ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Fortsatt hög aktivitet i ryska västra militärdistriktet.

Kategori: Flyktingkris, MDV, Ryssland

Observationsrapport från västra militärdistriktet i Ryssland.
Det västra militärdistriktet (MDV) är det distrikt som har operationsområde Norra Europa, däribland Sverige. Vi kan konstatera att MDV genomför komplexa övningar som verkligen inte är i linje med en låg nivå.

I veckan har delar av de strategiska robottrupperna övat dold gruppering från fredspositionerna till krigsgrupperingar. De enheter som övats är ISKANDER-M system. Under övningen skulle de dolt ta sig från punkt A till punkt B, utan att bli upptäckta av de UAVer som simulerade fienden. Väl framme på plats skulle förberedelser för avfyrning vidtas. Enligt ryska försvarsdepartementet var det hela en mycket lyckad övning.

Spaningsförband från spetznas I Pskov har övat på att finna och eliminera fientliga sabotageförband.
Men läser man vad uppgifterna gått ut på förstår man att detta även kan nyttjas för att finna befattningshavare bakom fiendens linjer. Övningen innehöll ett antal huvudmoment vilka var; sök, hindring och eliminering av fientliga trupper. För att lyckas med detta marschade man långa sträckor, övade överlevnad och att elda utan att rökbildning. Till sin hjälp hade de både signalspaningsutrustning och olika typer av optisk spaningsutrustning.

Runt den 17e december övade de ryska NBC-trupperna på sanering av kontaminerade förband. NBC står för Nuclear-, Biological- and Chemicalweapons. Detta involverade även flera andra enheter från MDV. Övningen var komplex då det involverade 1000 soldater och över 300 fordon. Övningen involverade flera specialfordon, bland annat det nya NBC-spaningsfordonet RKhM-6.

 NBC-spaningsfordonet RKhM-6 som bygger på BTR-80.

Ungefär samtidigt övades en förstärkt bataljon från MDV motoriserade skyttebataljon. Övningen skedde i närheten av Vyborg och involverade mekaniserat skytte, artilleri och flygunderstöd. Övningen syftade till att höga befattningshavare insikt i hur ett anfall ser ut i verkligheten för att därefter kunna utbilda chefer på trupp i ett mer verklighetstroget scenario.
Värt att notera är att attackhelikoptrarna bland annat hade till uppgift att nedkämpa fienden när de retirerade.
Vidare användes MSTA-S 152mm artilleri för att slå ut fasta posteringar så som ledningscentraler och ammunitionsdepåer, medans MLRS artilleri besköt eldställningar hos fienden. Som eldledningsverktyg användes UAVerna ORLAN-10 och GRUSHA.

 Rysk UAV av typ ORLAN-10.
 En URAGAN MLRS. Denna skjuter 220mm raketer.
MSTA-S 152mm artillerikanonvagn.

MDV fortsätter sin utbildning och genomför mycket komplexa övningar allt oftare. Flygningarna till Kaliningrad är fortsatt hög med transportflyg och jaktflyg framförallt av typen SU-27/24.
Samtidigt har en rad samhällsproblem drabbat Sverige. Om vi bortser från den stundande samhällskris som vi har hägrande framför oss med samhällsfunktioner som går på knäna, har flera märkliga strömavbrott och banktjänster drabbat Sverige. I början av december skedde en explosion i ett ställverk i Stockholm som slog ut strömmen för 18.000 kunder. Strömavbrottet åtgärdades med en förbi koppling av det drabbade området. Den 23e december drabbades SEB av ett stort IT-fel som ledde till att internetbank, automater och kort inte fungerade för folk i julruschen.
Detta visar återigen på sårbarheten i det moderna samhället när folk inte är beredda på att något inte fungerar som det är tänkt.

 SUKHOI SU-27 jaktflygplan.

I Sverige har flyktingströmmen minskat drastiskt med runt 6000 mindre asylsökande. Dessvärre är inte samhällsproblemen mindre för det, eftersom det tog slut på bostäder för längesedan. Det kommer fortfarande in mellan 3-4000 personer varje vecka. Polisen har uttömt i princip alla resurser och väldigt mycket arbetstid går åt till bevakning och utredning av brott på boenden. Detta har gjort att ordning och säkerhet via ytövervakning blivit eftersatt och man svarar i princip bara på 112 jobb. Myndigheterna kan inte planera framåt då inga resurser längre finns att tillgå. Det som finns är tagit i anspråk för att lösa situationen just nu. Samtidigt är prognosen att antalet återigen kommer skjuta i höjden i vår igen. På migrationsverket pratar man just nu om en kötid för att kontrollera personers ID på ca TVÅ ÅR! Tyska polisen meddelade i veckan att man funnit Daesh terrorister med stulna/bortappade/förfalskade pass, bland de som sökt asyl. Viktigt att nämna är att det i Sverige tappas bort ca 60.000 pass varje år. En stor del av dessa används i smugglingsbrott.
Debatten om missnöjet upplever jag har flyttat ut mer och mer från sociala forum och disskuteras nu även på arbetsplatser och öppet. Detta kan betyda att extremare krafter kommer ta tag i vad de upplever som ett problem själva. Detta betyder att risken för attentat ökar än mer. Tyvärr har det gått så långt nu att det kan vara svårt att stoppa utvecklingen. Som tur är märks det fortfarande inte nämnvärt för gemene man, utan påverkan är fortfarande störst för de som arbetar med vård, säkerhet och myndigheter. Förhoppningsvis kommer det heller aldrig påverka enskilds privatliv. Givetvis är säkerheten redan hotad, men detta gäller främst de som arbetar/bor runt flyktingboenden. Det blir nämligen så när flera människor från olika kulturer trängs ihop på en liten plats, med liten fri rörlighet och kanske väldigt olika världsuppfattning.
I desperation, ilska och ångest kan konflikter frodas. Detta är just vad som upplevs hos många asylsökanden idag.