ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Kort analys om det amerikanska presidentvalets resultat.

Kategori: Säkerhetspolitik, omvärldsanalys

Som jag förutspådde för månader sedan vann Donald Trump presidentvalet i USA inatt. 276 mandat mot Clintons 218. Många i Sverige frågar sig ”varför och hur” detta gick till. Vi kan tacka den svenska median för att extremt subjektivt narraterat den amerikanska valdebatten. Har man endast läst svenska medier och eventuellt CNN (demokratiskt färgad nyhetsbyrå) är det förståeligt att man känner sig förvirrad. Har man istället brytt sig om att kontrollera undersökningar från båda sidor var valresultatet mycket mer troligt.

 

En väldigt ytligt analyserad anledning är ”förändring”, inte ”hat” som många har uttalat sig om i svensk media på morgonen. Det får anses ganska tydligt att det amerikanska folket vill ha just en förändring. I det här har Clinton och Trump stått som motpoler. Clinton har velat fortsätta i Obamas fotspår med ett öppet och globaliserat samhälle medan Trump velat stänga till USA för att fokusera på problemen på hemmaplanen. Det kan knappast vara särskilt märkligt att det amerikanska folket har lockats på grund av detta. Vi i Sverige kan förfasas hur mycket vi vill över att Trump har vunnit. Men vi gör det av flera anledningar: okunskap, kulturella skillnader och ideologi. Vad vi än anser måste vi respektera det amerikanska valresultatet.

Läser vi på Trumps hemsida om hans politik ser vi en stor vilja att bygga upp det nationella försvaret. Se nedan:

Med hjälp av kongressen avbryta nuvarande försvarsbudget och lämna in ett nytt förslag för återuppbyggnad.

Öka antalet aktiva soldater i US Army till 540.000 (ökning med ca 65.000).

Bygga 74 nya fartyg till US Navy.

Köpa in fler flygplan till US Airforce till totalt 1200.

Utöka USMC till 36 bataljoner.

 

Med flera av dessa satsningar ser Trump att det kommer bildas flera nya jobb. Trump kommer även att avsluta olika miljöfonder och ta de pengarna för att bygga upp den amerikanska infrastrukturen.

På Trumps hemsida står dock inget om utländskt militärt åtagande. Här kan vi bara gå på vad han sagt under sina tal. Nämligen en förminskning av amerikanskt utländskt deltagande och utdragande ur Europa eftersom han anser att Europa byggt sin säkerhetspolitik på amerikansk hjälp och sparat in på sina egna försvar. Trump vill inte offra amerikanskt liv utan att Europa betalar för detta. Det är dålig ”business”.

Trump har vissa poänger, men genomför han dem kommer NATO i princip bli obsolet och den Europeiska säkerheten kommer vara extremt hotad. Vi vet också att den ryska regeringen har varit inblandad i Trumps framgångar genom propaganda och cyberkrigskampanjer mot den demokratiska kandidaten. Putin och Trump har haft ett mycket oroande tonläge för europeisk säkerhetspolitik. Många länder, inklusive Sverige, har byggt sitt försvar på just exakt det Trump vänder sig ifrån. En amerikansk intervention mot en rysk aggression.

Står sig min analys kommer vi se ett ytterligare ökat ryskt hot. Vi kan nästan räkna med fler störningar på IT-strukturer och märkliga strömbortfall. Senaste veckorna tycks Ryssland ha förstärkt Östersjön avsevärt med både luftvärn, sjömålsrobotar, fartyg och fler soldater mot gränserna.

Ryssland har bildat nya underrättelse bataljoner i Östersjöområdet. 

Sverige är fortsatt en nyckel för att äga norra Europa och säkra nordhavsflottan i Murmansk.

Alltfler regeringar i Europa varnar för ett kommande storkrig med Ryssland. Storkrig är alltså ett riktigt krig mellan nationer, en territorial konflikt. Där Ryssland pekas ut som en invaderande part. Hittills har Ryssland skördat stora framgångar. De har fått den presidentkandidat de ville i USA, de har destabiliserat Europa med hjälp av flyktingströmmar och propaganda, de har förberett sina styrkor på krig med alla delar de behöver utan konsekvens och de har strids testat officerare och materiell i Ukraina. Även det utan större konsekvenser än sanktioner. Vilka knappast får anses ha fått den effekt de var tänkta. Ryssland har istället vänt sig österut vad gäller handel. Var det kanske det socialdemokraten sade när hon fällde de ökända orden ”Ryssland drar sig österut, Europa säkrare än på länge”? Hon missade i så fall att den ryska armén drar sig västerut…

Gammal klassiker jag ritade till. Röda pilar är möjliga anfallsriktingar. Orangea är viktiga punkter för upprättande av luftvärn och andra distans system. Frågetecknet är idag ett utropstecken. Vi vet att Ryssland har stora styrkor i området. Min gissning är att de ska lägga press på Finland. Inte slå dem genom anfall.  

KOMMENTARER:

 • Roger%20Klang säger:
  2016-11-09 | 15:05:23

  Ryssland hotade med att flytta fram sina S-400 med 400 km räckvidd eller möjligen utplacera S-500 med 600 km räckvidd mot Finlands gräns. Detta var naturligtvis inte riktat mot Finland, det var bara som de sade. Kallax säger jag bara! Kallax med sin långa landningsbana för tungt transportflyg.

  Nu idag står Finland och byter inlägg med Natos generalsekreterare på podiet, såg jag på Natos hemsida. Sneaky! Jag önskar dem lycka till!

 • Mats Johansson säger:
  2016-11-09 | 16:31:25

  Tror att den citerade kvinnan var moderat försvarsminister. Möjligen från Skaraborg : )

Kommentera inlägget här: