ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Alla vägar leder till krig.

Kategori: Beredskap, Ukraina

I Ukraina har kriget återigen blossat upp. Detta inleddes samma dag som dåden i Paris, vilket betyder att Ryssland återigen har utnyttjat ett terrordåd i Europa för att eskalera i just Ukraina. 
Denna gång ger Ryssland skenet av att genom solidaritet med Europa anfalla IS. Men detta är naturligtvis inte riktigt sant. 
Endast ett fåtal räder har gått mot de IS kontrollerade områden som finns. Istället har fortsatt många sortier hamnat på rebeller som FSA. Läser man ryska nyheter tillskrivs det ofta att bombräderna har träffat terroristerna, viktigt att notera är att Ryssland även ser de rebeller som verkar för demokrati i Syrien som terrorister då de ligger i krig med Assad regimen. Assad är för övrigt skyldig till ungefär lika mycket civila dödsoffer som IS. 
Ryssland erbjöd väst att bilda en koalition mot IS, om väst upphörde med allt stöd till rebellerna och ser Assad som legitimt styre. Detta kan förstås inte väst acceptera av det enkla faktum som jag beskrev. Det är som att välja mellan pest eller kolera.

Rysk TU-95 BEAR släpper en kryssningsrobot över Syrien. Notera att det ser ut som roboten är "blurrad".
 
 
I Ukraina verkar nu de ryska trupperna inleda en offensiv. På de twitterkonton som är kopplade till Donbas kan man utläsa stora truppformationer, drivmedelsbrist för civilbefolkning och ett stort antal höga ryska officerare som nu finns på plats. De ryska arméläger som agerat som trupp uppsamlingsplats är tömda och av de ögonvittnen som finns i östra Ukraina finns nu dessa enheter på plats nära kontaktgränsen. Vidare blir Ukrainska byar och fortifikationer dagligen beskjutna av allt från eldhandvapen till raketartilleri.
Den civila oro och den sönderfallning som sker av Europa just nu är bara till gagn för Ryssland vid händelse av krig.
I och med den svenska flatheten vad gäller att erbjuda Frankrike stöd i enlighet med Lissabonfördraget har vi satt oss själva i en mycket dålig sits. Om Sverige bara erbjuder utbildning med 35 soldater, kan vi verkligen förvänta oss en större militär insats från andra medlemsländer för att säkra Sveriges gränser? Förmodligen inte. Skulle det ske, som exempelvis våra grannländer har varnat för, bli innbördes konflikter i Sverige. Då kan vi räkna med att Ryssland skulle ta tillfället i akt och besätta i alla fall Gotland.

På väldigt kort tid har Ryssland övat samtliga strategiska vapenplattformar. De har skjutit nattskott med ISKANDER, avfyrat en TOPOL och varjedag nyttjas det strategiska bombflyget och de sjögående plattformarna som finns tillgängliga. Detta är givetvis mycket oroande att de stridskrafter som kan verka mot oss, och finns i vårt närområde nu får stridserfarenhet. 
Många experter har redan påkallat att risken för krig är överhängande. Den blir nu mer och mer påtaglig för varje dag som går. 
Till detta kommer risken för interna konflikter innom EU. Både mellan medlemsstater och mellan grupper innom länderna.
Förra veckan gick EU ordförande ut med att risken för krig mellan länder i Europa är överhängande. Ryssland är ytterst skickliga i den strategi de tycks valt att gå.
 
Militär utrustning hittas varje dag på "fel" sida konfliktzonen i Ukraina. Tillhörande ryska infiltratörer. Denna bild är tagen av den Ukrainska säkerhetstjänsten SBU.
 
Sammantaget tycks vi gå mot en tid av konflikter, konflikter som mycket troligt även kommer engagera Sverige. Jag vill därför ytterligare en gång trycka på vikten av en egen beredskap. Tänk på att mat tar slut i butiker och lager efter 3 dagar. Finns inte kontanter hemma kommer du inte kunna handla. Plundringar kommer förekomma. 
Detta måste du ha planer för. Sätt dig med familjen och kontrollera området, vilka riskzoner finns? Vart kan man hitta vatten? Hur mycket mat bedömmer vi att vi behöver ha lagrat? Hur ska vi hålla värmen innför vintern? Hur löser vi sjukdoms och skadeutfall? 
Anser du att det är dyrt, betänk då varför du betalar på en hemförsäkring eller dylikt. Att ha ett eget lager kan ses på samma sätt, bara det att det är garanterad utbetalning om något skulle ske.
Kommentera inlägget här: