ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Det eskalerar i vårt närområde.

Kategori: Försvar, Ryssland, Subversion

De senaste veckorna har Ryssland ökat sin aktivitet i vårt närområde, på flera sätt så som intensifierat PSYOPS, stora övningar och vad som kan tolkas som sabotage förberedelser.
 
ÖVNINGAR
Östersjömarinen har övat mobilisering och landstignings/luftlandsättnings operationer flera gånger under kort tid. Senast avlystes även delar av luftrummet, denna gång för att man sköt skarpa skott med luftvärns robotar. På samma sätt kan luftrummet avlysas för att skapa handlingsfrihet vid en eventuell skarp insats med landstigningsorganisationen. 
Under den senaste stora övningen sattes hela Östersjöförmågan i beredskap, HELA flottstyrkan på över 50 fartyg, flygvapen, infanteri, pansar och även de strategiska robotsystemen. Ryssarna var invasionsberedda bara några timmar efter mobiliseringsordern gick ut. Sett det i ett samband med hur svensk beredskap ser ut idag. Det första som ska möta denna massiva insats är våra obeväpnade incident Gripen. Utgången av det mötet är inte svårt att lista sig fram till. 
På samma sätt kommer troligen ett anfall mot svensk mark inledas. Via en massiv övning eftersom "det har de ju gjort flera gånger nu, vi bryr oss inte om dem". 
En ny förmåga som övats av luftlandsättnings och transportflygplanet Il-76 är bombning (!) och landningar bakom fiendes linjer. Anledningen till detta kan vara för att antingen släppa IR fyrar som ska leda in fallskärmsjägare, förbekämpning av fasta positioner och därefter luftlandsättning eller övertagande av redan befintliga landningsbanor. Eller allt i en kombination.
 
En Il-76 lastas med bomb
 
Fördelen med att skapa en normalbild gentemot ett tilltänkt mål är att efter ett tag börjar ansvariga släppa på garden. 
Det händer ju ändå hela tiden.
Det är när detta "mindset" infinner sig som det börjar bli riktigt farligt. Eftersom anfallaren här uppnått det han vill för att genomföra en invasion med överraskningsmoment trots att det läckt ut att de mobiliserat alla sina styrkor. Än så länge har inte Sverige så mycket som höjt sin beredskap, vilket betyder att om något skulle hända skulle vi stå med byxorna nere vid fotknölarna. 
För de som ska försvara oss kan det bli väldigt problematiskt beroende på vilken typ av sabotageoperationer som satts i verket. De med kassunnycklar och koder kanske inte ens dyker upp på jobbet. Eller så sprängs kassungatan i luften. Problemet med att vi inte har ett kuppförsvar längre innefattar även att känslig personal inte längre får ha sina vapen hemma. Med vissa undantag. 
 
SKAPANDE AV NORMALBILD OCH SABOTAGETESTER
Vi har flera gånger bara i år fått omfattande strömavbrott, mycket kan tillstyrkas snö och vind. Men inte allt. Som exempel slogs Fellingbomasten ut på Gotland och hela Sveriges Radios nät var utslaget i ca 15 minuter på grund av ett strömbortfall. Det resulterade inte i mer än några få meningar på Sveriges Radios hemsida. Just ett sådant mål är exakt vad Spetznas förband skulle inrikta sig på. 
Vidare slogs stadsnätet på Hammarön i Värmland ut av en kråka (?) som hamnat på en transformatorstation. Det låter väldigt märkligt att en kråka skulle kunna göra det, och att det i så fall inte händer varje dag. 
I Hammarö fanns förr Försvarets sjukvårdscentrum och skulle förse hela försvaret med hälso- och sjukvårdsförband. Det omlokaliserades dock 2004, men ryssarna har förr inte trott på att någon kan vara så korkat att de lägger ned allt som är kärnan i ett försvar. Hur som helst har Hammarö tidigare varit ett mål. Planerna kan mycket väl finnas kvar utifall att. 
 
Fellingbomasten. Mycket viktig för Gotlands kommunikation och därmed civilförsvar. 
Förra veckan inträffade en rad "mystiska kraftiga smällar" i närheten av FRAs anläggning på Ekerö. Polisen berättade för media att det troligen var fyrverkeri. Oavsett kan tanken vara att det smäller i området då och då, så att när det väl smäller på riktigt bryr sig inte polisen om anmälaren med argumentet "han ringer så ofta om smällar". 
Flera myndighets instanser däribland polisstationer och regeringen har tagit emot "pulverbrev" som innehållt allt från mjöl till diskmedel. Är det en organiserad operation som föranlett brevutskicken kan det vara för att skapa en normalbild på postmottagningen på respektive mottagare. Precis som med alla andra normalbilder "händer det hela tiden, kasta den i soporna bara". Är det då ett biologiskt ämne kan smitta snabbt spridas och slå ut instansen som det har skickats till. 
Det viktiga är att aldrig släppa på beredskapen. 
 
SUBVERSION OCH PROPAGANDA
På Twitter har TV4s före detta lokala kontorskonton i bland annat Uppsala och Norrköping blivit "övertagna" efter att ha avregistrerats. Där det sedan börjat twittrats på ryska. Med tusentals följare som retweetat och spridit informationen har Ryssland här fått igång en otrolig propaganda apparat med ett av Sveriges största TV kanalers namn. Detta är givetvis mycket allvarligt och visar att man inte alltid kan lita på vad som skrivs av tillsynes svenska aktörer. Är våra media spridare ett mål finns stor anledning att tänka sig att våra mer vänsterinriktade tidningar har ryska agenter som skribenter. Ett exempel på det är Åsa Lindeborg på Aftonbladet (som fått öknamnet Aftonpravdan) skrivit ett extremt ryssvänligt inlägg om Röda Armén. Hon fick direkt mothugg av flera stora aktörer inom både media och privata bloggsfären. 
Som jag skrev om i mitt förra inlägg har Lettland fått en utbrytar republik, som sprids på Facebook. Idag har samtliga Balt länder fått egna republiker som vill tillhöra Ryssland. Precis på samma sätt som konflikten i Ukraina startade. Visst kan det vara "busstreck" men det förefaller sig otroligt då alla vill tillhöra Ryssland. Det hade varit annat om de tänkt sig vara självständiga, såsom skämtet "Republiken Norrland". 
Tittar man på de tre "republikerna" som förklarat sig villiga till utbrytning ser man att alla bildar en korridor till enklaven i Kaliningrad. 
Detta kan vara bra att hålla ett öga på, om det eskalerar är en invasion av Sverige troligast nära förestående. Frågan är om vi hinner se det komma. 
 
VITRYSSLAND
På bilder från Ukraina-Ryssland kriget kan man nu se vitryska VDV soldater som slåss ihop med de ryska styrkorna. Detta bekräftar vad jag sagt hela tiden. Vitryssland är en lydstat till Ryssland och kommer aldrig sätta in trupp mot Ryssland. När Vitrysslands president säger att han kommer mota bort alla, även Ryssland är det egentligen en väl regisserad propaganda apparat för att Ryssland tillsynes ska stå själva. På så sätt ökar Rysslands handelsfrihet. De enda som vinner på att inte säga att det är krig och att de verkar stå själva är just ryssarna själva. 
 
 Vitrysk VDV soldat i Ukraina taget 2014. Mer och mer bildbevis av vitryska soldater läcker fram på twitter och Vkontakte (ryska facebook).
 
Förr hade vitryssarna en VDV division som var avsatta till just operationer i Östersjön. Att tro att det fortfarande är så är inte helt orimligt. 
Det ger mer trovärdighet till att utbrytar republikerna i de Baltiska staterna kommer eskalera, eftersom de då står med ryggen mot en allierad. Precis som Donbass och Luhansk republikerna (som fortfarande är Ukraina oavsett vad någon annan säger, precis som Krim).
 
Jag rekommenderar er att skaffa ett konto på twitter eller läsa oberoende och undersökande journalister som http://conflictreport.info/ för att inte missa att det är ett krig, eftersom om man bara läser och hör vad svenska medier säger kan man tro att det inte är så allvarligt för oss och att vi mer bör oroa oss för vad som händer i mellanöstern. Jag är av den åsikten att händelser som kan påverka vår nationella suveränitet är att prioritera framför något annat. Görs inte detta kan rysk propaganda påverka fritt. Sverige lade ner Styrelsen för PsykologisktFörsvar (SPF) 2008 och ersatte den med MSB som endast sysslar med krishantering och visst civilförsvar. Men inte psykologiskt försvar. Sveriges enda försvar mot det är vi bloggare. 
 
 

KOMMENTARER:

  • Sur Jämte säger:
    2015-02-06 | 13:00:28

    Republiken JÄMTLAND. Tack ;)

Kommentera inlägget här: