ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Angrepp mot civila mål?

Kategori: Cyberangrepp, Sabotage

”Händelseförloppet i typfallet är eskalerande, från mindre, dolda /dvs. med okänd angripare) och för Sverige svårtolkade attacker, till öppet angrepp från främmande makt. I ett första skede riktas dolda angrepp mot en rad samhällsfunktioner och ansträngningar görs för att dölja spåren och/eller rikta misstankar åt annat håll. Sabotagegrupper och cyberangrepp används inledningsvis för att lokalt orsaka avbrott i el-, tele- och IT-system. Angriparen iscensätter även olyckor i form av explosioner, haverier m.m. Geografiskt är målen utspridda över riket, även om storstadsområden är något mer utsatta. Avbrott i kommunalteknisk försörjning i form av vatten, avlopp och fjärrvärme drabbar enskilda kommuner.”
- Fredrik Lindgren, Studier om civilt försvar, 2014, FOI Memo 5089.

Ryska marininfaterister över landstigning på fientligt befäst strand.  

Börjar det kännas obehagligt i kroppen? Är det lite för bekant?
Du är i så fall inte ensam om att tycka det. Detta är vad vi befinner oss i just nu! I vad som beskrivs som slutfasen innan vapeninsats blir aktuell enligt rapporten:

”Angriparen övergår efter en tid till mer öppna attacker och ett hastigare förlopp. I det här skedet använder angriparen cyberangrepp, sabotagegrupper och fjärrstridsmedel (…) Obemannade system används för såväl underrättelseinhämtning som vapenbärare.”
- Fredrik Lindgren, Studier om civilt försvar, 2014, FOI Memo 5089.

Vi vet att obemannade farkoster har använts i Sverige en tid. Då för underrättelseinhämtning. Jag förutsätter att inga vapenbärare har använts än så länge utan att de explosioner som skett kan tillskrivas sabotagegrupper. Givetvis inte alla! Men vissa kan vi vara relativt säkra på. Masten som fälldes utanför Borås är exempelvis konstaterat sabotage.

Rapporten anger även att elförsörjning och telekommunikation kommer slås ut och lokalt slås ut helt. Min bedömning är att storstäder samt områden med samhällsviktiga anläggningar kommer drabbas av total ”black-out” medans samhällen utanför intressezonerna kommer drabbas delvis. Enligt rapporten riskerar samtliga el-, tele- och IT beroende system drabbas av avbrott. Detta innebär att det blir svårt, i vissa fall omöjligt att få ut kontanter, betala med kort, tanka, få information via internet/TV/radio, ringa och få tag på mat. Till följd av detta kommer social oro uppstå. På vissa platser snabbare än andra där våld kommer bli lösningen för många.

Lär dig att rena vatten och se till att du har ett vattenförråd hemma. Att ligga hemma i kraftiga diarréer på grund av dåligt vatten innebär döden på några dagar.
 
Vi ser idag ett allt ökande avbrott i lokal samhällsförsörjning. Ett axplock bara senaste veckan kommer här nedan. 

*Anlagd brand under kraftledning i Visby som slog ut delar av Visby strömförsörjning.


*Kraftstation i Norrland som drabbades av en explosion. Okänd anledning.


*Minst 7 kommuner med otjänligt vatten. Däribland flera med mycket viktiga militära installationer.


*Strömlöst på Öresundsbron som stoppar all tågtrafik.

Anledningen till att genomföra lokala avbrott i allt tätare följd är enligt min bedömning för att trötta ut system, personal och reservdelslager. När Tjörn/Stenungssund drabbades av bakterier i vattnet igår tog ICAs vatten produkter, så som Loka, slut på några timmar. Kvar fanns bara Loka Chokladboll, för vem vill dricka det ens i kris?

Tomma hyllor i ICA efter några timmar med otjänligt vatten.


MSB gick i onsdags ut med en artikel där befolkningen uppmanas att lagra mat för minst 72H. Anledningen till den relativt korta tiden är för att befolkningen inte är ”redo” att tänka på längre tid.
Men läser man artikeln är det lätt att dra slutsatsen att 2 månader kan vara en rimlig tid. Varför både Tyskland och Sverige (ev fler länder) börjat prata om vikten av en längre tids förråd för befolkningen kan vara vetskapen om ett överhängande hot. Vilket i så fall skulle vara helt i linje med FOIs rapport.

Slutledningen blir alltså: Ja, Sverige står under attack riktat mot civila mål.

KOMMENTARER:

 • Henke säger:
  2016-08-30 | 13:41:06
  Bloggadress: http://alvishagglunds.se

  Vill bara säga att jag verkligen gillar din blogg. Den är välskriven och framför allt får den mig att tänkta till! Bra jobbat :)

  Svar: Tack! Kul att höra. Då har jag lyckats med syftet. /Z
  Zynisk

 • Alf säger:
  2016-09-01 | 13:16:57

  Vill också säga att jag uppskattar bloggen. Själv är jag kristen sedan två och ett halvt år och jag vet att det finns en del profetior som sedan lång tid tillbaka förutsagt ett väpnat angrepp mot Sverige i stor skala.

  Gud välsigne dig.

  /Alf

  Svar: Tack så mycket! Hoppas det kan hjälpa dig och din familj i den personliga beredskapen./Z
  Zynisk

 • Anonym säger:
  2016-09-02 | 18:43:01

  http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/just-nu-borjar-markas-i-verksamheterna-4355674.aspx

 • Anonym säger:
  2016-09-06 | 06:59:12

  http://www.expressen.se/nyheter/sabotaget-sodertalje-sjukhus-skulle-slas-ut/

 • Anonym säger:
  2016-09-07 | 15:15:54

  http://www.svd.se/brand-vid-karolinska-institutet/om/sverige

 • Anonym säger:
  2016-09-12 | 22:36:06

  http://www.svd.se/danderyds-sjukhus-forsatt-i-stabslage

 • Anonym säger:
  2016-09-13 | 02:11:14

  http://www.expressen.se/gt/sjukhuset-i-stabslage-efter-mystisk-sjukdom/

 • Anonym säger:
  2016-09-13 | 02:14:05

  http://norran.se/nyheter/omfattande-stromavbrott-pa-nus-sattes-i-stabslage-636444

Kommentera inlägget här: