ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Putins nästa mål, Baltikum?

Kategori: Ryssland, Subversion, Ukraina

I och med att vapenvilan skrevs under i Ukraina samt att nya avtal skrivs på släpper allmänhetens intresse för Ukraina. "Det är ju löst, vapenvilan har ju trätt i kraft" heter det bland många.
Detta stämmer givetvis inte, efter att vapenvilan trädde i kraft togs Debaltseve, som är en strategiskt viktig järnvägsknutpunkt i Ukraina. Där fanns förr cirka 8000 Ukrainska soldater. Efter förlusten rapporterades om ca 180 dödade och 90 tillfångatagna. Medans den Ukrainska armen skulle ha tagit död på 900 ur den Ryska armén (i Sverige kallade pro-ryska separtister). 
I själva verket lär den omringade Ukrainska armén tagit betydligt större förluster med tanke på flera dagars artilleribeskjutning och lågt stridsvärde. Officiella förlustsiffor i Ukraina ligger på strax över 5000 man, medans Tyska underrättelsetjänsten berättade om snarare 50.000 man. Poängen är att ryssarna INTE förlorar kriget som man annars kan vilseledas till att tro. Tror man det kommer ryssarna fortsätta sitt krig som varje dag riskerar att eskalera. 
Anledningen till att Ukraina inte förklarar officiellt krig mot Ryssland är förmodligen för att det öppnar upp för krigslagarna även i Ryssland och ryssarna kan sätta upp hela sin armé på över 2 miljoner man. Ihop med flyg, pansar divisioner, sabotageoperationer mot hela Ukraina och strategiska robotar. Givetvis skulle Ukraina förlora ett sådant slag när de står ensamma. Utgången i det hela är att nu förlorar de en del mark, vid krigsförklaring kanske de förlorar hela Ukraina. De köper sig med andra ord bara tid och hoppas på att omvärlden levererar hjälp. Vilket troligen inte kommer hända, vem vågar riskera att starta ett 3e världskrig?
 
Rött är Ryska områden. Orange är troliga intresseområden för att skapa "korridorer" till egna områden och för att behärska dessa. Krigsförberedelser och subversionsoperationer tyder på att dessa är målområden. 
Mörkrött är lydstaten Vitryssland som kommer användas som bas enligt militära experter i Baltikum.

I takt med att ryssarna vinner land i Ukraina förlorar EU alltmer inflytande över sina medlemsländer. Stora aktörer så som Tyskland, Frankrike och England blir alltmer slutna mot EU då de har interna problem med Islamsk extremist. Vilket leder till att högerpartierna vinner mark. Dessa partier är allihop EU fientliga och gör vad som helst för att EU skall falla sönder. Detta leder till att i frågor som rör EU/Ryssland relationer röstar de för Ryssland i många fall. Nu är de inte stora än så länge i EU parlamentet, men de kan bli så stora att enskilda medlemsländer lämnar unionen, eller att man fokuserar mer på de interna problemen istället för yttre hot. Intressant att notera är att de sovjetiska militärdoktrinerna innehöll inledande terroroperationer mot huvudstäder i Europa för att få länder att försvagas. 
I södra Europa har vi nu framförallt två länder som kan slå in en kil i EU. Nämligen Cypern och Grekland. Som båda två vänder sig mot Ryssland och erbjuder krigsbaser och ekonomiska samarbeten. Detta kan givetvis leda till ett samanfall i södra Europa och ekonomiska problem i länder som lånat ut pengar till exempelvis Grekland, som hotar med att vägra att återbetala dessa lån. 
 
Vi har redan sett påverkansoperationer i Baltikum i och med den självutnämnda folkrepublikerna som allihop gränsar till antingen Vitryssland eller till Ryssland, ritar man ut dem på en karta får man en bred korridor mellan Ryssland och Kaliningrad. Likaså är situationen med Transnistirien och Krim-Rysslad. Där Mariupol är en nyckelstad väster om Krim och Odessa öster om, båda dessa städer är särskilt utsatta för antingen terrordåd eller direkta attacker.
Oroande är att även Kharkiv är särskilt utsatt, det kan vara indikationer på att även hela Ukraina kan vara ett delmål i att återskapa en rysk union så som Sovjetunionen en gång var.
 
Enligt ukrainska soldater har nu en invasionsstyrka sammlats i närheten av hamnstaden Mariupol. Det skall enligt uppgift bestå av 58.000 infanterister och över 200 stridsvagnar. Sätts denna styrka in kommer Ukraina tvingas att förklara krig, och krisen kommer bli mycket verklig i övriga delar av Europa. Ukraina kommer att offras i hopp om att det stannar där. Vilket troligen inte kommer ske. 
 
Ryska soldater utanför en Ukrainsk gränspostering, notera att de har full stridsutrustning påtagen. Visar på hur spänt läget är mellan de båda länderna.
 
Väljer Ryssland att ta korridoren skall man ändock inte tro att det kommer stanna vid det. Även om vissa säkert kommer tycka att avträdande från landmassa kommer vara det bästa före blodsspillan på soldater. För att vara riktigt säker på att fortsätta hålla korridorerna kommer landet som ockuperats tvingas till underkastelse och på så sätt bli en lydstat i det ryska unionen.
Det enda sättet att stoppa Ryssland är genom ett kraftfullt militärt agerande. De måste slås tillbaka, till sitt eget land. De skall ALDRIG ha rätt att besätta delar, så som de gjort i Ukraina. 
 
Det finns många olika sätt som invasionen av Ukraina kan fortgå på, dels genom att det fortsätter som tidigare. Ett inofficiellt krig som dränerar Ukraina på soldater och resurser, ett officiellt krig som kommer leda till att hela rysslands krigsmakt sätts in, eller så samlas EU och sätter in stora mängder fredsbevarande trupp i Ukraina som gör att Ryssland riskerar krig med större delen av hela Europa. Det kan verka tillräckligt avskräckande. 
Ukraina är idag så begränsat i sin krigsmakt som inte får de resurser de behöver att Ryssland skulle kunna tvinga Ukraina att kraftsamla på ett ställe och därmed blotta sig någon annanstans. Så som kraftsamlingen mot Mariupol. Ukraina tvingas kraftsamla där och under tiden bygger ryssarna upp en annan styrka i närheten av Kharkiv. Därefter kan de gå mot Kiev, så som man så ofta hört de ryska soldaterna säga på filmer från Donetsk under året.
Ukraina behöver inte bara vapen, de behöver också manskap. Att bara få nya vapen kommer hjälpa lite. Dels behöver de övas på, dels har de redan vapen själva. Om än dock något gamla. Som sagt är det numerär de saknar. 
 
Blir Krimkorridoren verklighet ser det av allt att döma ut som att Baltikum kommer bli ett nästa mål. Det görs lättast genom att initialt ta Gotland och delar av Sverige för att säkra den västra flanken innan man går in i NATO länderna. Förberedelserna är redan avklarade, frågan är bara om och när de kommer sättas i verket.