ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Krigsförberedelser mot Skandinavien?

Kategori: Beredskap, Flyg, Försvar, Ryssland

Även Norge tycks involveras i de ryska planerna vid en eventuell invasion. I nya uppgifter jag tagit del av, kan det tolkas så att Sverige kommer användas som en två stegs språngbräda för att besätta Norge. 
Norska myndigheter gjorde nya upptäckter att ryska civila sjökaptener skaffade sig lotsdispenser till synes "i onödan". Dock vid utfrågning visade det sig att kaptenerna hade fått i uppgift av den ryska staten att lära sig den norska kuststräckan utan och innan för att kunna lotsa in stora fartyg utan hjälp av de norska lotsarna. 
Vid uppdagandet gjorde Sjöfartsverket i Sverige samma undersökning, det visade sig att även här hade ett stort antal ryska sjökaptener lotsdispenser utan att använda sig av dem.
Det finns idag 76 lotsdispenser tillhörande kaptener från Ryssland i Sverigen, men endast 25 anlöp gjordes till de svenska hamnarna med flest lotsdispenser förra året. 
Samtidigt som antalet lotsdispenser från Ryssland har ökat har antalet anlöp minskat för varje år.
 
Det finns egentligen bara en förklaring. Vi vet redan att Ryssland bedriver storskaliga krigsförberedelser och förövningar i vårt land. Vad som inte sett har varit underhållsstödsförberedelser. Detta är precis vad vi nu hittat. I och med att civila sjökaptener rekryterats via ryska staten (läs GRU/FSB) har nu ryska stödfartyg tillgång till egna lotsar för att kunna ta sig in i svår åtkomliga hamnar där de kan lasta av materiell så som ammunition, mat, fordon och bränsle. 
I och med detta kan konstateras att det inte bara är Gotland som är ett mål i Sverige.
 
I två stegs brädan ser jag att Gotland besätts först för att på så sätt gruppera ut luftvärn och kustförsvar i form av sjömålsrobotar. Den arktiska brigaden vid finska gränsen lär sätta press på Finland genom att mobilisera strax vid den finska gränsen. Nästa steg blir att rulla igenom Sverige för att ta Oslo samtidigt som landstigningsoperationer tar nord Norge. Detta scenario för att stänga ute NATO helt från västra Europa. Om det ej varit målet hade lotsar varit överflödiga i Norge.

Att utbilda lotsar för att det kan vara bra att ha, är inget man gör, det kostar både tid och pengar. Risken för upptäckt som nu är fallet skall vara lägre än vad man kan vinna på det. Finland kan komma att tvingas till vasall stat, annars lär Finland tas från tre håll. Ryssland har redan föreslagit för Finland att bilda en egen allians, därför är det ej otroligt att Finland efter inringning erbjuds detsamma igen, så som Sverige under 2VK.
 
Även om inget händer borde Sverige nu ha vaknat till och börjat bygga upp en försvarsplan, tyvärr har detta inte skett. Vi saknar fortfarande luftvärn, ubåtsjaktförmåga, flygplan, underhållsförband, övningspengar eller ens en vilja hos övningsplanerare att öva mot en kvalificerad motståndare med både artilleri och flygunderstöd. 
Ska vi dra lärdomar från Ukraina är det hur sårbart ett land i kaos är. För att Sverige skall ställas på sin yttersta rand behöver en angripare endast:
* 4 dagar
* 8 sabotagegrupper
Därigenom kan de stänga ner samhällsfunktioner som kommer slänga in större delen av samhället i kaos. Därefter är ett angrepp inte svårt.
Med den förmåga vi har idag till försvar behöver inte ens en kvalificerad anfallare initiera några sabotageoperationer. Dock bör en anfallare göra detta för att slå ut kommunikation och ta bort alla former av handlingskraft. 
 
Rysk KA-52 attackhelikopter. Detta är en av de förmågor soldaterna på Gotland skulle kunna få möta, utan luftvärn.
 
Tänker man på vilka förmågor Ryssland besitter idag och hur de övar förstår man snabbt att vi idag måste förstärka vår förmåga till avancerat krig. Handburna luftvärnssystem, överlag mer luftvärn. Som MÅSTE finnas över hela Sverige. Vi kan inte förlita oss på våra gamla (HAWK) robotsystem 97 som i år fyller 52 år. Vidare måste givetvis våra kuster försvaras.
Nu har ett förslag lagts av försvarsministern om stationering av 140 pansarskytte soldater på Gotland ihop med 14 stridsvagnar utan fast besättning. Som jämförelse kan ställas att ETT ryskt Ropucha-klass landstigningsfartyg kan ta 10 stridsvagnar PLUS 200 man. 
Det behövs alltså kapacitet att slå en motståndare om 100-tals pansarfordon och 1000-tals soldater som har tillgång till artilleri och flygunderstöd.
 
Ett av de amerikanska HAWK batterierna under Kubakrisen 1962.
 
Ett av de största problemen för en anfallande fiende skulle kunna vara vår skärgård. Med många öar som kan innehålla motståndsnästen och grupperingar krävs det någon form av mindre attackfartyg som kan ta infanteri. Vi löste detta med Stridsbåt 90. I Östersjön är det bara Sverige och Finland som har den typen av kust som gör det vitalt med mindre attackbåtar. 
Ryssland saknade dessa typer av båtar alldeles fram till nu. Det är givetvis väldigt oroande att de har utvecklat en båt som är avsedd för just vår kust, för att kunna rensa skärgårdsöarna. Det som Ryssland har som inte våra egna båtar har, är understöd från vapenplattformar i form av robotkryssare och attackhelikoptrar.
  
Här en video på den ryska kopian av Stridsbåt 90. Komplett med ett M90 liknande kamouflage operatörer som övar landstigning. Notera omgivningen, det skulle lika gärna kunna vara Stockholms skärgård.

KOMMENTARER:

 • Mackan säger:
  2015-03-14 | 04:07:43

  Tjena.. skulle du kunna tänka dig översätta denna sidan till engelska lite snabbt ? eller får jag 'sno' sidan själv och göra det med min egna förmåga ? jag skulle vilja lägga ut den på seen för den är ganska bra faktiskt..

 • Matte säger:
  2015-03-14 | 10:23:44

  Det som händer i Ryssland idag, är en repris på vad som hände i Europa på 30-talet. Då var det Tyskland som förde övriga världen bakom ljuset. Idag är det Ryssland.
  Och på samma sätt som då, så blundar omvärlden för vad som händer. En dag står man där med byxorna nere när Ryssen står med stora piskan dansande över baken.
  Då är det för sent. Och som vanligt så står vi där efterkloka och säger aldrig mer. Skulle detta inträffa så blir vi nog rövknullade för sista gången.
  Frågan är inte vad man skall göra med ryssen, utan vad man skall göra för att folk skall vakna, se och förstå vart vi är på väg!
  Det är först då man kan bestämma hur vi skall tämja Björnen...

 • Lelle säger:
  2015-03-18 | 08:23:46

  Thomas Magnusson, om du nu heter det och inte något annat mindre svenskt och sitter och skriver dina kommentarer i St. Peterburg.
  För min del är jag tacksam att västvärlden är mer på sin vakt mot Ryssland idag, än var man var både 1939 och 1944/45 när de underliggande avsikterna med det då Sovjetiska agerandet under kriget stod klart. Ribbentrop-Molotov pakten borde gett alla önskvärda signaler, men icke.
  Den allvarligaste fördumningen då, stod USA:s president Roosevelt för, då han envist höll fast vid att Stalin inte hade några dolda avsikter, utan bara ville kväsa Hitler. En annan uppfattning i detta hade hans allierade Churchill och hans egen General Patton (som ur rysk propagandasynpunkt lyckligtvis omkom i en "bilolycka" strax efter kriget) Idag är det nog däremot skrämmande stora delar av Rysslands egen befolkning och deras av gammal vana forna ideologiskt vänligt sinnade hejdukar i till exempel vårt eget land som visar prov på allvarlig fördumning. Parallellerna till vad som hände i Tyskland under 30-talet är större än vad folk i gemen vill se. Inte minst på det ideologiska och geopolitiska planet. Där är vi överens om att det handlar om en generell okunskap. Inte enbart om Tyskland under 30-talet, utan framförallt om det kommunistiska Sovjet, som idag är ett Ryssland där en ledning med extremt starka nationalsocialistiska influenser precis som i 30-talets Tyskland spelar på revanschismens kraft hos en lättledd allmänhet. Idag åtnjuter Vladimin Putins välde intressant nog ideologiskt stöd både från vänsterorienterade och extremhögern i västvärlden.

 • Cykelpump säger:
  2015-03-18 | 15:37:56

  Intressant text och jag är inte optimistisk gällande den rådande utvecklingen. Skulle gärna se en trippling av försvarsbudgeten under de närmsta 10 åren så att vi kan bygga upp kapaciteten till lite mer användbara nivåer.

  Skulle vara trevligt med lite källor angående lotsarna? Hittar inget när jag söker på det.

  Svar: Det finns en artikel som berör ämnet på följande http://fiskeribladetfiskaren.no/nyheter/?artikkel=40116
  Vad gäller i Sverige har jag källor som jag inte kan släppa. Mvh Zynisk
  Zynisk

 • Olivia Nilsson säger:
  2015-03-18 | 21:26:10
  Bloggadress: http://olini.blogg.se/

  Fin blogg du har!

  Svar: Tack!Mvh
  Zynisk
  Zynisk

 • tommy säger:
  2015-03-19 | 01:03:30
  Bloggadress: http://investerasmart.blogg.se

  säger bara BRIC hejdå skandinavium

 • TOBBE säger:
  2015-04-07 | 12:07:13

  Mycket återfinns att läsa i hur WWII startade. Vet vi det? Ja men vet vi tillräckligt för att bedöma risken med de ryska hoten? WWII:

  1 En myt byggdes upp om en stark ledare - Hitler och ett herrefolk. Herrefolk ja. Putin nej ingen ny Hitler.

  2 Ledarens psyke. Nej Putin har dock vissa drag av tidigare ledare (Stalin bipolär). Om Putin anses galen -då får vi verkligen se upp. Bara en sådan sak kan påverka vår försvarspolitik. Ett bra exempel är hur Sadam Hussien störtades. Sveriges försvar behöver inte bygga på detta.

  3 Propaganda bl a En orättvis fred WWI. 90-talets EU ja, kan tyckas. (Idag köps stora mängder PR-tjänster av ryssar).

  3 Ingångna nationella avtal bryts. Ja tveklöst av Putin och ryssar i allmänhet. (Finns väl inte ett avtal som inte brutets).

  4 Terror för skydd av ledaren och bli kvitt oppositionella. Nej Gestapo och SD/SA var värre. Gulag avskaffat.

  5 Stöd hos finanskretsar. Ja man har själva lagt sig till med kapitalet.

  6 Pogrom. Judarna jämställdes med "bad boys". Nej inte längre.

  7 Lebensraum. Ja Krim.

  8 Soldateden. Vi lever i en upplyst tid - tyvärr gäller det inte hela världen. En bondpojke från landet kan man säkert tuta i det mesta. Men med dagens moderna krigföring - hur motivera den "intellektuella" soldaten att lyda blint?

  WWII är således fortfarande ett skolexempel på hur få igång ett sådant krig.

  Vad är gränssättande för enheter med "manipulerade" soldater typ IS? Bör kunna bombas ut.

  Skulle tro att Krimkriget hade alla beståndsdelar för att lyckas med dock med mindre enheter. Bevakning.

  Skall vi planera för storkrig? Tveksamt. Vi bör först fastställa mängden av förband som just vi måste direkt försvara oss mot vid typ terrorattacker. Visst skall det vara dyrt för en angripare - att attackera Sverige därför är det bra med allianser.Kommentera inlägget här: