ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Oroande tider framför oss

Kategori: Säkerhetspolitik, omvärldsanalys

Risken att Turkiet vänder sig från väst än mer har plötsligt blivit betydligt högre, samtidigt är det omöjligt att veta vad som försiggår i Turkiet nu för tiden. Efter att den ryska ambassadören sköts till döds i en utställning igår av en turkisk polis (?) har en politisk snurra gått igång. Både hos Turkiet och i Ryssland. Skillnaden mellan västlig media och administration mot den ryska och turkiska är framförallt att väst ger kondoleanser medan den östra sidan pekar på vem som är ansvarig. Ryska medier har sagt att de enda som tjänar på mordet är ”Obama administrationen” och Turkiet säger att mördaren tillhör Gulenrörelsen. Värt att notera är att den 22 årig kille lyckats hålla sig undan de stora utrensningar som pågått i Turkiet efter kuppförsöket. Den turkiska administrationen har tidigare sagt att Gulenrörelsen stöttas av, take a wild guess…. Just det, av CIA. Med den ”fakta” som bakgrund ser det ut som Ryssland och Turkiet hittar en gemensam fiende i väst ytterligare än gång. 
Ryska statsmedian reagerade på förstärkningen av Gotland genom att kalla Gotland för en "...ö nära Ryssland"

Även om de pekar ut USA som antagonist ses fortfarande USA som synonymt med väst av många.
Många säkerhetspolitiska experter har jämfört mordet med skotten i Sarajevo som bekant anses som huvudorsaken till första världskrigets utbrott.  En sak vi kan vara säkra på är att omvärldsläget helt klart inte blev säkrare. 
Många har sedan tidigare misstänkt Turkiet för att spela ett dubbelspel. De åtnjuter en särskilt viktig position både för väst och för öst. Frågan är vilken sida de lierar sig främst med.

Samtidigt som världens ögon riktades mot Aleppo efter att Ryssland lade in sitt veto mot FN observatörer i staden, påbörjades en mycket kraftfull offensiv i Ukraina med ukrainska förlustsiffror som måste vara de största på länge. 26 döda, 30 skadade och okänt antal saknade soldater på den Ukrainska sidan. Källan för detta är den Ukrainska ambassadören i Österrike. Jag påminner om att fronten i Ukraina rent avståndsmässigt är närmare oss än vad till exempel Paris är. 
Siffrorna är från det senaste dygnet. Risken att kriget växlar upp och sprider sig får anses vara utökad. Sker detta ökar även risken för krig i norra Europa. Enligt en artikel i nationalinterest.org och i ett flertal andra stora sajters analyser pekas Östersjön ut som det område med allra högst risk för krigsutbrott mellan väst och öst.

Med den administration som tillträder Vita Huset i Januari behöver vi vara oroliga för att Östersjön och därmed Sverige ska bli krigsskådeplats. Den utpekade försvarsministern, Mad Dog  Mattis, är en NATO vän och har sagt att man lämnar inte sina allierade i sticket. Han är dock den enda som är pro-NATO och ser Ryssland som fiende i den utpekade administrationen (som jag har kunnat hitta). Utpekade utrikesministern, VD på Exxon oil är däremot personlig vän med Putin. En trolig analys enligt min bedömning är att Mad Dog har valts för sina militära meriter i och med det amerikanska försvarets uppbyggnad och försvar av egna gränser. Inte för att han är ”anti-Kremlin”. Det innebär i så fall precis det som Trump har sagt. Att man låter Putin agera och att USA drar sig tillbaka för att ta hand om problemen inrikes. Då vill man inte riskera ett krig med Ryssland, inte ens på bekostnad av Europas självständighet. 
Betänk risken att Trump gör som Sverige vid militärt bistånd. Skickar observatörer och ställer upp med någon transportenhet i förevändning att USA inte har råd med mer just nu. Det är en möjlighet vid ett storkrig med Trump som president. Då har de ”inte svikit” sina allierade rent teoretiskt även om de inte har skickat stridande styrkor som många länder har byggt hela sin försvarspolitik på.

Ukrainska soldater under ett fotomontage.
 

På förekommen anledning. 
Kort varför det är befängt att låta Ryssland hyra en djuphamn på strategiska platser i Sverige. Att underlätta för en potentiell fiende att förbereda en etablering på strategiska platser är ett självmord ur säkerhetssynpunkt. Vad som finns i containrar som ställs av vet vi inte, men vi vet att de kan innehålla följande:
Utrustning så som vapen och ammunition
Mobila ledningscentraler
Kryssningsrobotar
Sensorer

Vidare vet vi heller inte vilka som kommer iland med fartygen. De kan givetvis åka en färja, men på en färja är det betydligt svårare att föra med sig insatsutrustning. Att skapa en normalbild med ryska fraktfartyg i Slite eller Karlshamn hade varit MYCKET farligt. 
Det hade heller inte skapat nämnvärt med svenska jobb eftersom avtalet endast gällde upplagsplats och hamntillgång.

Kommunistpartiet i Karlshamn är inte lika glada över beslutet om att säga NJET till Nordstream2.