ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

2 timmar från samhällskollaps

Kategori: Beredskap, Förberedelser

I och med helgens storm känns det som vissa punkter är väldigt viktiga att belysa. Framförallt vad som skedde i Spånga-Tensta. 
Under 2 timmar mellan ca 2000-2200 var 12260 hushåll utan ström i Stockholms förorten Tensta. Under dessa två timmar gick polisorganisationen på knä tack vare ett stort antal bråk, inbrott och attacker med kraftiga laserpekare. 
Inbrotten riktade sig mot apotek och livsmedels butiker. Vi ser alltså plundring efter 2 timmar. Den kraftiga laser som poliser belystes med är av den gröna varianten som bara efter ett kort ögonblicks exponering mot hornhinnan kan ge bestående skador.
 
Kravallpoliser i Aten blir belysta med grön laser.
 
Detta betyder att efter 2 timmar utan ström närmar vi oss en samhällskollaps i vissa orter, som vid längre avbrott kan sprida sig till närliggande kommuner och orter. 
Tidigare har man kunnat läsa på MSB hemsida att de räknar med 3-4 dygn innan liknande händer. Vilket nu i praktiken visat sig vara fel. 
Efter 3 dygn kommer vi ha en ohållbar situation där personal ur räddnings/säkerhetstjänst kanske inte ens går till jobbet, medan de som gör det är alldeles för få för att fungera normalt utan dessa kommer krävas för bevakning och ordningshållning kring viktiga samhällsfunktioner. 
Rent praktiskt betyder detta att det är av yttersta vikt för din och din familjs säkerhet att ni klarar er MINST de 72h som MSB förespråkar, utan att behöva lämna erat hem. Framförallt om ni bor i eller kring ett av dessa områden. 
Nu har vi ett samhällsklimat i Sverige där vi har två hotande faktorer:
 
1. Växande utanförskapsområden där fler och fler människor utan någon egentlig framtid fylls på där de riskerar att dels radikaliseras, dels ta till brott för att säkra sin egen tillvaro ihop med övriga i samma situation.

2. Ryssland som med sin krigsretorik pushar Europa allt närmare ett krig, där norra Europa lätt säkras genom att man besätter hela eller delar av Sverige.
 
Här frågar väldigt ofta folk "Varför skulle Ryssland vilja ta Sverige, vi har inget de vill ha"
Sammanfattar varför här.

* Möjlighet att stänga luftrummet över norra Europa med S-400. Detta betyder att inget NATO flyg kan verka över Östersjön, Norge, Baltikum eller Danmark.
* Möjlighet att stänga Östersjön för båtburen trafik. Betyder att hjälp ej kan nå Baltikum via kusten och att Finland blir helt isolerat.
* Stora naturtillgångar, framförallt vad gäller högkvalitativt uran. Som vi själva skulle använda vid tillverkning av egna kärnvapen.
* Minimala resurser för själva erövringen. Då vi inte har ett försvar dimensionerat för invasionsförsvar med stora förmågeglapp kan Sverige erövras utan större blodsspillan. Även vid förbekämpning av infrastruktur kan man få Sverige att snabbt bli kaotiskt då vi i dagsläget saknar ett civilförsvar. 

Cirka räckvidd (400km) för 4 stycken S-400 system utplacerade i Sverige och ett söder om S:t Petersburg. Observera att hela Baltikum är täckt, större delar av Norge och att Finland kommer ha svårt att få till resurser.
 
Om Sverige skulle drabbas av omfattande social oro, med ett samhälle som är på bristningsgränsen finns stor risk att Ryssland utnyttjar detta, om de ser ett krig med NATO som nära förestående. Vilket de verkar göra i och med nedskjutningen av en Su-24 utfört av Turkiska flygvapnet.

Ett lager för 72h tar egentligen ingen plats, beroende på hur många personer ni är. Du får plats med det mesta i en enkel flyttlåda vad gäller mat. Bor du på landet är det lättare att få tag på vatten om du inte preppar detta, men betänk att allt vatten ute inte är tjänligt. Ligger det större gårdar i närheten kan vattnet vara förorenat. Det bästa du kan göra är att ha vatten förvarat i dunkar. Ställ dem svalt och mörkt så håller de i 6 månader. 
Tänk på att det skall räcka till matlagning och dryck. Runt 3-4 liter per person och dag, när det gäller vatten är det bättre att ha för mycket än för lite. 
Vi klarar oss 3 veckor utan mat, men bara 3 dygn utan vatten.
Maten finns många olika sätt att lösa, från konserver från ICA, till frystorkade måltider och självhushållning. Det senare är betydligt mer avancerat och kräver en helt annan livsstil. Exempelvis att du har lite mark att odla på och lite boskap. Vilket inte är realistiskt för många.
Absoluta minimum krav vad gäller mat är 500kcal. Men detta försätter kroppen i ett svältstadium vilket du inte kommer att klara hur länge som helst. 
Vad du bör sikta på är 1500-2000kcal per dag/person. Det kan även vara kul att ha lite olika måltider, för att variera kosten och minska tristessen. 
Övrigt som choklad, kaffe, thé och konserverad frukt ger moralboost vilket kan vara väldigt viktigt för att få upp humöret lite efter något dygn. 
Många saker finns redan hemma, men tänk på att det räknas inte om du inte alltid har extra resurser. Sker krisen när din 5kg säck med pasta är nere på sista kilot. Då har du inte den varan.
därför är det bästa att ha preppen för sig, undan övrig mat och hålla koll på när det skall bytas ut och då ta in det i skafferiet. Men inte innan nytt är införskaffat.
Här ett exempel på hur en prepp kan se ut. Utrustning kan även användas i friluftsliv om du har ett sådant intresse. Allt dokumenteras för att inget skall missas och varje år genomförs en inventering.

I övrigt är det ytterst viktigt att du faktiskt kan laga mat i ett stormkök, att du vet hur du klarar dig i skogen i något dygn, att du kan laga ett hål i dina kläder, vet hur du kan göra upp eld utan tändstickor osv. Praktisk kunskap skall aldrig ersättas av teoretisk. Vissa saker skall du ha gjort innan det "är på riktigt".

KOMMENTARER:

 • Erik Eriksson säger:
  2015-11-30 | 16:28:29

  Hursomhelst.... Det är Ryssland som genererar flyktingsströmmar i SYFTE att skapa oroshärdar för att destabilisera anfallsmålen inifrån. Ryssland har med största sannolikhet provokatörer på plats i våra berömda NoGo-zoner. Med andra ord kan det vara en utomordentligt bra varningsklocka när det brinner i dessa områden.

 • Otto Gustafsson säger:
  2015-12-02 | 18:18:19
  Bloggadress: http://ottog.blogg.se

  Hej! Ville bara önska dig en härlig vecka!
  Gud vad fin blogg du har! kram.

 • namme.blogg.se säger:
  2015-12-02 | 22:08:35
  Bloggadress: http://namme.blogg.se/

  Håller med dig.

 • Martin säger:
  2017-03-24 | 08:09:09

  Jag har räknat ut att mellan 2020 och 2025 så måste jag leva på enbart frystorkad mat pga bäst före datum.

  Hur är det för er andra?

Kommentera inlägget här: