ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Problem på hemmaplan, krig i Syrien och fortsatt krig i Ukraina.

Kategori: Förberedelser, Ryssland, Säkerhetspolitik

Vi går mot kallare tider, kanske inte just säkerhetsmässigt, där är det nästan så kallt det kan bli. Utan mot vinter. Vad detta medför för alla de flyktingar som kommer till Sverige dagligen (ca 1000 enligt migrationsverket) kan vi alla räkna ut. Bostäderna har blivit en akut, nästan obefintlig resurs. Det har gått så långt att kriminalvården upplåtit två anstalter i Malmö och Smälteryd för boenden. I ett nästa steg kan Kriminalvården även tänka sig att "utrymma" platser på andra anstalter. Vad detta innebär vet jag inte, men bloggaren Lars Wilderäng skrev en analys igår om detta (http://cornucopia.cornubot.se/2015/09/kriminalvarden-erbjuder-fangelser-till.html).

För de övriga människor som kanske inte får bostäder i tid, eller blir förpassade till tältläger kan desperationen snabbt ta sig väldigt otrevliga former. 
Rinkabyfältet ses just nu över som flyktingförläggning. Dock inte med tältbostäder, utan med modulhus(http://www.svd.se/skjutfalt-boende-at-10000-flyktingar). Av den typ som Mehemet Kaplan föreslog men skulle bli så ofantligt dyrt att den skrotades fort. 

Till detta tillkommer det lokala missnöjet, dock framförallt med EU-migranter. I veckorna har vi kunnat läsa om kommunalråd som varnar för att människor i deras byar vill ta till vapen för att driva ut EU-migranter, och kåkstäder som jämnats med marken av lokala.
Enligt polisen fanns hjulspår av ett tungt fordon på platsen för rivningen. Men inga i byn vill prata om det. Bara det är ett enormt varningstecken. Att känna sådan frustration att det är okej att köra över boenden med traktor är lagstiftningen och myndigheters fel.
 
Detta kan utveckla sig väldigt illa om människor börjar ta lagen i egna händer, det är en svår situation eftersom lagens verktyg inte tar i frågan.
   Desperation kan göra mycket med redan desperata människor. Är det kallt, blött och ont om mat kan det uppstå kravaller och plundringståg. Både inom lägren men även mot intilliggande bostäder. Det har skett för, dock inte i Sverige. Börjar detta ske ligger vi nog fruktansvärt nära en inre konflikt. Denna analys delas även av grannländers media. I somras skrev Jyllands-Posten tidning om just detta. Detta är ett problem som måste lösas av våra myndigheter innan det når dit. 
 
Vidare har vi en av källan till flyktingströmmarna. Kriget i Syrien, med IS på ena sidan, Assad-Ryssland-Kina på andra och de USA stödda rebellerna någonstans mitt i. Risken är stor att det blir en konflikt mellan de tre supermakterna som alla slåss med reguljära trupper på olika sidor. Det har redan skett bombningar av de USA stödda från det ryska flygvapnet.
   Ju mer människor som flyr, desto större är risken för konflikter sker inom Europa. Framförallt södra Europa. För oavsett hur synd det är om de som flyr, gryr motsättningarna inom länderna och mellan medlemsländerna kraftigare för varje dag. Det kan vara ett av Putins mål, deras propaganda apparat har haft stenkoll på de Europeiska motsättningarna.
Från och med idag har Kremlin beordrat 147.000 nya värnpliktiga enligt Kremlins presstjänst.
 
Vidare pågår fortfarande kriget i Ukraina, en betydlig nedtrappning visserligen. Men det är ändå stridigheter varje dag. Men istället för 100 rapporterade attacker överstiger det sällan 10 nu. 
  Igår berättade ukrainska anti terror operationen (ATO) om 2 anfall utmed fronten, men enligt vittnen var det förhållandevis livat igår. Framförallt nära Maryinka, där även mobilnätet (!) var utslaget.
En rysk radiostörningsplattform som upptäckts i östra Ukraina.
 
I morse kom nyheten ut från förre ÖB om fynd av föremål i samband med underrättelseoperationen i Stockholm skärgård förra hösten. Vad detta är för föremål kan man bara spekulera om, men en gissning är att det handlat om kommunikationsutrustning eller "fyrar". Boxar som placeras ut av agenter som via IR leder in sjögående fartyg i okända vatten. Detta har jag skrivit om tidigare, intressant är att det nu officiellt är erkänt om fynd på land. Detta visar även att vi har utländska agenter som opererar på svensk mark. Finns de i skärgården finns de även inne i landet. Runt objekt i skogen, runt myndigheter och platser av intresse. 
Ser ni något av intresse bör ni ringa in en rapport till det militärområde ni befinner er i. 
Rapporten bör bestå i 7S:
1. Stund - När det hände.
2. Ställe - Var det hände.
3. Symbol - Speciella kännetecken.
4. Slag - Vilken typ av observation har du sett.
5. Styrka - Hur många var de.
6. Sysselsättning - Vad gjorde de.
7. Sagesman - Vem har anmält in rapporten.
 
Kommentera inlägget här: