronten mot den Ukrainakontrollerade gränsen. Stora mängder fordon har rullat in från Ryssland och enligt ATO (Anti-Terrorist-Operation) har spetsnaz börjat genomföra operationer bakom den ukrainska linjen med prickskytteöverfall och sabotageoperationer. 
Under natten tyder allt på att de ryska styrkorna för andra gången använt nervgas. Minst 10 ukrainska soldater vårdas för allvarliga symptom. 
Nervgas klassas som ett WMD, massförstörelsevapen, och det går ihop med de ryska doktrinerna. Här är det bra att påpeka att vi i Sverige inte längre har skyddsmasker för den civila befolkningen, de förstördes för ett tag sedan. Det är nu upp till var och en om man vill ha en skyddsmask hemma till varje familjemedlem vid krigsutbrott. Det kan vara vettigt att införskaffa, men då måste man veta att vissa ämnen kan tränga genom huden. Därför är även regnkläder viktigt.
Idag verkar Östersjöflottan ha fullt upp, enligt den radiotrafik som uppsnappats är det både jakt/attack flyg, strategiskt bombflyg och ett stort antal fartyg ute.

 
Rysk spetsnaz prickskytt

Världen
I Asien ligger nu USA och Sydkorea i högsta stridsberedskap mot Nordkorea som är beredd att anfalla Sydkorea. Det har gått så långt att trupperna har flyttats från sina ordinarie förbandsplatser till "krigsbaser" eller utgångspunkter för anfall (UFA).
Skulle en väpnad konflikt bryta ut mellan de båda koreanska länderna kommer även USA dras in, vilket kommer försvaga NATOs ställning i Europa kraftigt, vilket i sin tur skapar ett enormt handlingsutrymme för Ryssland i Europa. Med tanke på hur drabbat Sverige tycks vara av allt från olika typer av sabotage till propagandaoperationer, är vi med stor risk ett prioriterat mål. 
Frågan är om inte Ryssland ligger på Nordkorea i konflikten med Sydkorea. Vi vet att Putin och Kim Jong-un har haft långa möten under våren.
Sydkoreanskt pansar flyttas fram mot gränsen till Nordkorea.

Sverige
På hemmaplan har vi varje vecka senaste tiden drabbats av någon form av samhällsstörning. Från banker som lagt av till strömavbrott på sjukhus.
Minst två dagar i sträck drabbades olika svenska banker av tekniskt fel som slog ut alla kunders betalningsförmåga under den period felet varade.
I Norrköping tömdes drivmedelscisternerna på 120.000L bensin i april. Ett läckage där orsaken verkar vara hemligstämplad enligt en tjänsteman.
Enligt flera tjänstemän har ett antal "UAV"er siktats över Sverige. De skall ha varit allt från 2-4 meter stora, men konstant är att de är större än ett vanligt modellplan, sett "militära" ut och siktats på områden som har varit viktiga för riket på ett eller annat sätt.
Antalet ryska bilar har även de ökat dramatiskt. Från TIR lastbilar som parkerats på småvägar till större personbilar, ofta med takbox som parkerats nära viktiga installationer. Jag har själv sett två mörka ryska SUVar parkerats på E18 utanför Ledningsregementet.  
Idag drabbades södersjukhuset av strömavbrott, orsak okänd. Enligt DN skall det ha föregåtts av en mindre brand. Reservkraften slogs till vilket drev bland annat IVA.

Sammantaget verkar det dra ihop sig mer och mer för en urladdning, och vi är helt klart ett tilltänkt mål. Det är dags att höja den personliga beredskapen en nivå till. Följ alternativa medier, framförallt på Twitter då våra svenska medier verkar mer intresserade av baguettebrist i Paris, eller fiskdöd efter explosionen i Tianjin.

KOMMENTARER:

 • anders säger:
  2015-08-22 | 17:57:54

  "Vissa av de saker jag idag beskriver är vad jag hört från tjänstemän inom olika myndigheter som alla säger samma saker."

  Det är få som är så benägna att tro saker, som när de försäkrats om att det de delges är priviligierad information. Att det är samma sak som sägs från flera håll tyder på gemensam källa.

 • Lars Idon Andersson säger:
  2015-08-23 | 10:12:21

  Hej

  Strax norr om Trondheim i en by som heter Verdal finns idag en hel marinkårsdivision förhandslagrad med fordon, vapen och all logistik.

  Denna styrka har cirka 40 kilometer till den Svenska gränsen.

  Stänger Ryssen av Öresund och Bälten men minor från flyg och U-båtar då finns bara en försörjningslinje kvar till Baltikum.

  Den går då via Trondheims djuphavshamn - järnväg till Sundsvall - Gävle - Stockholm. Därefter med fartyg via Åland till de olika hamnar som finns i Baltstaterna.

  Sverige blir djupt indraget i nästa krig inte för att vi vill det utan för att vi varit så dumma och lagt ner vårt eget försvar. Nu kommer vi att få känna på kriget och dess konsekvenser utan att vi kan göra något åt det.

  Ryssen från öst och Nato från väst och båda skiter i vilka som dör i vårt land då det blir enbart ett operativt krigsområde.

 • A2 säger:
  2015-08-23 | 10:35:55

  Det är sannolikt inte de ryskskyltade fordonen som är det stora problemet med fientlig spaning och förberedelser. Fordon med skyltning från mindre iögonfallande länder används också, i synnerhet där man inte vill göra svenska säkerhetsfunktioner uppmärksamma på att det pågår en operation. Även om samarbetet inom EU underlättar på många sätt, så är det fortfarande mycket omständligare att kolla upp en tyskskyltad bil än en svensk dito.

 • Boendes i Baltikum säger:
  2015-08-24 | 08:20:57

  test

 • Boendes i Baltikum säger:
  2015-08-24 | 08:22:47

  Sedan ca. 5-6 veckor pågår en destabiliseringskampanj, från Ryssland, mellan Norge och Litauen. Kampanjen spär på och göder en diskussion om omhändertagna barn i Norge som har litauiska föräldrar. Detta har nu pågått under en lång tid och ligger till och med på ambasadörs nivå. Någon har finansierat reportage osv. normalt sett ebbar liknande konflikter ut men denna har fortsatt men syfte att splittra ländernas samarbete. Kan nämnas att det viktiga bakom detta är att Litauen har precis fått en LNG terminal som får gas från Norge....!

 • Ida säger:
  2015-08-25 | 13:53:38
  Bloggadress: http://gratisegott.se

  Hej! Kika gärna in på min blogg för dagliga tips om gratis prylar och bra rabatter.

 • Roger Klang säger:
  2015-08-25 | 20:56:36
  Bloggadress: http://dettyskakriget.com

  @Boendes i Baltikum:

  Den ryska riksåklagaren ska undersöka ”om det var lagligt av dåvarande Sovjetunionen att erkänna baltstaterna”. Det rapporteras det om i DN den 30 juni 2015. Den ryska riksåklagaren har tidigare konstaterat att det var mot lagen som Krim överlämnades till Ukraina 1954, även om man hävdar att det inte får rättsliga följder. Jevgenij Fjodorov och Anton Romanov från Putins parti ’Enade Ryssland’ har krävt en utredning. Parlamentarikerna menar att beslutet skadade landets suveränitet och ledde till styckningen av Sovjetunionen. De två anser att erkännandet av de baltiska staterna var landsförräderi och skadade landets suveränitet mot bakgrunden att det var ickekonstitutionella kupper som ledde till bildandet av staterna.
  Ryssland legitimerar sin säkerhetspolitik för den egna befolkningen och för världen. Sedan när kan en stat hävda att dess egna lagar går före en annan stats lagar och det på den andra statens bekostnad? Nu förstår jag varför det långt i förväg kom officiella ryska protester mot Finland, mycket omskrivet i Sverige, för att finska domstolar var partiska för finska föräldrar till skilsmässobarn i finsk-ryska parrelationer. Så har de i god tid skaffat ett alibi för sitt eget domstolsbeslut som innebär att Ryssland kan stifta lagar i andra länder och kanske t.o.m. annektera dem, såsom de kommer att hävda att Finland gör mot dem.

 • Roger Klang säger:
  2015-08-25 | 22:16:23
  Bloggadress: http://dettyskakriget.com

  @Boendes i Baltikum:

  Jag hoppas att du inte tar illa upp om jag skriver in kontentan av det du sade i din förra kommentar i min bok? Det passar så bra med det jag skrev. Så här blev resultatet och jag hoppas att det ska bli lite mer lättförståeligt än den förra texten. Jag var aldrig riktigt nöjd med den. I alla fall så tycks det som att jag har rätt, vilket är dåliga nyheter.:

  Den ryska riksåklagaren ska undersöka ”om det var lagligt av dåvarande Sovjetunionen att erkänna baltstaterna”. Det rapporteras det om i DN den 30 juni 2015. Den ryska riksåklagaren har tidigare konstaterat att det var mot lagen som Krim överlämnades till Ukraina 1954, även om man hävdar att det inte får rättsliga följder. Jevgenij Fjodorov och Anton Romanov från Putins parti ’Enade Ryssland’ har krävt en utredning. Parlamentarikerna menar att beslutet skadade landets suveränitet och ledde till styckningen av Sovjetunionen. De två anser att erkännandet av de baltiska staterna var landsförräderi och skadade landets suveränitet mot bakgrunden att det var ickekonstitutionella kupper som ledde till bildandet av staterna.
  Sedan när kan en stat hävda att dess egna lagar går före en annan stats lagar och det på den andra statens bekostnad? Nu förstår jag varför det långt i förväg kom officiella ryska protester mot Finland, mycket omskrivet i Sverige, för att finska domstolar var partiska för finska föräldrar till skilsmässobarn i finsk-ryska parrelationer. Så har Kreml i god tid skaffat ett alibi för sitt eget domstolsbeslut som innebär att Ryssland kan stifta lagar i andra länder och kanske t.o.m. annektera dem, såsom de kommer att hävda att Finland gör mot dem. Enligt nyliga uppgifter från en svensk boendes i Baltikum pågår från och med juli 2015 en destabiliseringskampanj, som han anser har initierats av Ryssland, mellan Norge och Litauen. Kampanjen spär på en diskussion om omhändertagna barn i Norge med litauiska föräldrar. Kampanjen har nu pågått under 1½ månads tid och ligger till och med på ambassadörsnivå. Detta styrker väldigt mycket teorin jag beskriver ovan. Ryssland planerar att legitimera sin säkerhetspolitik för den egna befolkningen och för världen. Samtidigt avslöjar det Rysslands expansionsplaner i norra Europa och Skandinavien antingen på det politiska planet, eller på det militära planet, eller både och.Kommentera inlägget här: