ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Kan vi vara nära ett krigsutbrott?

Kategori: Förberedelser, omvärldsanalys

Kan vi stå ett krigsutbrott nära?
Allt fler experter säger ja, allt från NATO generaler till presidenter och ministrar. Det är bara i Sverige som det tystas ned till förmån för ”mellomys” och felsyftade artiklar (tänker på ”Polis öppnade eld mot man” som visade sig vara en knivbeväpnad man som sköts i nödvärn).
Jag tänker här sammanfatta den MYCKET oroade utveckling som skett den senaste veckan. Så får ni själva avgöra vad ni tror.
Jag kommer fokusera på Europa, mellanöstern är inte riktigt lika intressant i vår intressesfär vad gäller krigshot. 

Den ryska krigsmateriel utställningen i september förra året. Notera skjutning under gång och markradar enheten.

Igår kunde vi läsa nyheter om en brand i ett teknikhus i Göteborg, som slagit ut hela SJ växelsystem. Det visade sig senare att även Marieholmsbron är satt ur operativt skick vad gäller öppningsfunktionen. Detta gör att inga båtar kan åka upp eller nedför Göta älv.
Konsekvenserna blir stora störningar på fartygs och järnvägstrafik till och från Göteborg.
Enligt de källor jag hört med rör det sig om sabotage. Endast komponenter som saknar reservdelar eller är svårreparerade är påverkade. Det är alltså inte en slump.
Till detta skall läggas Svenska motståndsrörelsens (SMR) plötsligt ökade aktiviteter och subversiva brev om NATO som skickats till riksdagsmän. SMR har även kopplingar till den ryska staten, precis som flera av de alternativa medier vi har i Sverige idag.
Vi kan alltså dra slutsatsen att Sverige nu är mål för utökade sabotage och påverkans operationer.
På bilder från Krim kunde man se milslånga konvojer med rysk militär materiel i riktning mot Ukraina.
På kvällen kunde man läsa på Estlands officiella NATO konto att minst 2500 fallskärmsjägarsoldater påbörjat en övning i Pskov.

Idag har man kunnat följa en kraftig ökning i radionätet, både för NATO och för de ryska styrkorna. 

På det amerikanska flygvapnets radionät kunde man höra ”Not a test, this is not a drill… attention all stations!” Följt av intensiv radiokommunikation. Det bedöms att ursprunget ligger i antingen södra Europa eller runt mellanöstern. Det ryska nätet var lika aktivt det och skickade ut en stor mängd ”flash” meddelanden runt 10:40. Även det ryska nätet för GRU, de som skickar order till agenter i Europa, har gått på högvarv under förmiddagen.

Västra militärdistriktet har denna vecka fått nya raketartillerisystem, 8 stycken URAGAN, till sina artilleriförband. Dessa påverkar inte oss i dagsläget då räckvidden ”endast” är 35km. Dock kan de påverka våra grannar, eller oss om de tas över med båt/flyg vid invasion.
De UAV system som finns i MDV skall nu uppgraderas med bland annat bildförstärkare och infraröda kamerasystem.

En rysk UAV av typ GRUSHA som finns i det västra MD. 

I MDV finns nu även det nya prickskyttegeväret ASVK som är ett prickskyttegevär i 12.7mm eller kaliber .50. I Sverige får denna kaliber endast användas för bekämpning av utrustning. Därför att det inte anses etiskt att beskjuta mjukmål med 12.7. Däremot går det bra i tung kulspruta som har samma kaliber.
Detta är något som övriga länder inte tillämpar. Dels för effektiviteten, dels för skrämselfaktorn. ”prickskytteskräck” får en helt annan innebörd när gruppchefen klyvs på mitten och du kanske inte ens hör skottet på grund av avståndet.

I mellanöstern hänger krigshotet mellan NATO landet Turkiet och Syrien allt längre ned. Det börjar egentligen med uttalande från Saudiarabien som berättar att landet tänker sätta in trupper i Syrien ihop med Turkiet för att avsätta Assad. Detta sattes i verket av Turkiet i helgen genom att artilleri beskjuta den kurdiska gerillan ihop med positioner för den Syriska armén.
Idag sköts ett sjukhus tillhörande Läkare utan gränser i brand av en rysk ballistisk robot. 14 dog och 8 läkare saknas. Emligt Läkare utan gränser officiella Twitter konto innebär detta att 40.000 invånare saknar kvalificerad sjukvård i detta område. Helt i linje med den ryska ambitionen att med hjälp av högt flyktingtryck, splittra Europas medlemsländer.
Det senare har man kunnat läsa i uttalanden från bland annat den finska försvarsministern. Då det uppdagats att ryska FSB transporterat flyktingar och illegalt släppt dem över gränsen till Finland. Finska underrättelser säger här att Ryssland har kapacitet att göra detta med upp till 1.000.000 människor.

Vad vi bör göra nu är att på det personliga planet analysera sin omvärld, vad händer i Sverige och varför.
Kallas reservister in i Ryssland tas dessa från deras civila liv och lämnar hål i det civila samhället. Detta innebär att man ämnar agera på något sätt, eller så är det bara repetitions utbildningar. 
Avslutar med lite raketartilleri. GRAD och URAGAN.

KOMMENTARER:

 • Johan säger:
  2016-02-15 | 16:09:54

  Marieholmbron verkar fungera i alla fall. Ett vänerfartyg passerade Göta älvbron vid 14:30

  Svar: Det är 6M frihöjd under bron. SjöfartsV pratade om att manuellt öppna bron.
  Zynisk

 • jan-olov säger:
  2016-02-16 | 08:26:27

  Bra sammanfattning.Är dina källor trovärdiga/validerade kring uppgift om sabotage?
  Om så ja då skulle säga att vi behöver höja beredskapen.

Kommentera inlägget här: