ZYNISK

En blogg om säkerhetspolitik och försvar i Sverige. Kontakt: zynisk.blogg@gmail.com

Varför krisberedskap?

Kategori: Beredskap, Krisberedskap, Prepping

God fortsättning på 2017! Det år som många omvärldsbevakare tror kan bli det stormigaste året sedan slutet av 1930-talet. De säkerhetspolitiska aspekterna som kommer påverka året är bland annat Trumps tillträde på presidentposten 20 januari, den allt mer ansträngda ryska ekonomin och den stora ryska övningen ZAPAD 17 (VÄST 17). 
Ryskt landstigningsföretag under ZAPAD 13.

Den svenska inhemska säkerheten är även den en viktig faktor under 2017. Vi måste minnas att Sverige redan är under anfall enligt hybridkrigföringen från Ryssland. Syftet är att destabilisera Sverige, försvaga regeringen och skapa ”hotpockets” med social oro. Ser vi på utvecklingen i Ukraina satte Ryssland in specialförband med huvuduppgift att organisera uppror i utsatta delar av östra Ukraina. Så kallade provokatörsgrupper. Sätts dessa in i Sveriges ”no-go” zoner kan vi vara säkra på att ett inbördeskrig, i alla fall i lokala områden, är ett faktum med allt som det innebär. Plundring, vägspärrar, mat och drivmedelsbrist, eldstrider osv. 

Ryska troligen skarpa kärnvapen under förflyttning under hösten.

Som jag tidigare skrivit i mina analyser är min bedömning att ett anfall mot Sverige kommer föregås av just sabotage mot infrastruktur och provokatörsgrupperingar som samordnar upplopp i de utsatta områden som finns i Sverige.

På grund av den politiska oviljan att sätta in kraftåtgärder mot de kriminella elementen samt den pågående hybridkrigföringen blir den inhemska säkerheten allt mer påfrestad. 
Jag vet att i alla fall jag och personer i min bekantskapskrets börjat bläddra förbi notiser om bilbränder, mord, sprängningar och skottlossningar utan att reflektera mycket över det. Just för att det har blivit så pass vanligt.


Med de bakomliggande fakta vill jag idag prata om krisberedskap. Jag upplever att fler personer är mottagliga för just krisberedskap än tidigare. Det verkar även som att ”krisberedskap” är mer godkänt att diskutera än vad ”prepping” är, trotts att de egentligen är synonymer. 
Mitt största argument för att man ska överväga en krisberedskap brukar jag förmedla såhär: ”Det är samma som att ha en hemförsäkring eller en brandsläckare hemma”. 
Du har ett lager med varor och utrustning just utifall något skulle hända som påverkar din och din familjs säkerhet. Grundtanken från Krisinformation.se är 72h men som de själva skriver är det ingen garanti för att krisen är avhjälpt eller att du har fått hjälp då. Krisen kan i själva verket pågå i flera månader beroende på omfattning och orsak. 
Men när just du påbörjar ditt beredskapslager är det viktigt att du tänker igenom vilket scenario du tror är troligast. Dock oavsett vilket scenario du tror på är all krisberedskap uppbyggt på tre grundpelare: 
MAT  - Lager av matvaror som klarar av att förvaras längre perioder utan kylskåp. Gärna kunskaper om vad som går att äta i naturen.
VÄRME
 - Här innefattas kläder, skydd från väder/vind (boplats) och kunskaper i att göra upp eld. 
VATTEN 
 - Beredskapslager av vatten (4L/person och dag) samt möjligheter och kunskap att rena vatten själv. Anledningen till 4L är att man räknar med 2L dryck, 1L till matlagning och 1L till hygien ca.Öva så mycket och ofta du kan i alla typer av miljö. Läs om tekniker och testa dem. Gå en kurs med familjen eller vännerna och öva sen på egen hand.

Oavsett om du har oändlig mängd varor och högkvalitativ utrustning spelar det ingen roll om du aldrig lärt dig hantera din utrustning under ”fredstid”. Det är aldrig lyckat att göra något första gången under stress. Min uppmaning är därför att man genomför fältdygn i skogen under alla årstider, i alla väderförhållanden för att hitta och åtgärda brister i materiel och kunskap. Klarar du att göra upp eld och tillaga mat i ett vindskydd i skogen i regn klarar du också en kris i hemmet.

Något som är minst lika viktigt att öva och ha beredskap för är sjukvård. Gå en sjukvårdsutbildning, öva att lägga förband och ha ett lager med vanlig medicin hemma. 
Exempel på lämplig medicin är :
Mot diarré
Värktabletter
Mot halsont
Nässpray
Special medicin som just din familj behöver. Vid en ordentlig samhällskris kan det vara omöjligt att hämta ut ny medicin på apotek och vårdcentraler kan vara stängda.

En annan sak jag vill att du reflekterar över är hur din situation ser ut. Bor du isolerat på landet kan kris uppstå om inte bilen startar samtidigt som du inte har täckning på telefonen. 
Bor du i närheten av utsatta zoner ökar risken för att du fort ska drabbas av social oro och kringstrykande kriminella gäng, eller att vattnet blir kontaminerat av någon anledning.
Kontentan blir att det inte krävs krig, strömavbrott eller stora upplopp för att du ska ha nytta av en egen krisberedskap. Det kan räcka med en så enkel sak som att bilen inte startar när du har plockat svamp i skogen. Detta innebär att du bör ha en väska som alltid är packad med utrustning för att klara mindt ett dygn i bilen.

Zynisk finns numera även på Instagram (@zynisk) där bilder från friluftsliv, utrustning och överlevnad främst kommer läggas ut.

Jag bedriver utbildningar i sjukvård, överlevnad och vildmark i området Östergötland. Maila för kontakt.

En 8 timmars utbildningsdag innefattande sjukvård och grundläggande överlevnads kunskap. 

 

 
Kommentera inlägget här: