ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Vad föregår ett kuppanfall?

Kategori: Beredskap, Försvar, Ryssland

Som jag ser det finns det egentligen två möjliga scenarion. Det ena, och som jag kommer fokusera på, är att ett kuppanfall inleds med flera större sabotage operationer mot vår infrastruktur och nyckelpersoner. Det andra är att en invasionsflotta bara "tutar" över Östersjön och landstiger på Gotland. 
Anledningen till att jag inte tror lika mycket på det scenariot är att det KAN innebära mer risker. I krig är det onödigt med risker om man kan hindra det.

Det första som enligt mig kommer hända är strömbortfall i större delar av Sverige. Genom attacker mot stamnätet, transformatorstationer eller ställverk kan strömmen stängas ner till väldigt stora områden med en ganska liten vapeninsats. Förmodligen kommer detta genomföras av Spetznas soldater som redan befinner sig i landet. Ordern går troligast ut via stationer som The Buzzer, mobiltelefoner eller brevledes. Men då mobiltelefoner och brev kan fallera är radiostationer troligare eftersom de står i moderlandet utan risk för upptäckt. Allt du behöver för att lyssna på dem är en vanlig radio. 
När strömmen försvinner kommer stora delar av befolkningen tappa all kontakt med resten av samhället efter bara några timmar. Mobilmasternas batteribackup dör efter 3-6 timmar, därefter kan du varken ringa eller surfa för att hitta information. 
Eftersom avbrotten kommer vara så många och komplicerade är det rimligt att tro att strömmen kommer vara borta i veckor upp till månader.
Sverige har idag väldigt låg civilförsvarsförmåga och krisberedskap. Den är i princip uppbyggd på att grannkommunen hjälper till. Att hela samhället skulle kastas in i mörker tror jag inte är kalkylerat för. 

Bilden ovan visar alla de delar som är känsliga för våran strömförsörjning. 
Samhället idag är extremt elberoende, därför är det viktigt att du tar ett eget ansvar vad gäller din egna beredskap. Du kan inte räkna med att få hjälp. Vissa delar av samhället drivs med reservkraft, men jag har inte en aning om hur länge de kommer drivas. Det måste finnas bränsle till reservkraften och den kan vara svår att få fram. 
Är strömmen borta längre än 7 dagar kan man räkna med att all reservkraft är borta pga bränslebrist. Då är jag ändå optimistisk. Jag tror personligen att vattnet kanske går i några timmar på reservkraft. 

När strömmen har försvunnit och varit borta i några timmar och kommunikationsmöjligheterna minskat kommer nästa del inledas. Lönnmord mot nyckelpersoner, så som piloter, hemvärnschefer med kasun nycklar. Broar kommer sprängas och bomber placeras ut vid platser som är viktiga för totalförsvaret.
I och med detta kommer troligen upplopp startas, bränder bryta ut och butiker plundras. Hur illa det är beror på vart i landet man är, i de så kallade no-go zonerna kommer det bli farligt fort. På landsbygden kanske det inte alls startar. Vad man bör minnas är att även den snällaste människan kan ta till våld om han är desperat och vill försörja sin familj. 

I samband med detta sker själva invasionen. Som jag skrivit tidigare tror jag att man även säkrar brohuvuden in i Sverige, för att på detta sätt mota bort NATO som annars kan få använda Svenska flygfält och hamnar för att möta Ryssland. Annledningen till att man tar Gotland är för att säkra hav och luftrum kring Baltikum.
Med tanke på de stora störningar som drabbat delar av Sverige under 2014 och de övningar som den ryska krigsmakten i Kaliningrad håller i pekar allt mot att Sverige kommer tas innan en konflikt i Baltikum äger rum. 

I veckan började en grupp på sociala medier gå ut med att dela Lettland i två delar. Länet Lattgallien skulle bryta sig loss och bli en rysk enklav. Precis på samma sätt som i Donbass och Luhansk. Om det utvecklar sig på ett liknande sätt måste Gotland säkras. Risken för Sverige är idag väldigt hög, jag vet inte om vi kommer hinna genomföra alla förändringar som krävs för att skydda vårt territorium och befolkning. Därför hänger mycket på befolkningen själva. Förbered er. Jag rekommenderar att lyssna på Andreas Karlsson (@Urvaken) när han beskriver nyttan att ha en egen beredskap. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/499992?programid=4765
 
Den delstat som riskerar att bryta sig loss på samma sätt som Krim, Donbass och Luhansk.

KOMMENTARER:

 • Lord Braska säger:
  2015-02-01 | 11:14:38

  Jaha, Gotland denna underbara ö med raukar och saffranspannkaka är enligt dig och andra försvars bloggare redan förlorad. Den stora frågan, hur går vi vidare? Hur ser motoffensiven ut?Hur landstiger vi på Gotland och tar tillbaka det som nu är rättmittigen( ?? ) vårt?

 • Ulf säger:
  2015-02-28 | 13:29:53

  För att ta tillbaks Gotland krävs att vi mobiliserar ALLA utanförskapsområden såsom Husby, Fittja, Angered och Rosengård.
  Då dessa existenser boendes där inte vill ha sina socialbidrag samt alla andra förmåner beskurna eller hemska tanke helt borttagna infinner sig jihad känslan. Då de redan övat försvar av detta rike genom bilbränder mord, våldtäkter o dylikt kommer en ansamling ske av vår fritidsbåtsflotta bestående av gamla Albin 25, Nimbus 26 samt en och annan askeladden och överfart till Gotland ske under vilda tungoskrik samt högläsning ur koranan.
  Då de Ryska förbanden hör detta kan två saker inträffa: 1. Dom bombar skiten ur räddningsflottan eller 2. De Ryska styrkorna begår kollektivt självmord då de inser att om motstånd göres riskerar dom att drabbas av rasiststämpeln och svärtas ned i vår absurda slaskmedia vilket för de flesta vore ett öde värre än döden.

Kommentera inlägget här: